După o scurtă perioada de vacanță, revenim cu articole noi despre bolile inflamatorii intestinale. De această dată abordăm un subiect sensibil: stoma și viața pacientului după intervenția chirurgicală.

Deși nu e de dorit să se ajungă la intervenție chirurgicală, aceasta rămânând ca o ultimă opțiune, mulți pacienți ajung să treacă prin această etapă și să rămână cu multe întrebări și nelămuriri. Pe acest subiect am pregătit o serie de articole în care sunt prezentate diferite aspecte ale vieții cu stomă.

În acest prim articol prezentăm câteva generalități și tipurile de stomă existente.

Câteva generalități despre ce înseamnă stoma și viața trăită cu stomă

Introducere

Uneori, în timpul intervențiilor chirurgicale care urmăresc tratarea bolilor inflamatorii intestinale, intestinului trebuie să i se creeze o ieșire la suprafață la nivelul abdomenului. Medicul chirurg face o deschizătură prin care resturile alimentare vor fi eliminate într-o pungă colectoare și nu prin orificiul anal, cum se elimină în mod obișnuit. Aceasta este de fapt o stomă.

În următoarele rânduri vom descrie diferitele tipuri de stomă și de ce este posibil să aveți nevoie de una dacă suferiți de o boală inflamatorie intestinală. Vom încerca de asemenea să explicăm modul în care ar trebui să va îngrijiți stoma și cum puteți gestiona viața de zi cu zi.

Ce este o stomă?

O stomă este o deschizătură la nivelul peretelui abdominal prin care se elimină conținutul intestinal în afara organismului. În dreptul stomei se va așeza o pungă colectoare unde se vor acumula materiile eliminate.

Persoanele care suferă de o boală inflamatorie intestinală, în funcție de diagnosticul pus, pot avea diferite tipuri de stomă. Cele mai frecvente sunt colostomele și ileostomele, care pot fi temporare sau permanente.

Dacă sunteți diagnosticat cu rectocolită ulcerohemoragică, medicul chirurg poate decide dacă aveți nevoie de o ileostomă, iar dacă aveți boală Crohn se poate indica fie o ileostomă fie o colostomă – în funcție de zona de intestin pe care o aveți afectată.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Ileostoma

O ileostomă se formează atunci când partea finală a intestinului subțire (ileonul) este adus la suprafața abdomenului. De regulă, o bucată scurtă de intestin (2-3 cm) va fi scoasă la exterior, acest lucru ajutând la prevenirea iritațiilor pielii din jur produse de conținutul intestinal eliminat. Medicul chirurg vă va descrie înainte de operație unde va fi amplasată stoma. Aceasta, de cele mai multe ori, se va poziționa în partea dreaptă de jos a abdomenului.

Materiile eliminate sunt de regulă moi sau apoase deoarece acestea nu mai ajung să traverseze colonul, locul unde organismul absoarbe apa, pentru a rezulta materii fecale solide.

Colostoma

Colostoma este formată atunci când intestinul gros (colonul) este adus la suprafața abdomenului prin intermediul unei deschizături. Acesta este scos aproximativ 5 cm peste nivelul pielii pentru a preveni iritarea pielii din jur cu materii fecale. Medicul chirurg vă va descrie unde va fi amplasată stoma, însă de cele mai multe ori se va poziționa în partea stângă de jos a abdomenului. Acest lucru nu este însă general valabil și va depinde de segmentul de intestin afectat.

În acest caz, conținutul intestinal traversează o parte din colon, unde se absoarbe o parte din apă. În funcție de locul unde este poziționată stoma, fecalele  ce vor fi eliminate în punga colectoare vor fi formate sau semi-formate.

Stoma intermediară vs. stoma terminală

O stomă intermediară (numită și stomă „în continuitate”) este formată atunci când medicul face o deschizătură în peretele intestinului (nu la capătul unui segment, ci intermediar) care va fi atașată la peretele abdominal prin care va fi eliminat conținutul intestinal. Aceste tipuri de stome sunt în general temporare, însă în unele cazuri medicul poate decide ca acestea să devină permanente.

O stomă terminală presupune ca după secționare capătul prin care vine conținutul intestinal să se exteriorizeze la nivelul peretelui abdominal. Aceste stome pot fi atât temporare cât și definitive.

De ce este posibil ca medicul să  indice operația de stomă?

Este posibil ca medicul să  recomande această operație dacă: boala este severă și nu răspunde la tratamentul actual, există complicații ale bolii care nu răspund la terapia medicală – cum sunt stenozele (îngustări ale intestinului) sau abcesele (formațiuni din peretele intestinal care conțin puroi ) – intestin perforat, risc crescut de cancer de colon.

Există persoane care aleg să aibă stomă dacă simt că acest lucru le îmbunătățește calitatea vieții.

Mai jos vom încerca să punctăm câteva particularități specifice pacienților cu boală Crohn sau rectocolită ulcerativă.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Boală Crohn

Dacă pacientul suferă de boală Crohn cu afectare a colonului, este posibil ca la un moment dat medicul să indice o intervenție chirurgicală prin care să se îndepărteze tot colonul (colectomie) sau o parte din el. În urma acestei intervenții  poate rezulta o ileostomă sau medicul poate decide să unească ultima parte a ileonului de segmentul sănătos de colon rămas sau de rect.

Dacă pacientul are boală Crohn cu afectare a rectului sau a anusului, este posibil ca medicul să indice o operație de proctectomie (îndepărtarea rectului) și să creeze o stomă permanentă prin care să se elimine conținutul intestinal.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Dacă în schimb afectarea se întâlnește și la nivelul colonului, rectului și a canalului anal și acestea trebuie îndepărtate, operația se numește proctocolectomie și va rezulta în urma ei o ileostomă permanentă.

Ocazional, unii pacienți care suferă de boală Crohn pot avea nevoie urgentă de o intervenție chirurgicală dacă apar următoarele probleme:

  • sângerare severă la nivel intestinal
  • ocluzie intestinală
  • ruptură la nivelul peretelui intestinal

În urma acestui tip de intervenție, pacientul rămâne în general cu o stomă temporară.

Colită ulcerativă

Și în cazul pacienților diagnosticați cu rectocolită ulcerohemoragică există mai multe situații. Dacă afectarea cuprinde întregul colon și rectul, este posibil că medicul să indice îndepărtarea acestora (proctocolectomie), ceea ce va rezulta într-o ileostomă permanentă.

O altă alternativă poate fi dacă se îndepărtează colonul și rectul rămâne la locul lui (colectomie subtotală). După acest tip de operație veți avea o ileostomă temporară. Colectomia subtotală va elibera pacientul de simptome și vă lasă timp de gândire legat de alegerea între a rămâne cu o stomă permanentă (ileostomă) sau de a trece printr-o intervenție chirurgicală unde medicul chirurg va lega ileonul de rect, din ileon făcând un rezervor ileo-anal. Această operație va permite eliminarea materiilor fecale prin anus.

Este foarte posibil ca pacientul să aibă nevoie de o stomă temporară până când intestinul se vindecă în urma formării rezervorului. Este indicat să se discute cu medicul chirurg ambele opțiuni pentru a putea lua o decizie informată în acest sens.

 

 

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.