Alături de colita ulcerativă, boala Crohn face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale și este o boală cronică, ce poate afecta întreg tractul gastrointestinal. Deși simptomele acestor două boli sunt oarecum similare, trebuie să știți faptul că boala Crohn este diferită de retrocolită prin faptul că zonele afectate pot fi diferite.

Dacă dumneavoastră sau cineva drag dumneavoastră a fost diagnosticat cu boala Crohn, este foarte important să începeți să înțelegeți cât mai multe lucruri despre această boală și despre modul în care ea poate afecta viața unui pacient.

Un prim pas pentru a trăi o viață normală, satisfăcătoare, este o bună educație în ceea ce privește această afecțiune. Astfel, veți învăța că nu sunteți singur și că odată ce începeți să gestionați corect simptomele, aveți șanse foarte bune la o viață împlinită.

Care este diferența dintre boala Crohn și colita ulcerativă?

Boala Crohn afectează cel mai des ultima parte a intestinului subțire (numit ileon) și prima parte a colonului. Cu toate acestea, în unele cazuri, boala poate afecta orice zonă a tractului gastrointestinal, începând de la gură și până la orificiul anal.

Prin comparație, colita ulcerativă este limitată numai la colon, cunoscut în vorbirea obișnuită ca intestinul gros.

Ce mai trebuie să știți este și faptul că boala Crohn afectează toate straturile din care este compus peretele intestinal, în timp ce colita ulcerativă afectează doar stratul de la suprafața internă a intestinului gros.

Incidența Bolii Crohn

Studii recente au pus accent pe incidența bolii Crohn la nivel global, iar rezultatele au fost surprinzătoare. În Statele Unite și țările europene dezvoltate și în curs de dezvoltare, incidența este una stabilă și chiar în descreștere. Cu toate acestea însă, incidența pare să crească în țările aflate în plin proces de industrializare și occidentalizare.

Ultimele date sugerează faptul că boala Crohn afectează în egală măsură femeile și bărbaţii, afecțiunea fiind întâlnită la orice vârstă, deși marea majoritate a pacienților sunt diagnosticați la vârste foarte tinere.

Cum se manifestă boala Crohn?

Boala Crohn este o boala cronică ce afectează toate straturile ce compun peretele intestinal. Ca și în cazul colietei ulcerative, puteți traversa perioade lipsite de simptome (remisie), precum și perioade în care manifestările sunt foarte active (pusee). Boala Crohn se poate manifesta diferit de la un pacient la altul, de aceea este important să cunoașteți și să înțelegeți boala în detaliu.

 • Cele mai frecvente simptome sunt crampele însoțite de diaree persistentă.

Alte simptome întâlnite în boala Crohn care ar trebui să vă pună pe gânduri și să vă determine să discutați cu un medic sunt:

 • Senzația de nevoie urgentă de a folosi toaleta;
 • Senzația persistentă că intestinul nu s-a golit complet;
 • Crampe și dureri abdominale frecvente.

În comparație cu colita ulcerativă, sângerările rectale sunt mult mai rare.

Uneori, persoanele care suferă de boala Crohn se pot plânge de senzații permanente de oboseală sau lipsă de energie, lipsa poftei de mâncare sau pierderi de greutate.

Dacă manifestați astfel de simptome – sau le observați la cineva apropiat – faceți o vizită medicului dvs. curant sau medicului specialist gastroenterolog.

Nu lăsați boala să vă controleze, ci luați măsuri încă de la primele simptome pentru a vă crește șansele la o viață de calitate!

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare a publicului despre colită ulcerativă și boala Crohn.

Ce cauzează boala Crohn?

Ca și în cazul colitei ulcerative, boala Crohn încă nu are o cauză sau un set de cauze precis identificate. Dieta și stresul pot înrăutăți boala, dar nu constituie cauza în sine a apariției acesteia. Cercetările medicale de până acum au arătat că la declanșarea bolii pot contribui atât moștenirea genetică (din familie) cât și factori din mediul înconjurător.

 • Similar cu retrocolita, sistemul imunitar defectuos a fost găsit a avea o legătură cu apariția bolii Crohn. La persoanele cu boala Crohn, bacteriile bune din sistemul gastrointestinal sunt confundate cu bacterii dăunătoare (rele), care pot provoca infecții. Astfel se declanșează lupta sistemului imun, ceea ce duce la inflamație. În boala Crohn această inflamație nu dispare, cauzând ulcerații (răni), îngroșarea peretelui intestinal și simptomele descrise mai sus.
 • De reținut: Nici boala Crohn nu trebuie confundată cu sindromul de colon iritabil, o problemă care afectează felul în care funcționează colonul, ca și sensibilitatea acestuia, dar în care nu se întâlnește inflamație.

Ce trebuie să mai știți despre boala Crohn?

 • Boala Crohn se întâlnește uneori la mai mulți membri din aceeași familie;
 • Prevalența bolii în zonele urbane din societățile în curs de dezvoltare este asociată și cu factorii de mediu, în special cu regimuri alimentare nesănătoase, care includ o dietă hipercalorică, supra-prelucrată, bogată în dulciuri rafinate, alimente conservate, semipreparate, prăjite sau de tip fast food, reducerea consumului de fructe şi legume crude și altele.
 • Unele studii arată că există o incidență mai mare a bolii Crohn la persoanele fumătoare, cei care renunță la fumat experimentând o reducere a simptomelor bolii Crohn.
 • Boala Crohn nu este o boală contagioasă.
 • Odată ce este diagnosticată timpuriu, boala Crohn poate fi ținută sub control în mod satisfăcător, oferindu-i pacientului șansa la o viață normală.

Boala Crohn, așa cum am văzut, nu este o boală rară, dar este una care poate rămâne nediagnosticată pentru un timp îndelungat. Pacienții vorbesc foarte rar despre ea, sau o subestimează, lucru ce duce la diagnostice neclare sau la tratamente nepotrivite. Din păcate, atât din punct de vedere fizic, psihic și social, boala Crohn poate avea consecințe severe.

Dincolo de faptul că ea împiedică pacientul să ducă un stil de viață echilibrat, determină, în timp, și sentimente de rușine, stigmă, izolare socială.

Din fericire, nu mai este nevoie să trăiți în singurătate. Există în prezent nenumărate resurse de informare și intervenții promițătoare pentru ca toți pacienții, indiferent de vârstă, să se bucure în voie de o viață normală.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Managementul bolii Crohn din punct de vedere medical și psiho-social

Boala Crohn este o afecțiune cronică și, cel mai des, pacienții vor trece prin perioade când boala devine activă și este însoțită de simptome, urmând apoi să experimenteze perioade de remisiune (boală inactivă), când pacienții nu prezintă deloc simptome. Din acest motiv, boala Crohn, ca și retrocolita, afectează sever calitatea vieţii unei persoane. Ea vă poate împiedica să munciți sau să vă bucurați de activitățile zilnice.

Din acest motiv, trebuie să cunoașteți două lucruri esențiale:

 • Nu sunteți un caz singular. Există nenumărați alți pacienți care prezintă aceleași simptome și care, mai mult, împărtășesc suferințe și dileme similare cu ale dvs. Cu cât discutați mai des cu cei care înțeleg prin ce treceți, cu atât aveți mai multe șanse să primiți recomandările potrivite sau să descoperiți resurse despre care nu știați că există.
 • Aveți șanse la o viață mai bună. Suntem în plină epocă a descoperirilor medicale, așa că nu va fi dificil să găsiți cea mai bună soluție pentru problema dvs. Boala Crohn este intens studiată în prezent, medicina modernă punând deja la dispoziția pacienților soluții care se arată promițătoare.

Dacă cumva bănuiți că dumneavoastră sau cineva drag dumneavoastră suferă de boala Crohn, cel mai important lucru este să discutați cu medicul dvs. curant, precum și cu cei apropiați. Căutați informații documentate științific și asigurați-vă că sunteți la curent cu studiile clinice efectuate în prezent pentru identificarea unor remedii eficiente.

Discutați cu specialistul gastroenterolog și cu pacienți care trec prin ceea ce treceți și dvs. pentru a găsi cele mai bune soluții și a împiedica boala să vă controleze viața!