Pacienții diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale (principalele forme fiind colita ulcerativă și boala Crohn) pot prezenta o serie de simptome care le pot afecta calitatea vieții, printre care și incontineța fecală. Incontinența fecală se referă la eliminarea neintenționată a materiilor fecale. Acest material dorește să vă prezinte moduri în care puteți gestiona din punct de vedere fizic, practic și emotional riscul de incontinență.

Ce este incontinența fecală?

Cum am menționat anterior, incontinența fecală se referă la eliminarea neintenționată a materiilor fecale(scaunului).

Există doua feluri de incontinență:

  • Incontinența însoțită de caracter de urgență – este întâlnită atunci când există nevoia puternică de a elimina materiile fecale, dar persoana nu ajunge la timp la toaletă.
  • Incontinența pasivă – are loc de regulă în liniște- ceea ce înseamnă că persoana elimină materii fecale fără să își dea seama.

Câte persoane sunt afectate de incontinență?

Aproximativ trei din patru persoane care suferă de o boală inflamatorie intestinală au experimentat măcar o dată în viață senzația de incontinență. Deseori, acest lucru este legat de puseul de boală activă, dar pentru aproximativ una din zece persoane incontinența apare chiar dacă persoana este în puseu sau nu.

Persoanele care s-au confruntat cu situații de incontinență sunt reticente de multe ori sa părăsească domiciliul, lucru care poate afecta serios opțiunile de muncă sau activitățile sociale pe care persoana le poate avea. La cei care încă nu au suferit de această problemă, teama ca ar putea să apară poate cauza limitări similare.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare a publicului despre colită ulcerativă și boala Crohn.

Ce cauzează incontinența?

Modul în care corpul dumneavoastră controlează mișcările intestinului este foarte complex. Problemele pot apărea din cauza bolii inflamatorii intestinale sau ca rezultat al altor factori care pot cauza probleme de control al intestinului, chiar și la persoane care nu suferă de aceste afecțiuni. Cauzele cele mai comune care duc la apariția incontinenței fecale la persoanele cu boli inflamatorii intestinale sunt:

Un intestin hiperactiv sau scaune moi

Atunci când boala este activă (și uneori când nu este) există o probabilitate destul de mare să aveți diaree sau scaune moi. Unele persoane au intestinul mai activ decât altele sau mai sensibil și mai ușor de deranjat.

Sensibilitate crescută

Atunci când o parte a corpului dumneavoastră se inflamează, aceasta devine mult mai sensibilă. Colonul dumneavoastră nu este cu nimic diferit. Inflamația la nivelul rectului poate să crească senzația de urgență de a utiliza toaleta.

Ca rezultat, rectul(partea de jos a colonului) devine mai activ și împinge materiile fecale în afara intestinului din momentul în care acestea ajung în această zonă. Dacă scaunele sunt moi ca și consistență sau mișcările intestinului favorizează umplerea mai rapidă a rectului, acest lucru va determina pierderea controlului mult mai ușor.

V-ar putea interesa și Simptomele bolilor inflamatorii intestinale și efectul lor asupra vieții sexuale.

Probleme ale musculaturii

Controlul mușchilor este vital pentru a controla mișcările intestinale. Mușchii anusului pot suferi modificări serioase în anumite situații cum este nașterea naturală la femei, sau dacă este prezentă o fistulă anală (canal anormal care conectează intestinul cu pielea din zona anusului). Mușchii pot fi afectați și de către intervențiile chirurgicale pentru tratamentul fistulelor.

Probleme ale nervilor ce inervează zona respectivă

Nervii controlează atât senzațiile pe care le primiți de la intestin, dar și controlul rectului. De exemplu, când acesta este plin, nervii sunt cei care ne ajută să ținem mușchii din zona anusului închiși. Nervii pot fi afectați de la naștere sau mai târziu în viață.

V-ar putea interesa și Cauze ale apariției oboselii în bolile inflamatorii intestinale.

Operațiile care tratează bolile inflamatorii intestinale

În urma operației de îndepărtare a colonului parțial sau total sau a operațiilor pentru tratamentul fistulelor și abceselor poate crește posibilitatea de apariție a incontinenței.

Constipația severă

Anumite persoane care suferă de boli inflamatorii intestinale experimentează constipație uneori în loc de diaree. Dacă partea de jos a colonului devine supraîncărcată cu materii fecale tari, acest lucru va afecta învelișul intestinal care va produce ulterior mai mult mucus.

Dacă rectul este plin în permanență, mușchii anusului se relaxează – lucru care poate însemna că mucusul lichid poate trece pe lângă materiile fecale tari și poate fi eliminat. Acest lucru poate fi confundat cu diareea. Doar daca beți suficiente lichide puteți să vă ajutați să reduceți constipația.

Fistule perianale

Acestea conectează canalul anal de suprafața pielii în zona din apropierea anusului. Uneori prin aceste fistule se poate elimina mucus, sânge sau chiar materii fecale, lucru care poate duce la incontinență.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Incontinența fecală poate afecta calitatea vieții pacienților diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale. După cum am văzut în acest articol, aceasta își poate face apariția atât în timpul unui puseu, cât și în perioadele de remisie. De aceea este important să vă interesați de ultimele tratamente disponibile pentru bolile inflamatorii intestinale.

Este important să rețineți că nu sunteți singuri în lupta cu colita ulcerativă sau boala Crohn. Noi suntem aici pentru dumneavoastră și vă putem răspunde la orice întrebare legată de simptomele, cauzele, manifestările și tratamentul bolilor inflamatorii intestinale.