Până în prezent am discutat despre oboseala în bolile inflamatorii intestinale, felul în care aceste afecțiuni pot interveni în viața de cuplu, și gazele în exces. Astăzi a venit rândul deshidratării – o altă problemă des întâlnită printre persoanele diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale.

Corpul  nostru este alcătuit două treimi din apă. Este suficient ca nivelul total de apă să scadă cu câteva procente pentru a ne simți deshidratați – asta este lipsa de apă. Consecința acestui lucru poate duce la diferite probleme: pietre la rinichi, deteriorarea ficatului, a mușchilor și a încheieturilor, convulsii.

Colita ulcerativă sau boala Crohn – ambele forme de boală inflamatorie intestinală – pot crește, uneori, riscul de deshidratare.  Acest articol prezintă motivele pentru care apare deshidratarea în bolile inflamatorii intestinale și câteva modalități de a o preveni și trata.

V-ar putea interesa și campania noastră de informare a publicului despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Ce este deshidratarea? 

Deshidratarea apare atunci când organismul nostru nu are suficientă apă. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe cauze:

 • consumul insuficient de apă sau fluide;
 • pierderea unor cantități mari de fluide corporale (de exemplu prin vomă sau diaree).

Deshidratarea este descrisă ca fiind ușoară, moderată sau severă în funcție de scăderea în greutate produsă de pierderea de lichide corporale.

Deshidratarea ușoară este atunci când apare o pierdere de 3-5% din greutatea corporală. Acest tip prezintă riscuri puține și de obicei poate fi tratată prin aport de săruri și fluide.

Deshidratarea moderată este atunci când apare o pierdere de 5-9% din greutatea corporală și este o formă mai serioasă. Deshidratarea moderată cronică poate afecta funcțiile rinichilor și poate duce la apariția pietrelor la rinichi. La fel ca în cazul formei ușoare, aceasta poate fi tratată prin aport de săruri și fluide.

Deshidratarea severă este atunci când apare o pierdere mai >10% din greutatea corporală dată de pierderea de fluide – este foarte serioasă și necesită tratament imediat deoarece poate fi fatală. S-ar putea sa fie necesar să mergeți la spital pentru a vi se administra o perfuzie pentru recuperarea fluidelor pierdute.

Deshidratarea poate fi foarte serioasă la copii și bebeluși deoarece dimensiunile lor mici îi face susceptibili la pierderea fluidelor.

Ce cauzează deshidratarea?

Deshidratarea apare atunci când pierdem mai multe lichide decât consumăm. Pe parcursul zilei, pierdem lichide corporale și săruri prin:

 • transpirație;
 • lacrimi;
 • respirație;
 • urină;
 • fecale.

De obicei, conținutul de apă și sărurile provin din ce mâncăm și bem, dar devenim deshidratați atunci când pierderea de lichide este mai mare decât consumul.

Rinichii si intestinele lucrează împreună pentru a menține sub control nivelul de lichide din organism. Prin intestine se absorb apa si sărurile din alimentele pe care le consumăm, în timp ce rinichii reglează cât de mult din acestea se pierde prin urină.

Dacă o cantitate mare de lichide se pierde prin diaree, atunci rinichii nu mai pot menține/regla balanța de săruri și apă. Asta înseamnă că e posibil să aveți nevoie de apă și săruri extra.

V-ar putea interesa și întrebări frecvente în bolile inflamatorii intestinale.

Voi deveni deshidratat dacă sufăr de o boală inflamatorie intestinală?

Deshidratarea poate să nu fie o problemă pentru toate persoanele cu boli inflamatorii intestinale.  Dar, este foarte posibil sa suferiți de deshidratare dacă:

 • Aveți diaree frecventă sau apoasă.
 • Nu consumați suficientă apă, deoarece, spre exemplu, ca urmare a bolii, aveți senzație de greață sau v-ați pierdut apetitul.
 • Pierdeți o cantitate mai mare de săruri și apă prin piele deoarece transpirați în exces (acest lucru se poate întâmpla în timpul exercițiilor fizice, din cauza vremii sau când faceți febră).
 • Eliminați o cantitate mare de urină (asta se poate întâmpla când aveți diabet, consumați o cantitate mare de cafea sau administrați diuretice – medicamente ce ajută la eliminarea lichidelor în exces din organism).
 • Ați consumat prea mult alcool – acesta este un diuretic ce crește cantitatea de urină eliminată.
 • Suferiți de gastroenterită, o infecție a stomacului sau intestinului cauzată de un virus sau o bacterie sau de intoxicație alimentară.
 • Ați suferit o rezecție de colon – acest lucru afectează abilitatea organismului de a absorbi lichide și electroliți (săruri esențiale ca sodiu și potasiu) din dieta dumneavoastră.
 • Aveți ileostoma sau stoma, deoarece materia eliminata prin ileostoma conține cantități mai mari de apă decât cea eliminata prin fecale. Prin ileostoma este posibil să pierdeți până la 1500 ml apă/zi și riscul de deshidratare este foarte mare în această situație.
 • Aveți intestinul mult scurtat ca urmare a unei operații extinse.
 • Suferiți de malabsorbție – care se poate caracteriza prin reabsorbirea deficitară a sărurilor biliare. Asta se poate întâmpla daca aveți boala Crohn cu afectare ileală (ultimul fragment al intestinului subțire) sau ați suferit o rezecție în acea zonă.

Deshidratarea poate fi evitată ușor printr-un aport constant de lichide și săruri. De aceea, este foarte important să vă hidratați constant, chiar dacă boala dumneavoastră inflamatorie intestinală nu vă lasă.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Mai mult, vă puteți interesa de noile opțiuni de tratament ale bolilor inflamatorii intestinale pentru a învinge boala și a vă bucura de o viață normală alături de cei dragi.

Știm că este dificil să trăiești cu o boală inflamatorie intestinală, de aceea vă stăm la dispoziție pentru orice întrebare. Ne puteți contacta oricând pentru mai multe detalii despre studiile clinice sau doar pentru a afla mai multe despre boala dumneavoastră.