Pacienții cu stomă trebuie să știe că își pot continua viață în mod normal, pot face activitățile fizice preferate și pot călători. Acest articol prezintă informații despre îngrijorările des întâlnite de către pacienții cu stomă și câteva modalități de rezolvare a acestora.

 Activitatea fizică

Atunci când se întorc acasă după operație, majoritatea pacienților vor fi capabili să se miște prin casă și să efectueze activități ușoare. În primă fază se pot simți obosiți însă prin exerciții ușoare își pot recâștiga energia.

După operație, este contraindicată ridicarea greutăților mari, timp de aproximativ trei luni. Acest lucru se indică pentru a reduce riscul de hernie. Hernia apare atunci când intestinul sau alte organe presează o zona slăbită a peretelui abdominal sau în particular, zona din jurul stomei. Odată ce pacientul se recuperează după operație, medicul și fizioterapeutul pot recomanda anumite exerciții care vor întări musculatura abdominală tocmai pentru a preveni apariția unei hernii.

Prezența stomei nu ar trebui să împiedice practicarea sporturilor preferate . De exemplu, se poate practica inclusiv înotul , deoarece pungile colectoare sunt impermeabile.

V-ar putea interesa si prima parte a articolului Gestionarea stomei în viața de zi cu zi.

Călătoritul

După intervenția chirurgicală, medicul poate recomanda ca pacientul să nu călătorească până când acesta nu este în stare să meargă cu ușurință sau să poată sta confortabil. Perioada de recuperarea va depinde foarte mult de tipul de operație prin care a trecut pacientul dar și de particularitățile sale individuale și cât de repede se vindecă. La majoritatea pacienților această perioadă va fi de aproximativ 3-4 săptămâni.

Este posibil să fie interzis și șofatul în perioada de recuperare din cauza unor medicamente, analgezice de exemplu, care se prescriu pentru calmarea durerilor.

În timpul călătoriilor, persoanele cu stomă iau cu dânșii cam de două ori mai multe pungi colectoare care să acopere durata călătoriei. Pentru evitarea acumulării de gaz în punga colectoare, poate fi util ca aceasta să fie schimbată exact înainte de a călători și să se evite consumul de băuturi carbogazoase sau de alimente condimentate. Dacă se alege călătoria cu avionul, este bine căapungile colectoare să fie împărțite între bagajul de mâna și cel de cala, în caz că unul dintre acestea se pierde.

Înainte de călătorie este bine să se consulate medicul curant care de cele mai multe ori vă recomandă să așteptați câteva săptămâni de la operație. Acest lucru se datorează faptului că presiunea din interiorul cabinei poate face ca gazele de la nivel intestinal să se dilate, lucru care poate cauza durere.

De asemenea, în cazul călătoriilor foarte lungi,  poate exista riscul de formare de cheaguri de sânge (tromboză venoasă profundă) dacă operația este foarte recentă. Pentru a reduce acest risc este indicat să se poarte ciorapi de compresie și să se miște picioarele cât de mult pe durata călătoriei.

Administrarea de medicamente

La pacienții cu stomă, corpul poate să nu absoarbă integral anumite medicamente care se administrează pe gură. Multe tablete și capsule eliberează încet substanța medicamentoasă și este posibil la pacienții cu stomă, medicamentul să fie eliminat înainte de absorbția substanței(să nu existe timp să se absoarbă). Tabletele care se dizolvă în apă, lichidele și tabletele nefilmate pot fi alegeri mai bune pentru acești pacienți.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Îngrijorări des întâlnite

Multe persoane care trăiesc cu stomă se îngrijorează cu privire la mirosul care poate apărea de la stomă, ce îmbrăcăminte să aleagă sau cum să prevină scurgerile.

Va apărea un miros neplăcut de la stomă?

Pungile colectoare pentru stomă sunt dotate cu filtre de cărbune care filtrează aerul și absorb mirosurile. Punga nu ar trebui să miroase decât atunci când este shimbată sau golită. Persoanele care se îngrijorează cu privire la miros pot să nu consume alimente care produc gaze urât mirositoare cum sunt ouăle, peștele, ceapă, brânzeturile, castraveții, etc. Mâncăruri care pot reduce mirosurile urâte sunt iaurtul, sucul de portocale, sucul de roșii, pătrunjelul, etc. Dacă totuși persistă problema mirosului, există o serie de deodorante și pudre absorbante care pot fi puse în interiorul pungii.

Vor apărea zgomote ciudate de la stomă?

De regulă eliminarea de gaze prin stomă nu poate fi controlată și uneori pot apărea și zgomote. Pentru a reduce eliminarea de gaze este bine să se evite băuturile acidulate și berea și alimente cum sunt brocoli, brânză, fasole, varză, etc. Activitatea fizică poate de asemenea să fie de folos. Eliminarea de gaze mai depinde și de alți factori care țin de stilul de viață cum sunt fumatul, băutul cu paiul, mestecarea de gumă. Toate acestea pot crește cantitatea de aer care va ajunge în punga colectoare.

Unii pacienți au întrebări legate de vestimentație- dacă pot purta hainele lor obișnuite de exemplu.

Nu ar trebui să existe probleme legate de vestimentație și nu ar trebui cumpărate haine speciale după operație. Unele persoane aleg să poarte haine mai largi sau mai stramte pentru a masca punga. Acest lucru va depinde de amplasarea ei.

Problemele care pot să apară la nivelul pielii din jurul stomei

Pielea din jurul stomei ar trebui să arate la fel ca pielea de pe restul corpului. Uneori însă, pot apărea probleme ca mâncărimea, înroșirea pielii(dermatită), dureri la nivelul pielii sau infecții fungice(candidoză).

Dacă punga nu e atașată corespunzător , pot să apară scurgeri și materiile fecale pot ajunge pe pielea din jurul stomei și o pot irită. Pot apărea scurgeri și dacă partea care se atașează la stomă nu este potrivită pentru forma corpului pacientului. De exemplu, la pacienții care pierd sau câștigă în greutate forma abdomenului se modifică și punga poate să nu se mai potrivească. Este posibil ca și stoma să își schimbe dimensiunea și acesta ar putea fi alt motiv pentru care punga nu se mai potrivește.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.