Nu cu mult timp în urmă am discutat câteva aspecte legate de influența fumatului asupra bolilor inflamatorii intestinale. Astăzi vom continua această analiză, abordând fumatul și colita ulcerativă din perspectiva fumătorilor și a nefumătorilor deopotrivă. Veți afla mai multe, așadar, despre studiile referitoare la influența nicotinei în bolile inflamatorii intestinale, tratamentele de substituție cu nicotină și multe altele.

Specialiștii în sănătate nu recomandă sub nici o formă fumatul, indiferent dacă suferiți sau nu de o boală inflamatorie intestinală. Dacă doriți să aflați mai multe informații privind fumatul și colita ulcerativă, nu ezitați să ne adresați întrebări și comentarii. Vă putem oferi sprijin dumneavoastră sau unei persoane dragi dumneavoastră.

Cum afectează fumatul colita ulcerativă?

Studiile arată că la fumători, colita ulcerativă este mai puţin frecventă decât la nefumători. Unele persoane au dezvoltat colită ulcerativă după ce au renunțat la fumat.

Deşi majoritatea studiilor arată că fumatul poate întârzia sau preveni dezvoltarea colitei ulcerative, încă este neclar dacă acesta afectează evoluția sau cursul bolii. Unele studii arata ca fumătorii care suferă de colită ulcerativă au o forma mai ușoară de boală. Puseurile, rata de spitalizare, nevoia de corticosteroizi orali sau imunosupresoare și probabilitatea de colectomie au fost toate raportate ca fiind mai rare în cazul fumătorilor cu colită ulcerativă.

V-ar putea interesa și articolul nostru privind Fumatul și bolile inflamatorii intestinale.

Cu toate acestea, nu toate cercetările sunt de acord cu acest lucru. Un studiu a arătat că persoanele fumătoare cu colită ulcerativă au dezvolta un risc mai mare de probleme articulare și cutanate. Un studiu ce a analizat datele de la 16 studii anterioare nu a constatat nici o diferență în apariţia riscului de colectomie, puseelor sau pouchitis între persoanele fumătoare cu colită ulcerativă și cele nefumătoare.

Este important să se ia în considerare efectele nocive ale fumatului. Fumatul este cunoscut ca fiind cauza a cel puţin 13 tipuri de cancer, incluzându-le pe cel de intestin, pulmonar, stomac și ovarian. Fumatul este, de asemenea, o cauză cunoscută a bolilor cardiovasculare, fumătorii fiind de două ori mai pasibili de a avea atac de cord în comparaţie cu cei care nu au fumat niciodată.

În general, specialiștii din domeniul sănătății consideră că riscurile fumatului sunt mai importante decât oricare din beneficiile observate în colita ulcerativă și descurajează cu tărie fumatul pentru toată lumea, indiferent dacă au sau nu boli inflamatorii intestinale.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.

De ce fumatul poate avea un efect protector împotriva colitei ulcerative?

Nu înțelegem cu adevărat de ce fumatul are un efect protector împotriva colitei ulcerative. În țigări există multe substanţe chimice care ar putea contribui la acest efect. Nicotina este cea mai intens studiată și este posibil să aibă un impact.

Comparând cu persoanele sănătoase, persoanele cu colită ulcerativă pot avea o mucoasă mai subțire a colonului și a rectului. Nicotina poate crește producția acestui mucus. Nicotina poate, de asemenea, să suprime sistemul imunitar și să prevină inflamația colonului. O altă teorie este aceea că oxidul nitric, eliberat de nicotină, poate reduce activitatea musculară a colonului și, astfel, să reducă nevoia urgentă de a merge la toaletă.

Ştim că genele pe care o persoană le-a moștenit pot contribui la dezvoltarea colitei ulcerative. Fumatul poate schimba modul în care genele unei persoane sunt exprimate, oferind astfel un alt potenţial mecanism prin care fumatul poate influența dezvoltarea bolilor inflamatorii intestinale.

Deci trebuie să renunț la fumat?

Poate fi tentant să continuați, sau poate chiar să vă apucați de fumat pentru a vă ajuta în colita ulcerativă. În orice caz, rezultatele studiilor privind fumatul și bolile inflamatorii intestinale sunt mixte. Ştim că fumatul crește riscul de bronșită cronică și cancer pulmonar, alte tipuri de cancer și boli de inimă, și nu este recomandat persoanelor cu colită ulcerativă de către specialiștii din domeniul sănătății. Sunt multe alte tratamente care pot fi explorate, mult mai sigure decât fumatul.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Poate tratamentul de substituție de nicotină să ajute în colita ulcerativă?

Unele persoane au descoperit că folosind terapii de substituție cu nicotină, cum ar fi plasturi sau gumă de mestecat cu nicotină, ajută la controlarea colitei ulcerative. Rezultatele studiilor de cercetare sunt totuşi neconcludente. Acest lucru se poate datora faptului că și alte elemente din țigări ar putea contribui.

Utilizarea plasturilor cu nicotină la persoane cu colită ulcerativă ușoară sau moderată s-a dovedit a fi mai eficientă decât un plasture placebo (un plasture simplu fără nicotină) în inducerea remisiunii. Cu toate acestea, nicotina nu este mai eficientă decât tratamentele medicamentoase convenționale pentru boli inflamatorii intestinale, cum ar fi aminosalicilații (5-ASA) și corticosteroizii, în inducerea remisiunii.

V-ar putea interesa și articolul Întrebări frecvente în bolile inflamatorii intestinale.

Nu se cunoaşte încă dacă nicotina este mai eficientă ca terapie pentru cei care sunt foşti fumători comparativ cu cei care nu au fumat niciodată. Cu toate că tratamentele de substituție cu nicotină sunt mult mai sigure decât fumatul, nu poate oricine să tolereze nicotina. Aceasta generează dependență și poate avea și alte efecte, cum ar fi creşterea frecventei cardiace și a tensiunii arteriale.

În mai multe studii, persoanele care au încercat terapia cu nicotină pentru boli inflamatorii intestinale au suferit efecte adverse, precum dermatite, greaţă, dureri de cap sau tulburări ale somnului.

Încă nu s-a efectuat nici o cercetare în ceea ce priveşte efectul țigărilor electronice asupra colitei ulcerative. Asociația Sănătății Publice din Anglia a raportat că țigările electronice sunt cu 95% mai puţin dăunătoare decât fumatul clasic. Cu toate acestea, țigările electronice sunt recomandate doar în cazul persoanelor care doresc să renunţe la fumat sau să reducă numărul țigărilor fumate zilnic.

Dacă doriţi să încercaţi un tratament de substituție cu nicotină, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu echipa IBD.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Fumatul și colita ulcerativă – relația dintre ele – reprezintă un subiect de foarte mare interes pentru medicina modernă. Chiar dacă mai avem încă numeroase lucruri de descoperit, câteva lucruri sunt sigure: fumatul nu ar trebui sub nici o formă să se transforme într-o soluție de tratament alternativă pentru nici o persoană care suferă de o boală inflamatorie intestinală. Cel de-al doilea, și cel mai important lucru de reținut este că nu sunteți singur în această situație de viață.

Indiferent de cât de nesigur și chiar sumbru poate părea viitorul dvs. sau al unei persoane care vă e dragă, adevărul este că medicina modernă face toate eforturile pentru a găsi soluții acestor probleme. Dincolo de noile medicamente, de studiile clinice și de cercetările științifice, puteți să vă bucurați de suportul nemijlocit al experților noștri, care sunt aici să vă răspundă la întrebări și să vă îndrume.

Nu ezitați să ne contactați indiferent dacă fumatul și colita ulcerativă reprezintă o preocupare majoră pentru dvs. sau aveți alte chestiuni legate de bolile inflamatorii intestinale pe care le doriți clarificate.