Atunci când suntem bolnavi, viața noastră sexuală și chiar și relația de cuplu poate avea de suferit. În cazul bolilor cronice, multe persoane renunță la a-și mai căuta fericirea și împlinirea în cuplu din punct de vedere emoțional și sexual, permițând afecțiunii să le controleze viața. Cei care suferă de boli inflamatorii intestinale reprezintă o categorie vulnerabilă în acest sens, deoarece astfel de probleme de sănătate îi afectează atât din punct de vedere fizic, cât mai ales psihologic. Deși problemele sunt reale, acest lucru nu înseamnă că ele nu pot avea o rezolvare și că dvs. nu vă puteți bucura de o viață sexuală și afectivă împlinită alături de partener.

Comunicarea este esențială pentru o viață de cuplu fericită

De exemplu, multe persoane pot avea senzația că sunt murdare, că pot cauza mirosuri neplăcute sau pur și simplu că pot cauza un accident în pat. Uneori puteți resimți dureri puternice sau pur și simplu sunteți mult prea obosit pentru a întreține relații sexuale. Cât privește partenerul dumneavoastră, și acesta poate avea anumite griji, cum ar fi să nu vă facă rău sau să nu vă rănească.

V-ar putea interesa și Simptomele bolilor inflamatorii intestinale și efectul lor asupra vieții sexuale

Se întâmplă ca unele persoane să fie îngrijorate legat de modul cum arată, mai ales în cazul pacienților care au rămas cu cicatrici în urma unei intervenții chirurgicale. Alt motiv de afectare a vieții sexuale pot fi anumite medicamente, cum ar fi clismele care au indicație de utilizare seara înainte de culcare, lucru care poate priva cuplul de spontaneitate.

Dacă este posibil, încercați să îi explicați partenerului situația prin care treceți. Deși vorbitul deschis despre boala și grijile dumneavoastră poate crea o situație jenantă la început, acesta poate să vă ajute să evitați anumite neînțelegeri pe viitor.

Uneori, puteți constata că partenerul dumneavoastră vă poate susține mai bine dacă ajunge să cunoască mai multe lucruri despre afecțiunea de care suferiți și despre sentimentele dumneavoastră. Nu uitați, însă, că și dumneavoastră trebuie să cunoașteți ce simte partenerul de cuplu.

V-ar putea interesa și Cum afectează tratamentul pentru bolile inflamatorii intestinale viața sexuală și fertilitatea

Poate fi util uneori să primiți consiliere de la un specialist care vă poate oferi suport și îndrumare.

Deși bolile inflamatorii intestinale pot cauza perturbări în stilul de viață al unei persoane din multe puncte de vedere, ce trebuie să știți în primul rând este faptul că nu sunteți singur. Aceste boli pot fi ținute sub control, iar discuțiile deschise cu partenerul/partenera sau participarea la sesiuni de consiliere individuală și de cuplu pot să vă îmbunătățească semnificativ calitatea vieții.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Indiferent cât de insurmontabile vi se par problemele pe care le aveți, cu ajutorul partenerului, a grupurilor de suport, a medicilor care se ocupă de dvs. sau a unui consilier pe astfel de probleme, viața dvs. își poate urma cursul firesc. Nu ezitați să cereți ajutorul celor din jur, pentru că veți realiza astfel că aveți o rețea de suport care vă va fi alături din punct de vedere medical și emoțional.