În articolul precedent am vorbit despre cum se manifestă deshidratarea în bolile inflamatorii intestinale. Astăzi a venit vremea să explorăm cele mai frecvente simptome ale deshidratării. Este important de reținut că de îndată ce identificați unul sau mai multe semne ale deshidratării, trebuie să vă hidratați imediat pentru a preveni eventuale complicații care pot apărea.

Semnele deshidratării ușoare

Setea este primul semn al deshidratării. Deshidratarea ușoară poate provoca, de asemenea, și o gură uscată, dureri de cap, oboseală și lipsă de energie. Un alt simptom comun este senzația de slăbiciune în picioare. Daca urinați mai puțin de 3-4 ori pe zi și eliminați cantități mici de urină, atunci e posibil sa fiți ușor deshidratat.

Alt semn al deshidratării este urina de un galben mai închis ca de obicei. De asemenea, deshidratarea mai poate cauza constipație, ceea ce poate fi o problemă pentru oamenii cu proctită (inflamația rectului).

Dacă bănuiți că suferiți de deshidratare ușoară, o metodă de a verifica este aceea de a măsura câtă urină eliminați în 24 de ore – ar trebui să fie cel puțin 1 litru.

Semnele deshidratării moderate

Semnele care indică o deshidratare mai serioasă (moderată și nu ușoară) pot include: amețeală, crampe musculare, piele uscată și palidă și ochi scufundați (sunken eyes). Dacă experimentați astfel de simptome ar trebui sa vă adresați unui medic.

Semnele deshidratării severe

Puteți suferi de deshidratare severă dacă, pe lângă simptomele descrise mai sus, experimentați o stare de confuzie sau dezorientare și vă este greu să vă reveniți, buzele sunt albastre și pulsul și respirația devin rapide.

Este posibil să vă simțiți și stări de iritabilitate și letargie. Deshidratarea severă este periculoasă și necesită urgent îngrijiri medicale.

V-ar putea interesa și campania noastră de informare a publicului despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Ce ar trebui sa fac dacă devin deshidratat/ă?

Pentru a trata deshidratarea trebuie rehidratat organismul. Dar nu este de ajuns să beți doar apa potabilă, deoarece prin deshidratare, pe lângă apă, se pierd, de asemenea, și zaharuri și săruri esențiale.

Pentru deshidratare moderată sau severă trebuie să creșteți aportul de lichide și de săruri. O metodă ar fi să consumați soluții de rehidratare pe care le găsiți în farmacii și se eliberează fără rețetă. Ca o metodă pe termen scurt, puteți consuma apă sau cola (flat cola drink) și să mâncați o gustare sărată. Dacă acestea nu ajută și continuați să vă simțiți deshidratați, discutați cu medicul dumneavoastră. Acesta s-ar putea să vă recomande să vă preparați și să consumați o Soluție de Rehidratare Orală cu o rețetă asemănătoare celei de mai jos.

 • sare de masă – 3.5g (aproximativ o linguriță de 5ml)
 • bicarbonat de sodiu (bicarbonat pentru gătit) – 2.5g (o linguriță de 2.5ml)
 • glucoză sau zahăr – 20g (6 lingurițe de 5ml)

Completați până la 1L cu apă. După preferință, se poate folosi apa carbogazoasă și/sau aromă cu conținut scăzut de zahăr din fructe. Se ține la frigider și se consumă rece.

Soluția are gust atât dulce cât și sărat, și unii oameni nu o pot consuma decât dacă adaugă și destul de multă aromă. Recomandarea este sa se consume 1L într-o singură zi și să fie consumată cu înghițituri mici pentru maximizarea efectului de rehidratare.

A fost creată pentru persoanele cu intestin scurt și poate să nu fie la fel de folositoare și pentru persoanele cu diaree cauzată de diferite forme ale bolii inflamatorii intestinale.

Pentru o deshidratare mai serioasă sau pentru cei cu ileostoma sau intestin scurt după operație, este posibil să fie nevoie de o soluție de rehidratare orală mai concentrată în sare decât cele existente în farmacii. Astfel doctorul dumneavoastră sau echipa IBD vă pot recomanda sa consumați o Soluție Orală de Rehidratare cu o concentrație ridicată de sodiu(sare).

Dacă suferiți de diabet este foarte important sa discutați cu doctorul dumneavoastră înainte de administrarea unei soluții orale de rehidratare. Aceste două soluții conțin cantități mari de zahăr și pot crește nivelul de zahăr din sânge dacă sunt consumate prea repede sau în cantități mai mari de 1L pe zi. Doctorul dumneavoastră vă poate sugera să consultați un nutriționist.

E indicat, de asemenea, să vă consultați cu doctorul dumneavoastră înainte de a consuma o soluție de rehidratare orală dacă:

 • aveți gleznele umflate
 • administrați medicamente diuretice care ajuta la eliminarea urinei
 • vă știți cu probleme renale
 • administrați medicamente pentru inima sau tensiune

Mergeți imediat la doctor daca considerați ca sunteți sever deshidratați.

V-ar putea interesa și întrebări frecvente în bolile inflamatorii intestinale.

Cum pot evita deshidratarea?

 • Cel mai ușor mod de a evita deshidratarea este să vă asigurați că beți suficientă apă. Pentru a vă menține bine hidratați, este recomandat ca femeile să consume 2L de lichide pe zi și bărbații 2.5L. Apa, alte băuturi și conținutul de apă din alimente toate contribuie la acest total. Totuși, cantitatea ideala diferă de la persoană la persoană în funcție de vârstă, nivelul de activitate și transpirație, etc. Ca și ghid, scopul ar trebui sa fie de 8-10 pahare de mărime medie pe zi. Dacă culoarea urinei eliminate este de un galben-deschis, acesta este un semn ca sunteți bine hidratați.
 • Trebuie să fiți conștienți de situațiile în care sunteți predispuși deshidratării – de exemplu atunci când este foarte cald sau sunteți foarte activi, veți pierde o cantitate mare de sare și apă prin piele. Nu așteptați să consumați apă doar când simțiți senzația de sete.
 • Consumul de ceai, cafea și cola pot, de asemenea, ajuta dar, deoarece acestea conțin cafeină, au un ușor efect diuretic și vă pot face sa urinați mai des. Astfel de băuturi sunt mai puțin eficiente în rehidratare.
 • Savurați băuturile și nu le înghițiți rapid. Acest lucru vă poate ajuta să evitați înghițirea de aer care poate cauza disconfort.
 • O dieta echilibrată ce include alimente bogate în săruri esențiale (sodiu și potasiu), cum ar fi avocado și banane, care pot ajuta la menținerea echilibrului electrolitic din organismul dumneavoastră.
 • Evitați consumul de alcool, poate cauza deshidratare.

Creșterea aportului de lichide îmi va înrăutăți scaunele diareice?

Dacă suferiți de o boală inflamatorie intestinală, dar aveți lungime normală a colonului, creșterea aportului de apă nu ar trebui să vă înrăutățească scaunele diareice.  Deoarece scaunele diareice sunt cauzate de boala inflamatorie intestinală și nu de eșecul de a absorbi fluidele din intestin. Din acest motiv, restricția consumului de lichide nu va reduce scaunele diareice, dar va crește riscul de deshidratare.

Dacă scaunele diareice sunt foarte supărătoare, tratamentele anti diareice pot fi de ajutor, dar înainte de administrarea acestora este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră deoarece există medicamente contraindicate la pacienții care au colită ulcerativă activă sau stenoze.

Menținerea hidratării la pacienții cu stoma

Daca aveți stoma, este foarte important să consumați suficientă apă pentru a vă menține hidratați. S-ar putea să fiți nevoiți să adăugați mai multă sare în mâncare sau să administrați soluții de rehidratare orală. Consultați-vă medicul înainte.

Soluțiile de rehidratare orală sunt folositoare dacă aveți colonul scurt sau ileostoma cu debit crescut. Acest lucru se datorează faptului că prin consumul mare de apă, sărurile pot fi antrenate și eliminate din intestinul subțire în stoma. Cum apa se absoarbe cel mai bine împreună cu zahărul și sarea, pierderea de săruri prin stoma poate conduce la deshidratare. Medicul dumneavoastră de boli inflamatorii intestinale vă va spune dacă sunteți în acest caz și vă va ajuta să vă echilibrați dieta și aportul de lichide.

Hiponatremia(Hiperhidratarea)

Deși mai puțin comună decât deshidratarea, consumul excesiv de apă ocazional poate fi dăunător.  Dacă este consumată o cantitate foarte mare de apă într-un timp scurt, acest lucru poate determina diluarea nivelului de sare din sânge, dereglând echilibrul de electroliți. Simptomele hiperhidratării includ: greață, vomă și dureri de cap. În cazuri serioase de hiperhidratare, poate apărea edemul cerebral, confuzie și convulsii.

Ca întotdeauna, dacă aveți întrebări sau doriți să aflați mai multe despre cum deshidratarea afectează persoanele suferinde de boli inflamatorii intestinale, ne puteți contacta oricând.