Dacă suferiți de colită ulcerativă sau boala Crohn și sunteţi fumător, probabil vă întrebaţi dacă acest lucru vă influențează/afectează boala. Astăzi vom discuta câteva aspecte în legătură cu fumatul și bolile inflamatorii intestinale, prezentându-vă o sinteză a concluziilor trase în urma studiilor și cercetărilor moderne.

Nu uitați însă că se fac progrese importante în abordarea colitei ulcerative și a bolii Crohn. Dacă dvs. sau cineva drag dvs. se confruntă cu o astfel de afecțiune, puteți să ne cereți oricând sprijinul și să ne adresați întrebări.

Fumatul și bolile inflamatorii intestinale

Relația dintre fumat și bolile inflamatorii intestinale este una complexa. Multe studii au arătat că oamenii care fumează sunt predispuși să dezvolte boala Crohn și tot studiile arata că fumatul crește gradul de severitate al bolii.

În schimb, persoanele care fumează sunt mai puţin predispuse să dezvolte colita ulcerativă. Însă, este foarte important de reţinut că fumatul vine și cu alte riscuri pentru sănătate.

Acest articol evidențiază diferitele efecte ale fumatului asupra celor doua afecțiuni și ce ar putea însemna pentru pacienţii cu boli inflamatorii intestinale. De asemenea, evidențiază metode care să va ajute să renunțați la fumat, dar despre acestea vom discuta mai pe larg într-un articol viitor.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Fumatul și Boala Crohn

Cum afectează fumatul boala Crohn?

Fumatul crește riscul de a dezvolta boala Crohn.  Tot studiile sugerează că fumatul poate înrăutăți această boală.

Persoanele cu boala Crohn care fumează pot afla că:

  • Au simptome mai severe și complicații precum stricturi sau îngustări ale intestinului (stenoze), ce pot cauza blocaje periculoase;
  • Sunt mult mai predispuși să dezvolte fistule sau canale anormale între diferite organe, care de obicei necesită intervenție chirurgicală;
  • Au mai multe puseuri;
  • Necesită mai mult terapie cu imunosupresoare, cu terapie biologică sau corticoterapie; de reținut este faptul că uneori aceste tratamente nu sunt la fel de eficiente la pacienţii care fumează;

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

  • Sunt mai predispuși să necesite intervenție chirurgicală și să repete aceste intervenții;
  • Sunt mai predispuși să dezvolte manifestări extra-intestinale – complicații adiționale, precum osteoporoza, artrita, afecțiuni ale pielii și ochilor.

Cercetătorii sugerează că femeile care fumează sunt mai predispuse să dezvolte boala Crohn și să necesite intervenție chirurgicală decât bărbaţii care fumează.

Cum vă poate face fumatul susceptibili la boala Crohn?

Nu se ştie exact, deși există foarte multe teorii. Tutunul conține peste 1.000 de substanţe chimice, printre care și nicotină, monoxid de carbon și radicali liberi. Există numeroase modalităţi prin care aceste substanţe chimice pot afecta intestinul. Fumatul poate modifica bacteriile care trăiesc în intestin, poate influența funcționarea genelor și poate cauza schimbări în sistemul imun – toate acestea putând face o persoană mai susceptibilă în a dezvolta boala Crohn.

Ce se poate spune despre fumatul pasiv?

Studiile despre efectul fumatului pasiv asupra bolii Crohn sunt neconcludente. Unele studii sugerează că bebelușii și copiii expuși fumului de țigară sunt mai predispuși să dezvolte boala Crohn. Alte studii sugerează că adulții cu boala Crohn expuși fumatului pasiv necesită mai multe tratamente, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă această relaţie este adevărată sau nu.

Lipsa de înțelegere dintre fumatul pasiv și boala Crohn se datorează în mare parte dificultății de a măsura la cât fum este expusă o persoană prin fumatul pasiv.

Fumatul în timpul sarcinii nu este recomandat, fie că suferiți de boala Crohn sau nu, din cauza riscurilor la care este supus fătul.

V-ar putea interesa și articolul nostru despre Sarcină și bolile inflamatorie intestinale.

Dacă sunt deja fumător, merită să mă las de fumat?

Cercetătorii și specialiștii în sănătate sunt de acord că renunțarea la fumat poate fi benefică în cazul persoanelor care suferă de boala Crohn. Ghidurile Europene recomandă cu tărie ca persoanele cu boala Crohn să nu fumeze.

La nefumători, boala Crohn pare mai blândă. Odată ce aţi renunțat la fumat de un an, şansele unui puseu sunt la fel de mici ca și în cazul pacienților care nu au fumat niciodată. Persoanele care continuă să fumeze sunt de două ori mai predispuse să intre într-un puseu decât persoanele care au renunțat la fumat.

De asemenea, fumătorii sunt de două ori mai predispuși să necesite intervenție chirurgicală, să experimenteze o recurență a bolii după aceasta și să necesite o a doua intervenție. Cu toate acestea, oprirea fumatului poate reduce aceste riscuri la fel de mult ca în cazul persoanelor care nu au fumat niciodată.

V-ar putea interesa și răspunsurile specialiștilor noştri la Cele mai frecvente întrebări legate de bolile inflamatorii intestinale.

Chiar și reducerea numărului de țigări consumate poate avea un efect pozitiv asupra simptomelor dumneavoastră. Studiile arată că marii fumători dezvoltă mai multe manifestări extra intestinale (complicații adiționale ale altor organe), au mai multe stricturi și sunt mai predispuși să necesite rezecția unei părţi din intestin decât persoanele care fumează mai puţin.

Aceste lucru sugerează faptul că deși renunțarea la fumat dă cele mai bune rezultate, chiar și reducerea cantității consumate poate ajuta. Oricum, în medie, chiar și fumătorii ocazionali cu boala Crohn au o formă de boală mai activă, cu rata de spitalizare mai mare și cu o probabilitate mai mare de a necesita intervenție chirurgicală.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Având în vedere toate dovezile prezentate în legătură cu fumatul și bolile inflamatorii intestinale, este de departe recomandat ca persoanele cu boala Crohn să renunţe să fumeze.

Auzim acest lucru aproape în fiecare zi – fumatul dăunează grav sănătății. Așa este, deși lăsatul de fumat nu este un proces ușor pentru toți. Dacă aveți și alte nelămuriri în legătură cu fumatul și bolile inflamatorii intestinale, suntem aici să vă oferim detalii suplimentare.

Indiferent dacă vă luptați cu boala, cu fumatul, sau cu efectele celor două împreună, nu uitați că nu sunteți singur, iar suferința dvs. nu este ignorată. Mai mult, vă stăm la dispoziție cu orice informație și sprijin aveți nevoie pentru a vă gestiona mai bine boala și a duce o viață satisfăcătoare.