Nu există soluții simple pentru tratamentul problemei dificile a unui colon imprevizibil sau dacă suferiți de pierderi de materii fecale, însă există lucruri pe care le-ați putea încerca și care ar putea îmbunătăți controlul pe care îl aveți asupra colonului dumneavoastră. Lucrurile funcționează însă diferit pentru fiecare om în parte și anumite sugestii din secțiunea care urmează se pot dovedi nepotrivite pentru dumneavoastră, de când pe altele poate le-ați încercat deja.

O parte din sfaturile ce urmează, sperăm, vă vor fi de folos. Multe persoane care suferă de o boală inflamatorie intestinală simt că le este foarte dificil să vorbească despre problema incontinenței lor. Totuși, este important să menționați toate aspectele medicului care vă tratează pentru ca acesta să poată aprecia dacă există și alte cauze pe lângă boala inflamatorie intestinală care să provoace incontinența.

Iată, deci, cum puteți gestiona incontinența.

V-ar putea interesa și Simptomele bolilor inflamatorii intestinale și efectul lor asupra vieții sexuale.

Antrenarea intestinului

Pentru persoanele care suferă de incontinență sau cei care trebuie să utilizeze toaleta extrem de des, poate fi de ajutor să încercați să vă controlați și să așteptați până când nu mai puteți reține materiile în intestin.

Acest lucru poate părea foarte dificil, aproape imposibil la început. Rectul și mușchii sficterului, împreună cu încrederea pe care o aveți în dumneavoastră, trebuie să se dezvolte pentru a vă ajuta să depășiți această problemă.

Asigurați-vă de golirea colonului

Uneori când rectul este inflamat puteți primi mesaje variate de la intestinul dumneavoastră și poate fi extrem de dificil să vă dați seama dacă acesta s-a golit complet sau nu după utilizarea toaletei.

Uneori poate să ajute ca atunci când stați așezați pe vasul de toaletă să vă țineți picioarele pe un scăunel și să împingeți utilizând mai ales mușchii abdominali.

V-ar putea interesa și Cauzeale apariției oboselii în bolile inflamatorii intestinale.

Exercițiile pentru zona pelvină

Mușchii din zona pelvisului sunt poziționați între picioare și pornesc de la osul pubian în față și se întind până la baza coloanei vertebrale în spate. Poate deja cunoașteți exercițiile de întărire a musculaturii pelvine. Acestea sunt utilizate frecvent de către femeile care au nascut pe cale naturală.

Aceste exerciții mai sunt utilizate atât de către bărbați, cât și de către femei care odată cu vârsta se confruntă cu problema incontinenței urinare. Totuși, aceste exerciții pot fi utile și în bolile inflamatorii intestinale deoarece pot ajuta și la întărirea musculaturii din jurul anusului.

Este important sa învățați cum să efectuați aceste exerciții într-un mod corect și să verificați din timp în timp dacă într-adevăr le efectuați corect în continuare.

La început, până va obișnuiți, este bine să vă alocați suficient timp până învățați mișcările corecte. După ceva vreme însă, ar trebui să devină relativ ușor să exersați oriunde v-ați afla.

Pe măsură ce mușchii se întăresc, ar trebui să puteți să mențineți fiecare încordare un timp mai îndelungat și să efectuați mai multe repetări. Alte persoane au observat că anumite exerciții ca înotul sau pilates pot fi de asemenea de ajutor.

Exercițiile de întărire a mușchilor din zona pelvină

Așezați-vă confortabil cu genunchii ușor îndepărtați.

Acum, imaginați-vă că încercați să preveniți eliminarea de gaze intestinale. Ca sa realizați acest lucru, trebuie să încordați mușchii din zona orificiului anal.

Încercați să încordați cât mai puternic acei mușchi, ca și cum ați fi foarte îngrijorat că veți elimina ceva. Ar trebui să începeți să simțiți mușchiul cum se mișcă. Fesele, abdomenul și picioarele trebuie să rămână nemișcate.

Ar trebui sa simțiți cum zona se îndepărtează de scaun și atunci însemnă că vă exersați mușchii sfincterului anal. Nu ar trebui să vă țineți respirația atunci când vă lucrați acești mușchi.

Atunci când strângeți cât de tare puteți, este foarte posibil să nu puteți menține poziția încordată o perioadă foarte lungă și s-ar putea să nu ajungeți până la toaletă în siguranță deoarece mușchii sfincterului anal vor obosi destul de repede. În acest moment, ar trebui să încordați mai încet (cam la jumătate față de capacitatea maximă).

Pot fi utile exercițiile în care se alternează încordările și relaxările cât puteți de repede. Acestea pot fi folosite în momentul în care trebuie sa activați mușchii foarte repede, de exemplu dacă urmează să eliminați gaze.

V-ar putea interesa și Cumafectează tratamentul pentru bolile inflamatorii intestinale viața sexuală șifertilitatea.

Medicamentele antidiareice

De multe ori, persoanele care suferă de incontinență care au diaree și scaune moi observă că la administrarea de medicamente antidiareice scaunul se întărește și astfel se atenuează incontinența și senzația urgentă de a folosi toaleta.

Totuși, de multe ori, la persoanele cu boli inflamatorii intestinale, mai ales dacă acestea sunt în puseu, medicamentele antidiareice sunt contraindicate. Acest lucru se întâmplă deoarece în acele momente riscul de reacții adverse crește – inclusiv complicații serioase cum este colonul megatoxic (acumularea de gaze digestive la nivelul colonului, lucru care determină creșterea în volum a acestuia).

Indiferent de ce afectiune suferiți, este bine să vă întrebați medicul înainte de administrarea de medicamente antidiareice.

Unele persoane au observat că modificarea dietei alimentare ajută la scăderea incidențelor de incontinență.

Utilizarea reflexului gastro-colic în avantajul dumneavoastră

Reflexul gastro-colic se referă la mișcarea intestinală (peristaltică) care apare de fiecare dată când înghițiți băuturi sau mâncăruri. Această mișcare ajută la deplasarea alimentelor de-a lungul intestinului.

La unele persoane care suferă de o boală inflamatorie intestinală, acest răspuns poate fi unul foarte puternic și să rezulte într-o nevoie imediată de golire a intestinului. Ca rezultat al acestui fapt multe persoane care suferă de o boală inflamatorie intestinală evită să mănânce dacă se pregătesc să iasă din casă.

Acest lucru poate să aibă logică din moment ce reduce posibilitatea de a avea nevoie să utilizeze toaleta atunci când nu sunt acasă, dar acest lucru poate să însemne și faptul că multe persoane vor petrece ziua de muncă, de exemplu, fără suficientă energie și aport caloric.

Unele persoane își pot gestiona colonul permițându-și suficient timp pentru a lua masa și a utiliza toaleta de câteva ori pentru a se asigura de golirea completă a intestinului înainte de a părăsi domiciliul.

Așadar, decât să împiedicați reflexul gastro-colic, puteți să îl utilizați pentru a vă asigura de golirea intestinului și de a reduce șansele de nevoie de utilizare a toaletei  sau de a avea un „accident” de-a lungul zilei.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare a publicului despre colită ulcerativă și boala Crohn.

Gestionarea gazelor

Gestionarea gazelor este, de multe ori, cel mai dificil aspect în controlarea colonului. Majoritatea sugestiilor menționate mai sus pot fi utilizate, pe lângă controlul scaunelor, și pentru controlul gazelor intestinale și acest lucru se aplică și pentru exerciții.

Multe persoane observă că dieta are o mare influență asupra cantității de gaze pe care o produce intestinul, dar și mirosul acestora. Mâncărurile care provoacă gaze variază de la persoană la persoană, deci merită să experimentați diferite mâncăruri. Însă, trebuie să știți că va fi imposibil să eliminați gazele în totalitate. Dacă intestinul dumneavoastră este inflamat, va fi dificil să diferențiați între scaune și gaze.

Puteți observa uneori că există alarme false și să fugiți la toaletă, însă să conștientizați că erau numai gaze, sau să considerați că sunteți în siguranță dacă eliminați gaz, dar să se elimine și scaune moi. Marea majoritate a pacienților ajung să fie mult mai conștienți de modul cum funcționează corpul lor față de o persoană care nu suferă de o boală inflamatorie intestinală.

Marea majoritate a oamenilor elimină gaze de cca 10-20 ori/zi, însă de câte ori ați observat persoane din jur făcând acest lucru? Despre gaze și balonare vom detalia mai multe aspecte într-un articol separat.

Eliminarea mirosurilor

Dacă sunteți îngrijorați cu privire la anumite mirosuri neplăcute care ar putea să apară, ați putea utiliza un spray neutralizant care să ajute la eliminarea mirosurilor și nu la mascarea lor. Există și spray-uri concepute pentru persoane cu stoma.

Ieșiți în oraș?

Apariția unui „accident” poate fi foarte jenantă. Plănuirea în avans ar trebui să vă dea încredere atunci când vă îndepărtați de casă și următoarele sfaturi ar putea să vă fie de folos:

Kitul de urgență

Atunci când vă îndepărtați de casă, ar fi util să aveți la dumneavoastră o rezervă de absorbante sau scutece, șervețele umede, pungi sigilabile, o oglindă mică (pentru a verifica că sunteți curați), un spray odorizant pentru a neutraliza mirosul și o cremă cu zinc, de exemplu, dacă pielea dumneavoastră tinde să se irite ușor. Ați putea avea și un alt rând de haine în portbagaj sau la serviciu în caz ca ați putea avea nevoie.

Îmbrăcăminte

Încercați să purtați îmbrăcăminte care este ușor de dat jos, de exemplu optați pentru elastic în defavoarea nasturilor. Femeile pot opta pentru purtarea unei fuste care ar putea masca mai bine un „accident”.

Călătoritul cu mașina

Mulți pacienți care se confruntă cu incontinența își plănuiesc călătoriile în funcție de opririle la toaletă (uneori fac o harta a toaletelor de pe traseu). Acest lucru ajută la atenuarea anxietății, dar dacă intestinul dumneavoastră este imprevizibil, incontinența tot poate să apară.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Incontinența este dificil de gestionat, mai ales în timpul puseelor. Din păcate, este nevoie de răbdare multă din partea persoanelor afectate, și de sprijinul și mai ales înțelegerea celor apropiați.

Bolile inflamatorii intestinale pot produce efecte secundare profund neplăcute pentru persoanele afectate. Noi suntem aici pentru a vă îndruma și pentru a vă oferi sprijin.