În trecut am vorbit despre cauzele ce duc la apariția gazelor intestinale. Astăzi ne vom concentra pe diferitele metode prin care puteți reduce gazul în exces.

Din păcate nu există o soluție unică – ce poate funcționa pentru o persoană anume poate să nu ajute o altă persoană. Totuși, anumite persoane au observat că urmatoarele idei pot fi utile:

Gândiți-vă la modul cum mâncați:

 • Încercați să creați o atmosferă relaxată atunci când mâncați deoarece tensiunea nervoasă poate uneori să afecteze digestia.
 • Mâncați porții mici și mese regulate (poate 5-6/zi). Intestinul subțire gol produce mai multe gaze și disconfort.
 • Unele persoane observă că disconfortul abdominal apare atunci când mănâncă o masă bogată seara târziu. Este bine să lăsați un interval mai lung de la ultima masă până mergeți la somn.
 • Încercați să mâncați stând jos la masă și cu gura închisă pentru a evita înghițirea de aer împreună cu mâncarea și asigurați-vă că mestecați fiecare înghițitură foarte bine înainte de a o înghiți.

V-ar putea interesa și campania noastră de informare a publicului despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Evitați mâncărurile care observați că vă fac rău.

Anumite alimente cum sunt fasolea, ceapa, conopida și cerealele integrale sunt cunoscute că provoacă producerea de gaze. Deși ce produce o cantitate mare de gaze la o anumită persoană, poate să nu producă și la alta. Pe lângă acestea puteți să încercați să evitați:

 • Mâncărurile bogate în grăsimi și ouăle – acestea pot produce gaze urât mirositoare.
 • Mâncărurile care conțin zaharuri rafinate, mai ales cele care conțin sorbitol, un îndulcitor artificial.
 • Mâncărurile picante, mai ales dacă nu sunteți obișnuiți cu acestea.
 • Mâncăruri bazate pe fibre din tărâțe (de exemplu pâinea neagră și anumite cereale).
 • Legumele crude, mai ales dacă sunteți diagnosticat cu boala Crohn și aveți stenoze (îngustări ale intestinului). Gătirea legumelor favorizează descompunerea/ruperea fibrelor, lucru care poate ajuta digestia și poate îmbunătăți simptomele ca balonarea și excesul de gaze.
 • Anumiți carbohidrați care sunt gătiți și apoi răciți devin „amidon rezistent” și pot cauza balonare sau producerea de gaze atunci când sunt consumați. Aceste mâncăruri includ cartofii sau pastele renîncălzite.

Puteți fi conștienți de faptul că aveți o intoleranță sau că sunteți sensibili la anumite mâncăruri sau ingrediente. Dacă aveți o problemă în a identifica care mâncăruri vă cauzează balonare și gaze, puteți ține un jurnal cu ceea ce mâncați timp de una-două săptămâni. Notați absolut toate alimentele pe care le-ați consumat și cum v-ați simțit după masă.

Puteți face un experiment și să scoateți anumite categorii de alimente din dieta dumneavoastră pentru o perioadă scurtă de timp(câteva săptămâni) și să observați dacă acest lucru vă ajută. Totuși, nu trebuie să uitați că dacă eliminați anumite alimente s-ar putea să vă privați organismul de anumiți nutrienți valoroși.

Este important, dacă puteți, să mențineți o dietă echilibrată. Discutați cu medicul dumneavoastră curant să vă direcționeze către un nutriționist dacă plănuiți să urmați o dietă care se bazează pe excluderea unor clase de alimente timp îndelungat.

Discuția cu medicul dumneavoastră este esențială și dacă sunteți de părere că aveți intoleranță la lactoză. Există diferite tipuri și nivele de intoleranță și diagnosticul corect este esențial pentru a identifica soluția corectă.

Unele persoane care suferă de sindrom de colon iritabil au observat că o dietă săracă în mâncăruri care conțin FODMAP îi ajută să prevină mai bine acumularea de excesivă de gaze intestinale.

FODMAP este o abreviere pentru un grup de molecule de mâncare cunoscute ca și carbohidrați fermentabili care se găsesc în fructe, grâu și produse lactate. Aceste molecule sunt dificil de digerat corespunzător. Prin urmare, moleculele nedigerate ajung la nivelul colonului unde sunt utilizate ca sursă de hrană pentru bacterii.

În timpul digestiei moleculelor FODMAP, bacteriile pot produce balonare și gaze. Se crede că simptomele mai sus menționate pot fi ameliorate prin eliminarea din alimentație a mâncărurilor bogate în FODMAP, multe persoane diagnosticate cu sindromul colonului iritabil descoperind că dietele reduse în FODMAP chiar pot fi de ajutor.

Cercetările sugerează că persoanele care au o boală inflamatorie intestinală inactivă pot avea și sindromul colonului iritabil sau simptome de sindrom de colon iritabil și dieta cu conținut scăzut de FODMAP poate fi benefică pentru acestea.

Totuși, dieta FODMAP este destul de restrictivă și dificil de urmat, deci dacă doriți să o încercați trebuie să discutați și cu o persoană specializată pe nutriție și dietă pentru a vă asigura că nu rămâneți fără o serie de nutrienți importanți în dietă.

Despre dieta FODMAP vom detalia mai multe aspecte într-un articol viitor.

V-ar putea interesa și Alimentația potrivită de Paște pentru bolnavii de colită ulcerativă.

Consumați suficiente lichide și evitați consumul de băuturi alcoolice

 • Încercați să consumați suficiente lichide, ideal 2 litri/zi la femei și 2,5 litri/zi la bărbați, în funcție de vârstă, climă, nivelul de activitate fizică și particularitățile individuale. Este bine să vă întrebați medicul câtă apă ar fi indicat sa beți în fiecare zi.
 • Evitați consumul de cafeină (cafea, ceai, cola). Încercați ceaiul fără cafeină, ceaiul de mentă, verde sau de fructe.
 • Evitați băuturile carbogazoase deoarece acestea conțin gaz adăugat.
 • Evitați băuturile alcoolice deoarece și acestea pot produce gaze.
 • Evitați să beți cu paiul deoarece vă poate face să înghițiți aer.

Alte modalități prin care puteți reduce balonarea și excesul de gaze

 • Încercați să evitați stresul deoarece vă poate face să înghițiți aer. Atunci când sunteți tensionat încercați să respirați încet, stând jos.
 • Evitați statul în picioare perioade îndelungate. Dacă sunteți obligați să stați perioade mai lungi din cauza serviciului, încercați să luați pauze regulate (măcar o dată pe oră) pentru a vă întinde picioarele și abdomenul.
 • Încercați să faceți exerciții regulate pentru a îmbunătăți tranzitul intestinal, de exemplu puteți încerca o plimbare scurtă după ce mâncați pentru a favoriza mișcarea mâncării digerate și a gazului.
 • Masați încet, dar ferm, abdomenul din partea dreaptă în partea stângă pentru a elibera gazele blocate.
 • Încercați să faceți exerciții pentru sfincterul anal în vederea controlului eliminării de gaze (pentru a controla eliminarea necontrolată de gaze).
 • Purtați haine care nu sunt prea strâmte în jurul taliei deoarece acestea pot crește presiunea asupra abdomenului, astfel eliminarea gazelor devenind mai dificilă.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Cum puteți scăpa de mirosurile neplăcute?

Deseori, suntem mai sensibili la mirosurile proprii decât sunt persoanele din jur. Totuși, dacă vă îngrijorează problema mirosurilor neplăcute s-ar putea ca următoarea rubrică să vă fie de ajutor.

 • Asigurați-vă că încăperea în care stați este bine ventilată.
 • Puteți aprinde o lumânare parfumată, un arzător cu ulei pentru aromoterapie (încercați uleiul de lavandă sau pe cel de lămâie) sau un bețișor parfumat.
 • Unele persoane declară că utilizarea unui odorizant de cameră poate fi utilă. Există forme solide care eliberează în permanență un miros plăcut sau odorizante sub formă de spray care eliberează parfum o dată la o perioadă determinată de timp.
 • În comerț există și sprayuri care neutralizează mirosurile și nu le maschează.

V-ar putea interesa și Simptomele bolilor inflamatorii intestinale și efectul lor asupra vieții sexuale.

Ce altceva poate ajuta la ameliorarea simptomelor?

Unele persoane declară că remediile pe bază de plante pot fi utile în reducerea cantității de gaze intestinale. Ar trebui să vă anunțați medicul dacă urmează să administrați un remediu pe bază de plante. Următoarele sugestii nu au o dovadă științifică în spate, însă pot fi încercate cu permisiunea medicului.

 • gelul de aloe vera;
 • sucul de merișoare;
 • pătrunjelul proaspăt;
 • infuzii de ierburi cum este mușețelul, feniculul sau menta;
 • uleiul de mentă.

Unele persoane au sesizat că simeticona poate fi de ajutor în tratamentul balonării și producerii de gaze. Simeticona este un agent anti-spumare care dispersează micile bule de gaz blocate la nivelul intestinului.

Alți pacienți care suferă și de sindrom de colon iritabil au observat că anumite probiotice sunt utile în reducerea flatulenței și a gazelor. Probioticele sunt un amestec de bacterii benefice care se administrează pe cale orală. Acestea se pot regăsi în anumite iaurturi sau sub formă de tablete. Totuși, rămâne să se cerceteze mai în amănunt dacă într-adevăr probioticele ajută la reducerea flatulenței și a gazelor la persoanele cu boli inflamatorii intestinale. Este bine să vă consultați cu medicul dv curant înainte de a începe administrarea.