ALEGE VIAŢA!

DE CE SĂ DEPINZI DE BOALĂ?

NU LĂSA COLITA ULCERATIVĂ ȘI BOALA CROHN

SĂ TE ȚINĂ ÎN LOC

Colita ulcerativă, deși nu este o boală rară, este o boală despre care se vorbește foarte puțin.

Din punct de vedere fizic, psihologic și social, boala vă poate afecta sever calitatea vieții, ducând la sentimente de stigmă, frică și izolare.

Alături de colita ulcerativă, boala Crohn face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale și este o boală cronică, ce poate afecta întreg tractul gastrointestinal.

Sursa ta de sprijin

Știind că această boală îți poate afecta sever calitatea vieții, reține că poți beneficia de suport și tratamente moderne. Suferința ta își poate găsi alinare dacă discuți cu alți pacienți, medici și specialiști pentru a-ți împărtăși experiențele și a primi recomandările potrivite.

Cu toate acestea, trebuie să știi că nu ești singur și există abordări eficiente pentru ca tu să duci o viață împlinită.

Simptomele

Colita ulcerativă

Aproximativ jumătate din pacienții care suferă de rectocolită ulcerohemoragică acuză simptome ușoare de boală. Simptomele pot dispărea complet pentru o perioadă de timp, pentru a reapărea în mod activ în anumite momente ale vieții.

SCAUNE DESE

DIAREE PERMANENTĂ

SCAUNE CU SÂNGE

Boala Crohn

Nu toate persoanele prezintă aceleași simptome la acelaşi nivel de intensitate. Ca și în cazul colitei ulcerative, simptomele bolii Crohn variază de la ușoare până la severe și pot dispărea pentru unele perioade de timp, pentru a reapărea în timpul puseelor.

DIAREE FRECVENTĂ

DURERE ABDOMINALĂ

ANEMIE

Incidența

În Europa, la 100 000 de locuitori 505 suferăde Colita Ulcerativă.

În București 15 oameni din 100 000 suferă de Colita Ulcerativă.

Boala Crohn în Europa afectează peste 100 000 de persoane, arată studiile de prevalență.

Femeile și bărbații sunt afectați în egală măsură, însă unele studii arată că bărbații sunt mai predispuși la colita ulcerativă.

Cel mai frecvent boala este diagnosticată la tineri cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani.

Între 5 și 20% dintre oamenii cu boala Crohn au o rudă apropiată care prezintă o boală inflamatorie intestinală (mai des boala Crohn).

Copii sunt mai predispuși la sindromul Crohn decât la colită uclerativă.

Cum poți primi ajutor?

În prezent se derulează programe de tratament aprobate de Ministerul Sănătății, bazate pe medicamente noi, mai eficiente și cu mai puține reacții adverse, aflate în faza de testare, atât în sistemul de stat cât și în sistem privat.

Un studiu clinic include analize, investigații, consiliere, suport și tratament gratuit pentru pacient, în sistemul asigurărilor de sănătate de studiu.

Sunt eligibili pentru studiile clinice cu medicamente noi pacienții care fie nu s-au simțit bine după administrarea medicamentelor din farmacii sau au contraindicație la acestea,  fie care nu mai răspund la medicația prescrisă.

Testimoniale

Salut, sunt Razvan, am 28 ani  si in 2015 am fost diagnosticat cu  rectocolita ulcero-hemoragica (RCUH / UC). M-as bucura sa va pot spune ca a fost atat de simplu. In realitate povestea mea a inceput in primavara anului 2014, intr-un moment cand totul pentru mine mergea foarte bine, atat in viata personala cat si in cea profesionala. Prin natura job-ului (Inginer IT) calatoream foarte mult, am vazut poate peste 20 de tari (predominant in Asia si Africa), iar asta presupunea de multe ori mancat prin fast-food, mancare de avion, si nu in ultimul rand foarte mult stres. Lucrurile au inceput incet, atat de incet incat a durat mai bine de 6 luni sa simt cu adevarat cum va arata viitorul meu. Citiţi mai departe…