Relațiile sexuale sunt pentru mulți dintre noi o parte importantă din viața noastră. Chiar dacă nu suntem implicați într-o relație, sexualitatea rămâne o parte cheie din ceea ce suntem și cum alegem să trăim.

O cauză comună de îngrijorare poate fi faptul că boala dumneavoastră inflamatorie intestinală poate afecta atât viața sexuală, cât și cea de cuplu.

Acest articol este dedicat atât persoanelor care suferă de o boală inflamatorie intestinală, cât și partenerilor lor. Scopul articolului este de a-i informa pe cei care suferă de o boală inflamatorie intestinală cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă despre efectele anumitor medicamente asupra vieții sexuale și a celei de cuplu.

În următoarea secțiune vom explora modurile în care tratamentele și simptomele comune ale bolilor inflamatorii intestinale, și sentimentele pe care acestea le trezesc în pacienți, pot afecta relațiile sexuale și pot cauza anumite probleme emoționale. Articolul include și câteva sugestii care vă pot ajuta să gestionați situațiile dificile care pot apărea.

Aspectele cuprinse se adresează în general tuturor persoanelor indiferent de orientare sexuală. Chiar dacă vă e jenă să discutați aspectele sexuale cu medicul dumneavoastră, este posibil ca acest material sa vă fie util și să înțelegeți mai bine cum unele tratamente vă pot afecta anumite practici sexuale.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare a publicului despre colită ulcerativă și boala Crohn.

Efectul medicamentelor utilizate pentru bolile inflamatorii intestinale asupra vieții sexuale

Majoritatea medicamentelor utilizate pentru tratamentul bolilor inflamatorii intestinale nu afectează apetitul sexual sau performanța în pat. Există, totuși, dovezi că medicamentele din clasa corticosteroizilor pot scădea satisfacția sexuală și de asemenea pot cauza schimbări de dispoziție și depresie.

Alte efecte ale utilizării cortizonului cum este luarea în greutate, rotunjirea feței și acneea vă pot face să vă simțiți mai puțin atrăgători. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă aveți astfel de probleme. Un medicament diferit pe bază de cortizon sau o schimbare de medicație poate să reducă aceste efecte adverse nedorite.

Unii pacienți diagnosticați cu o boală inflamatorie intestinală pot suferi de depresie și inițiază tratament cu antidepresive. Unele dintre aceste medicamente ar putea cauza probleme de potență.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Și metotrexatul, prescris uneori în bolile inflamatorii intestinale , un medicament care scade imunitatea (imunosupresiv) poate să provoace impotența.

Un număr redus de medicamente utilizate în tratamentul bolilor infllamatorii intestinale, inclusiv metotrexatul, pot afecta fertilitatea și/sau evoluția unui copil nenăscut. Din aceasta cauză este important ca metotrexatul să nu fie luat de niciunul dintre parteneri în momentul în care încearcă să conceapă un copil sau de către femei pe perioada sarcinii. Vom reveni cu detalii în articolele viitoare.

Modul în care sunt administrate anumite medicamente destinate bolilor inflamatorii intestinale poate afecta de asemenea sexul. Pentru persoanele cu afectare a părții de jos a colonului și a rectului, pot fi prescrise mesalazina sau steroizi ca tratament topic (local) sub formă de clisme sau supozitoare cu aplicare directă pe zona inflamată. Clismele, conținând lichid sau spumă, sunt concepute cu un sistem cu aplicator special care se introduce în rect prin orificiul anal.

Supozitoarele sunt de mici dimensiuni, sub formă de glonț, și se inserează în rect tot prin anus. Medicul dumneavoastră vă poate indica să administrați aceste forme înainte să mergeți la culcare, lucru care vă poate afecta viața sexuală. Ați putea încerca să întrețineți relații sexuale mai devreme pentru ca acest lucru să nu vă afecteze administrarea de medicament.

Consultați-vă medicul dacă plănuiți să rămâneți însărcinată deoarece boala inflamatorie intestinală de care suferiți cât și anumite tratamente pentru aceasta pot avea un efect asupra fertilității. Există medicamente utilizate în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale care nu ar trebui administrate nici de dumneavoastră, nici de către partener atunci când plănuiți o sarcină și altele care sunt total contraindicate în timpul sarcinii. Discutați cu medicul dumneavoastră care vă poate adapta tratamentul în functie de planurile de viață pe care le aveți în prezent.

Este important să rețineți că bolile inflamatorii intestinale nu trebuie să vă afecteze viața. În prezent există posibilități de tratament care vă pot ajuta să trăiți o viață normală.

Sursa informațiilor