În momentul în care se decide că intervenția chirurgicală este următoarea etapă și după aceasta pacientul rămâne cu stomă pe o perioada limitată sau nu de timp, apar o serie de întrebări în mintea acestuia.

În acest articol încercăm să oferim câteva informații referitoare la viața emoțională și intimă a pacienților cu stomă, dar și cine vă poate ajuta și susține în perioada de acomodare cu aceasta.

Fertilitatea și sarcina o perioadă importantă din viață unui cuplu, sunt subiecte des discutate în rândul pacienților cu boli inflamatorii intestinale.

În articolele anterioare am prezentat diferite informații referitoare la sarcină și fertilitate, iar de această dată revenim cu detalii legate de cum sunt acestea afectate de existența stomei.

 Va afecta stoma viața emoțională?

Prezența stomei nu trebuie să împiedice persoana în cauză să practice toate activitățile pe care le făcea înainte de operație. Este posibil să trebuiască făcute o serie de ajustări în rutina zilnică însă viață cu stomă poate fi de multe ori mai ușoară decât cea în care simptomele de boală inflamatorie intestinală sunt prezente.

Fiecare persoană reacționează diferit și își gestionează viață cu stomă în modul propriu. Medicul curant și echipa sa ar trebui să ofere toate informațiile cu privire la îngrijirea stomei și intrarea într-o rutină în viață de zi cu zi având stomă.

V-ar putea interesa și articolul Ce înseamnă stoma și ce trebuie să știți despre ea?

Sentimente și emoții

La unii pacienți, prezența stomei poate schimba modul în care aceștia se percep. Se pot simți demoralizați, îngrijorați sau singuri sau pot avea senzația că au pierdut controlul corpului lor. Este posibil să treacă o perioada de timp până când persoana se poate împacă cu ideea de stomă și situația prin care a trecut și să reușească să își reia viață socială, sexuală și de la serviciu.

Uneori, consilirea poate fi de mare ajutor.

Gestionarea stomei în viața de zi cu zi

 Prezența stomei poate uneori să afecteze caliatea vieții. Pot apărea durerea sau disconfortul sau uneori pot fi greu de prevenit scurgerile din punga colectoare. Poate să apară teama de a ieși afară din casă chiar și pentru activități de rutină cum sunt întâlnirile cu prietenii sau mersul la serviciu. Chiar și atunci când persoana este încrezătoare și cunoaște modul de utilizare a pungii colectoare, se pot întâmpla accidente. Asistenta ar putea să ofere sfaturi despre cum pot fi prevenite acestea.

Alte persoane însă, simt că viața lor de zi cu zi s-a îmbunătățit după operația de stomă. Dacă simptomele de boală inflamatorie intestinală au dispărut, persoana poate reveni la activitățile pe care le făcea înainte de boală. Discuțiile cu prietenii apropiați și cu familia pot fi de mare ajutor și pot întări moral persoana în cauză.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Imaginea despre propriul corp

Prezența stomei poate afecta modul în care pacientul își percepe propriul corp. La început, unele persoane se simt șocate de schimbările apărute, pe când altele, pot dezvolta sentimente pozitive legate de stomă, mai ales dacă acest lucru este asociat cu dispariția simptomelor de boală inflamatorie intestinală.

Uneori, persoanele cu stomă se îngrijorează legat de modul cum arată stoma și dacă ceilalți oameni pot vedea punga colectoare prin haine. Golirea regulată a pungii poate ajuta ca aceasta să rămână atașată de abdomen și să aibă o formă plată pentru a nu fi vizibilă. Unele tipuri de lenjerie sau anumiți pantaloni sau fuste cu talie înalta pot fixă și aplatiza și mai bine punga colectoare.

Relațiile sexuale

Mulți pacienți se simt îngrijorați legat de modul cum le poate afecta viața sexuală existența stomei. Nu se simt în largul lor cu ideea modului în care partenerul va reacționa atunci când pot apărea mirosuri neplăcute sau zgomote care provin de la stomă și de la punga colectoare.

Poate trece o perioada de timp până cei doi parteneri se obișnuiesc cu prezența stomei. Punga colectoare poate fi golită înainte de întreținerea de relații sexuale și atât timp cât aceasta este atașată corespunzător nu ar trebui să împiedice intimitatea între parteneri.

În anumite cazuri, intervenția chirurgicală poate provoca distrugeri ale terminațiilor nervoase  și țesuturilor care controlează funcția sexuală, cauzând disfuncții erectile la bărbați și dureri în timpul sexului la femei. Aceste lucruri trebuie discutate cu medicul curant dacă se întâmplă, acesta putând să ofere soluții pentru ameliorarea problemei.

Pentru alte persoane însă, operația de stomă poate îmbunătăți viața sexuală, odată cu dispariția simptomelor de boală inflamatorie intestinală. De multe ori, libidoul va crește atunci când pacientul se simte mai bine.

Legat de contracepție, medicul va oferi soluții adaptate nevoilor pacientului. Anumite metode nu sunt potrivite pentru anumite tipuri de stomă. De exemplu, pilulele contraceptive pot să nu fie atât de eficiente la femei care au ileostomă, în special dacă prin aceasta se elimină foarte rapid conținutul intestinal.

V-ar putea interesa și articolul Stoma și alimentația după intervenția chirurgicală.

Fertilitatea și sarcina

Boala Crohn sau colita ulcerativă inactivă nu afectează fertilitatea. Totuși, atunci când acestea sunt active, în mod special boală Crohn, fertilitatea, mai ales la femei, poate fi afectată. Medicul va încerca întotdeauna să găsească o cale să controleze boala înainte ca femeia să conceapă un copil.

Operația de construire a rezervorului ileoanal poate să lase cicatrici pe tuburile falopiene la femei, lucru care poate influența fertilitatea acestora. În cazul bărbaților, nu se știe să fie efecte asupra fertilității, însă aceștia pot rămâne cu disfuncții erectile post-chirurgie.

În cazul femeilor care au stomă și rămân însărcinate nu ar trebui să existe probleme de sarcină. De regulă acestea pot naște pe cale naturală și este indicat să se sfătuiască cu medicul cât mai devreme pe timpul sarcinii. Acesta le va explica cum poate sarcina să influențeze stoma, care își poate schimba forma și dimensiunea în această perioadă. Extrem de rar se va indica o intervenție chirurgicală pentru stomă la femei însărcinate. Acest lucru se va întâmpla doar dacă boala este severă și riscul pentru copil este mai mare decât riscurile implicate de operație. Riscurile sunt de regulă mai scăzute între lunile 4-6 de sarcină dar dacă acest lucru nu este posibil se va indica spre finalul sarcinii.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.