Articol tradus prin curtoazia Crohn’s and Colitis Foundation US

 

Tensiunea și anxietatea pot provoca colită ulcerativa sau boala Crohn?

Nu există dovezi în acest sens. Tensiunea și anxietatea pot impacta evolutia bolilor inflamatorii intestinale pentru pacienți, dar nu provoacă boala in sine.

 

Prietenii și vecinii spun adesea că problemele de colon sunt cauzate de nervi și de supărarea emoțională. Este corect?
În prezent, nu există dovezi că emoțiile cauzează colita ulcerativa sau boala Crohn.

 

Sunt anumite tipuri de personalitate mai predispuse la dezvoltarea colitei ulcerative sau a bolii Crohn?
Nu. Începând cu aproximativ 50 de ani în urmă, se credea că bolile inflamatorii digestive fac parte dintr-un grup de tulburări medicale care sunt caracteristice pentru anumite trăsături de personalitate și o predispoziție biologică specifică.
Acum este recunoscut că nu există trăsături de personalitate care sa predispuna pe cineva la dezvoltarea unei boli inflamatorii digestive. Este important să ne amintim cauza care stă la baza bolii inflamatorii intestinale – aceasta este una biologică, nu emoțională, doar terapia medicală poate controla boala în sine. Cu toate acestea, sigur, condițiile psihologice precum anxietatea și depresia pot afecta modul în care pacienții percep și fac față bolii lor.

 

Factorii emoționali joacă vreun rol în tot cursul bolii inflamatorii digestive?

Corpul și mintea sunt inseparabile și sunt interrelaționate în moduri numeroase și complexe, aspect recunoscut acum de medicina. În multe tari institutele care abordeaza impreuna corpul si mintea sunt din ce in ce mai prezente.
S-a observat că în momentele de stres emoțional, pacienții pot prezenta simptome caracteristice sau pusee ale bolii, cum ar fi creșterea durerii abdominale sau a diareei. Acestea sunt legate de modificările funcționării fiziologice a tractului gastrointestinal și de evolutia organismului la inflamație.
Cu toate acestea, aceste efecte ar trebui să fie atent analizate si separate fata de cauzele biologice primare ale colitei ulcerative sau ale bolii Crohn. Aceste cauze primare biologice nu sunt emoționale.

Simptomele multor boli, chiar și ale celor fără nici o cauză biologică cunoscută, se pot agrava în situații stresante.
Există date care arată că unii pacienți cu boala Crohn sau colita ulcerativa prezinta in secundar si anumite afecțiunile psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea,
Prin urmare, medicii care tratează colita ulcerativa sau boala Crohn învață din ce în ce mai mult, ca este extrem de important sa ajute pacienții sa amelioreze simptomelor de depresie și anxietate pentru a intari sănătatea pacienților în general.

 

Reciproc, simptomele bolii Crohn și ale colitei ulcerative, cum ar fi durerile severe și diareea cronică, pot provoca dificultăți emoționale?

Într-adevăr, este posibil. Unii pacienti pot face față bolilor severe fără o reacție emoțională foarte puternica. Alti pacienti insa fac greu față bolilor cronice. Acestia experimentează o suferință emoțională deosebita atunci când dezvoltă o boală organică și cronică gravă, cum ar fi colita ulcerativa sau boala Crohn.

 

Care sunt unele dintre reactiile persoanelor cu boli inflamatorii intestinale?

Nu este surprinzător faptul pentru unii pacienți este dificil să facă față unei boli grave și cronice, fie că este vorba de diabet, boli reumatice, boli de inimă, astm, colita ulcerativa sau boala Crohn. Astfel de boli reprezintă o amenințare pentru calitatea vieții acestora, pentru starea fizică și emoțională, pentru integrarea lor socială și chiar pentru perceptia lor de sine. În aceste situații, pacientii pot avea reactii emoționale care includ anxietatea, depresia, negarea bolii cronice sau nevoile de dependență. Aceste reacții constituie un răspuns la boală și nu cauza acesteia.
Când aceste reactii emoționale interfereaza cu viata zilnică, atunci este important pentru pacient să isi imbunatateasca reactiile sale psihologice. Aceasta se poate realiza fie individual, fie cu familia sau prietenii, cu medicul specializat sau un profesionist in domeniu, cum ar fi: consilier, psiholog sau psihiatru. Abordari diferite pot fi folosite pentru a ajuta pacienții să facă față presiunii generate de boala, si, presiunii generate de reactiile psihologice, cum ar fi depresia sau anxietatea. In unele cazuri includerea consilierii, a diverselor terapii cum ar fi terapia cognitivă comportamentală și medicatia sunt utile.

 

Este justificat ca pacienții să se simtă vinovați datorita bolii inflamatorii intestinale ce cauzeaza probleme atat pentru ei înșiși cat și pentru familiile lor?

Nu. Sentimentele de vinovăție rezulta din faptul că pacientul crede că boala este cauzată de ceva ce a făcut. Totuși, aceasta nu este o idee corecta și nu există nimic ce ar fi putut face pentru a evita sau împiedica aparitia bolii. Sentimentele de vinovăție sunt complet nejustificate. Este important să ne amintim că ca unii pacienți experimenteaza o creștere a activității bolii după un eveniment stresant; cu toate acestea, nu pacientul a „provocat” puseul. Acesta este un conexiune complexă minte-corp.
Dacă stresul pare să afecteze activitatea bolii, medicii și pacienții pot lucra îndeaproape împreună. Păstrarea bolii în remisie ar trebui să contribuie la prevenirea eșecurilor atunci când apare inevitabil un eveniment de viață stresant.
Înțelegerea acestei legături importante intre minte si corp poate ajuta pacienții să acorde atentie importanței sănătății psihicului, stabilitatii și includerea diverselor elemente de sprijin pentru a face față stresului.

 

Este justificat ca membrii ai familiei sa se simtă vinovați că ar putea sa fie cauza bolii sau puseelor la pacient / rudă?

Nu. După cum este menționat si mai sus, nu există nicio bază pentru asumarea niciunei vinovății în cauzarea apariției colitei ulcerative sau bolii Crohn, nici din partea pacientului si nici din partea membrilor familiei, cum ar fi soț, soție, copil, părinte sau soră. Genetica bolii inflamatorii intestinale este foarte complexa – este de mentionat ca in cazul copiilor care au un părinte cu boală inflamatorie intestinală riscul este de 5-7% pe viață sa dezvolte aceeasi boala.

 

Care este cea mai bună metodă de a face față fricii declansarii puseului de boala inflamatorie intestinala?

Cel mai bun mod de a face față bolii inflamatorii digestive este identificarea unui tratament eficient. Starea de sanatate a majoritatii persoanelor cu colita ulcerative sau boala Crohn poate fi acum gestionata foarte bine prin medicatie. Tipul de medicamente de care vor avea nevoie pacienții depinde de tipul și severitatea bolii lor și prin urmare, este necesară o relație strânsă cu un medic cu experiență în îngrijirea acestui tip de boala inflamatorie. În plus, este important să se realizeze că o bună colaborare pacient-medic face posibilă o abordare eficientă pentru aproape orice complicație.

 

Cum faceți față aparitiei gazelor, diareei sau durerilor într-un loc public?

Este foarte important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți probleme atunci când părăsiți casa si mergeți într-un loc public.
Adesea, exista strategii pentru a vă ajuta, strategii care au ajutat deja mulți alți pacienți aflați în situația dvs. De exemplu, ajuta ca pacientii sa isi planifice în avans itinerariul. Sa fie foarte practici. Sa afle unde se află toalete restaurantelor, zonelor comerciale, în excursie sau chiar pe traseul utilizaț pentru transportul în comun.
Aveti la dumneavoastra întotdeauna îmbrăcăminte suplimentară si hartie de toaletă în caz de necesitate bruscă. Încercați să intelegeti cat mai bine puseele bolii si nevoile dumneavoastra. În acest fel, veti fi capabili să vă ajutați și să câștigați si cooperarea din partea celorlalți deoarece ei vă vor sprijini și vă vor înțelege. Aflați cat mai multe despre modul în care corpul dumneavoastra se comporta fata de diverse alimente. (Materialele de dieta si nutritie sunt de mare ajutor)