Dacă în rândurile trecute ne-am dedicat unei mai bune înțelegeri a colitei ulcerative, cu descrierea și explicarea simptomelor acestei afecțiuni, de data aceasta ne vom concentra pe cauzele apariției colitei ulcerative.

Chiar dacă mulți pacienți se auto-blamează pentru apariția simptomelor, ceea ce este important de știut este că dvs. nu aveți nici o vină. Colita ulcerativă nu este contagioasă și nici nu reprezintă consecința directă a ceva greșit pe care să-l fi făcut dvs.

Deși s-au realizat pași importanți în cercetarea bolilor inflamatorii intestinale, medicii nu cunosc încă foarte bine cauzele apariției colitei ulcerative. Noile studii vorbesc despre un cumul de factori care contribuie la debutul bolii, iar astăzi le vom discuta pe fiecare în detaliu.

Cauzele apariției colitei ulcerative

Așa cum spuneam mai sus, cercetările recente arată faptul că boala reprezintă interacțiunea a trei factori majori:

  • Ereditatea: Conform studiilor, o cincime din pacienții diagnosticați cu colită ulcerativă au o rudă care suferă de aceeași boală. Asta i-a determinat pe specialiști să considere că ereditatea joacă un rol important în apariția afecțiunii. Această problemă se află încă în atenția medicilor, pentru că boala apare și la persoane care nu au în familie o istorie de boli inflamatorii intestinale.
  • Sistemul imunitar: Sistemul nostru imunitar are ca rol principal atacarea și distrugerea “invadatorilor”. În cazul colitei ulcerative, sistemul imunitar face greșeala de a considera că alimentele, bacteriile benefice din intestin sau celulele care căptușesc intestinul sunt elemente negative. De aceea, sistemul imunitar va ataca celulele intestinului, ducând la inflamații și ulcerații.

De reținut

În ceea ce privește sistemul imunitar, oamenii de știință consideră că odată ce acesta s-a activat anormal în cazul bolilor inflamatorii intestinale, nu mai știe cum să se oprească la timpul potrivit.

Rezultatul este afectarea intestinului gros, care cauzează apariția simptomelor, și tocmai din această cauză principalul scop al tratamentului urmărește readucerea la un nivel normal a sistemului imunitar.

  • Elemente din mediu: Până nu de mult, medicii considerau că stresul, alimentația nepotrivită și alți factori de mediu sunt direct responsabili de apariția colitei ulcerative. Cu toate acestea, s-a arătat că factori de mediu precum alimentație, surmenaj, poluare, diverși viruși sau bacterii nu cauzează în mod direct debutul bolii, dar pot fi factori care contribuie la apariția puseelor bolii.

Ca să rezumăm, studiile demonstrează că inflamația care apare în bolile inflamatorii intestinale poate avea mai multe cauze: moștenirea genetică pe care o persoană o are din familie, sistemul imunitar și alți factori din mediul înconjurător.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare a publicului despre colită ulcerativă și boala Crohn.

Factori de risc

Chiar dacă cercetarea medicală are încă un drum lung de parcurs în identificarea cauzelor colitei ulcerative, specialiștii au identificat de-a lungul timpului o serie de factori de risc. Aceștia, deși nu conduc în mod direct la debutul bolii, pot determina apariția unor pusee ale acesteia. Mai mult, cumulați, ei pot întreține afecțiunea, îngreunând tratamentul acesteia.

Printre factorii de risc principali, au fost identificați următorii:

  • Vârsta: Colita ulcerativă este mai frecventă la adulți decât la copii sau adolescenți. Deși se consideră că boala poate afecta pe oricine, ea s-a diagnosticat mai frecvent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani.
  • Ereditatea: Așa cum spuneam și mai sus, persoanele care au în familie o rudă care suferă de boli intestinale inflamatorii (boala Crohn sau colită ulcerativă) pot fi mai predispuse la a manifesta afecțiunea la rândul lor.
  • Unele alimente: O serie de studii efectuate în ultimul deceniu au arătat că anumite substanțe pe care le consumăm pot fi considerate factori de risc în colita ulcerativă. Acidul linoleic, un acid gras foarte comun, prezent în unele margarine, uleiuri, sau produse alimentare procesate, este în prezent considerat un factor de risc în colita ulcerativă. În general, se consideră că un consum constant sau excesiv de acizi trans nesaturați poate fi considerat un factor de risc în bolile inflamatorii intestinale.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Ce este de făcut?

Pentru a duce o viață sănătoasă și satisfăcătoare, discutați cu medicul dvs. despre orice problemă digestivă și intestinală ați avea. O întrevedere cu medicul specialist axată pe istoricul dvs., precum și un set de analize, vă pot pune pe calea către vindecare, în cazul în care manifestați simptome ale colitei ulcerative.

Există, de asemenea, numeroase studii clinice efectuate la noi în țară care vă pot ajuta să gestionați mai bine această afecțiune și să beneficiați de un tratament modern.

Chiar dacă încă nu s-au identificat în mod exact cauzele apariției colitei ulcerative, acest lucru nu înseamnă că sunteți singur sau că nu aveți o speranță la tratament. Din contră, beneficiind de experiența altor pacienți care au reușit să țină boala sub control și bucurându-vă de intervențiile medicinii contemporane, vă puteți recăpăta nivelul ridicat al calității vieții!