Am vorbit în trecut despre cauzele apariției oboselii în bolile inflamatorii intestinale. Astăzi ne vom concentra pe efectele oboselii în aceste boli.

Oboseala este foarte des întâlnită la pacienții ce suferă de boli inflamatorii intestinale, peste trei sferturi fiind afectați de acest simptom.

Colită ulcerativă vs Boala Crohn

Nu pare să existe o diferență majoră la pacienții care suferă de rectocolită ulceroemoragică față de pacienții care suferă de boala Crohn. Totuși, unele studii arată că femeile ce suferă de boala Crohn pot experimenta o intensitate și o frecvență ușor mai mare a simptomelor.

Mulți pacienți declară că oboseala se ameliorează pe măsură ce starea lor de sănătate (boala) se îmbunătățește. Pentru unii poate dura săptămâni sau chiar luni de zile până își recapătă nivelul normal de energie. Uneori, oboseala nu dispare deși celelalte simptome sunt controlate. Aproximativ doi din cinci pacienți aflați în remisiune sunt în continuare afectați de fatigabilitate.

Cum afectează fatigabilitatea persoanele diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale?

Fatigabilitatea poate afecta multe aspecte din viața de zi cu zi. Unele persoane declară că le este foarte dificil să își îndeplinească sarcinile zilnice.

În continuare, vom explora diferitele efecte ale oboselii în bolile inflamatorii intestinale.

Activitatea fizică

Nivelul scăzut de energie poate îngreuna foarte mult efectuarea de activități fizice sau sportive. Unii pacienți declară că nu au suficientă energie pentru a îndeplini sarcini zilnice de intensitate ușoară cum ar fi condusul sau treburile casnice.

În unele zile chiar simpla deplasare dintr-o cameră în alta poate ridica probleme serioase.

Memorie și concentrare

Unii pacienți declară că oboseala le afectează puterea de concentrare și memoria.

Activitățile sociale

Fatigabilitatea imprevizibilă vă poate împiedica să participați la activități sociale cum ar fi vacanțele, călătoriile, socializarea sau practicarea diferitelor hobby-uri ce necesită un anumit grad de efort fizic.

Managementul emoțiilor

Fatigabilitatea poate avea efect asupra emoțiilor pacientului. Atunci când nu reușiți să faceți ce vă propuneți, vă puteți simți frustrat și furios. Unii pacienți se simt izolați și singuri și găsesc dificilă socializarea cu prietenii. Acest lucru poate conduce la scăderea stimei de sine și apariția depresiei.

Relații

Anumite persoane declară că fatigabilitatea are un efect negativ asupra relației de cuplu. Unii declară că deoarece boala lor nu este vizibilă, familiile și prietenii lor nu apreciază cât de obosiți se simt. Alții se pot simți vinovați dacă partenerul sau familia sunt prea încărcați și nu le pot oferi ajutorul sau dacă ratează lucruri pe care le-ar putea face împreună cu aceștia.

Educație și muncă

Fiindcă oboseala poate țintui o persoană la pat, sau o poate vida de orice fel de energie, este foarte dificil ca, mai ales în timpul unui puseu, o persoană diagnosticată cu o boală inflamatorie intestinală să poată munci sau merge la cursuri.

Mai ales la capitolul muncă, este bine să existe o discuție în prealabil cu angajatorul în care acesta să fie informat despre boala cu care vă confruntați și efectele acesteia asupra capacităților dumneavoastră de a presta anumite servicii.

Comunicarea este crucială când vine vorba de efectele oboselii în bolile inflamatorii intestinale. Atât cei dragi, cât și angajatorul sau profesorii trebuie informați și educați despre ce înseamnă să trăiești cu o boală inflamatorie intestinală.

Din păcate, bolile inflamatorii intestinale vin însoțite de o pletoră de simptome. Dintre acestea, oboseala este una dintre cele mai des întâlnite. De asemenea, oboseala cronică cauzată de bolile inflamatorii intestinale poate afecta semnificativ calitatea vieții pacienților, deprivându-i de momente speciale alături de cei dragi, ținându-i departe de muncă și multe altele.

Informați-vă despre cele mai noi medicamente folosite în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale. Nu lăsați boala Crohn sau colita ulcerativă să vă țină în loc.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.