Articol tradus prin curtoazia Crohn’s and Colitis Foundation US

Ce tipuri de medicamente sunt recomandate pentru a face față oricăror dificultăți psihologice care pot apărea relație cu colita ulcerativa si cu boala Crohn?

În general, nu sunt necesare medicamente pentru combaterea stresul psihologic care este asociat cu puseele bolilor inflamatorii digestive. Cu toate acestea, dacă întâmpinați simptome psihologice semnificative asa cum sunt depresia sau anxietatea, este extrem de important ca acestea să fie abordate corespunzător. Sunt si cazuri in care medicul specialist prescrie medicamente menite pentru anxietate sau depresie. Medicul poate lua această decizie sau uneori poate trimite pacientul la un medic de specialitate. Cand este cazul, acesta prescrie medicamentele anti anxietate pentru perioade scurte perioade de timp. Medicamentele antidepresive sunt prescrise doar pentru depresie severa asociata durerilor cronice date de boala.

În general, medicamentele utilizate pentru tratarea stresului psihologic nu interfereaza cu medicamentele utilizate pentru tratarea colitei ulcerative sau bolii Crohn. În timp, este important ca pacientul să ajunga sa controleze condițiile psihologice asociate bolii inflamatoare intestinale.

Cu toate ca abordarea depresiei sau anxietății de catre pacient este utila pentru controlul reactiilor psihologice associate BID, medicatia menita sa controleze puseul BID este in continuare necesara.

 

Este recomandabil consultul psihiatric pentru persoanele cu colita ulcerative sau boala Crohn?

Adesea, pacienții care prezintă anxietate și alte răspunsuri emoționale la boala inflamatorie digestiva nu necesită consult psihiatric.

Medicii care au experiență cu BID pot oferi ajutor, inclusiv sprijinul emoțional care este necesar. Cu toate acestea, pentru acei pacienți care prezintă tulburări emoționale severe sau care sunt dornici să găsească modalități mai eficiente de a face față bolii lor, trimiterea la un psiholog sau psihiatru poate ajuta. Astfel se poate îmbunătăți  capacitațea pacientilor de a face față durerii cronice.

De mare ajutor este consultarea unui medic specialist care este deja familiarizat cu BID și care poate înțelege unele dintre dificultățile psihologice ale acestei afectiuni.

 

Cum se poate gasi un terapeut adecvat?

Medicul dumneavoastră ar trebui să vă poată ajuta în găsirea terapeutului adecvat. Această decizie poate fi bazată pe tipul de tratament indicat (psihoterapie, antrenament de relaxare, consult in vederea prescrierii de medicatie) sau experiența terapeutului de lucru cu pacientii cu BID. Uneori chiar pacientii cauta si sugereaza medicului curant terapeutii psihologi adecvați.

 

Sunt atribute speciale pe care le poate avea un psihoterapeut pentru lucrul cu pacientii cu boli inflamatorii digestive?

Da. Este important ca, pe lângă deținerea cunostintelor standard, terapeutul să fie într-adevăr interesat si cu experienta in tratarea BID.

Ajută dacă terapeutul cunoaște atât cursul normal, cât și manifestarile specifice ale acestor boli, este familiarizat cu diferitele complicații ale BID și cunoaste diferitele terapii medicamentoase utilizate. De asemenea, este important ca medicul specialist pentru colita ulcerativa sau boala Crohn și psihoterapeutul sa mențina o relație de lucru strânsă pentru a se asigura că eforturile lor de a ajuta pacientul se materialieaza intr-o cooperare cu efecte pozitive pentru pacient.

 

Care este impactul emoțional al bolilor inflamatorii intestinale asupra tinerilor?

Tinerii tind să fie mai grav afectați de orice boală organică decât persoanele care si-au stabilit un loc al lor în viața și deja au învățat să facă față adversității. De exemplu, adolescența este o perioadă în care căutăm sa devenim mai independenți și mai autosuficienți ca parte a maturizării normale. Boala cronică poate impune a dependența de familie, medici sau de sistemul de asistență medicală. Aceasta poate fi o ajustare deosebit de dificilă pentru adolescenți. Prin urmare, nu este de mirare că dificultățile emoționale, în special negarea bolii, pot fi mai importante la tineri decât la adulți.

 

Are o intervenție chirurgicală de ileostomie efect asupra stării emoționale a pacientului?

Chirurgia este recomandată pentru o minoritate de pacienți cu BID. Este recomandat atunci când boala nu poate fi controlată prin medicamente sau apare o complicație. Când este necesară intervenția chirurgicală, aceasta prezintă un risc pentru pacient, dar în circumstanțe adecvate, acest risc este depășit de beneficiile preconizate. Cu chirurgie modernă și îngrijire postoperatorie, pericolele complicațiilor grave cauzate de operație sunt mici. Unii pacienți necesită o ileostomie. De obicei acest tip de interventie afecteaza psihic pacientii in cauza.

 

Care sunt unele dintre elementele care ar putea contribui la un prognostic bun cand pacientul are un astfel de diagnostic?

În mod ideal, o persoană cu colita ulcerativa sau bola Crohn poate accepta și face față bolii într-o manieră simplă și directa, făcând mai ușor pentru prieteni și familie să accepte boala ca parte a relației lor cu pacientul.

Acceptarea poate ajuta pacientul se abordeze cât mai mult din activitățile sale zilnice, sa urmeze instrucțiunile medicului și  sa mențina o atitudinee pozitivă si o perspectivă optimistă asupra vieții.

Comunitatea medicala mentioneaza că o bună calitate a vieții este obiectivul principal al tratamentului. Aceasta va ajuta pacienții să își reia viața, în ciuda bolii. Cu sprijinul asistenței medicale, specialiști, prieteni și familie și cu un tratament adecvat, puteți învăța să vă controlați viata.

Aplicarea sfaturile medicului dumneavoastră despre tratamentul clinic este esențiala pentru a face față bolii inflamatorii cronice. În plus, mai multa informatie despre aceasta te poate ajuta să obții un control mai bun asupra stării tale de sanatate. Aceste abordari tind să scadă nivelul de stres și să îmbunătățească starea zilnica de normalitate a pacientului.

Foarte important sunt sprijinul social (de exemplu, participarea la un grup de sprijin), educația, rezolvarea problemelor și reevaluarea pozitivă a experiențelor ce te-au pus in dificultate.

Nu există nici o îndoială că viata cu o boală cronică pune multe provocări. Dar, este la fel de important să ne amintim ca  majoritatea persoanelor cu BID trăiesc vieți implinite, în ciuda bolii lor: merg la școală, muncesc, cresc familii, călătoresc și fac sport.

Învățând tot ce poți și lucrând în echipă cu familia, prietenii și specialiștii din domeniul sănătății, și tu poți prelua controlul asupra boalii tale si te poti bucura de tot ceea ce viața are de oferit.

 

(Fundația Crohn’s & Colitis oferă informații doar în scopuri educaționale. Vă încurajăm sa consultați acest material educațional cu personalul dumneavoastră medical. Fundația nu oferă servicii medicale sau de altă natură, avize sau servicii medicale. Includerea resurselor unei alte organizații sau elemente legate de o altă organizație nu reprezintă o trimitere catre anumite persoane, grupuri, companii sau produse.)