Sunt studiile clinice sigure?

Comisia Națională de Etică (CNBDM) și Agenția Medicamentului (ANMDM), care sunt organisme de stat, au rolul de a proteja participanții la studii și de a se asigura că aceștia au primit toate informațiile necesare înainte de a se decide dacă participă sau nu. Agenția Medicamentului  (ANMDM) are reguli și legi pentru a încerca să se evite  ca pacienții să nu fie supuși unor reacții adverse grave.  Deși se face tot ce este necesar pentru că pacienții să fie feriți de riscuri, uneori unele nu pot fi evitate, deoarece încă mai sunt lucruri de descoperit despre medicamentul aflat în studiu.

Comisia Națională de Etică (CNBDM) și Agenția Medicamentului (ANMDM) cer firmelor, instituțiilor și persoanelor care se ocupă de studiu să dea pacienților informațiile complete și reale despre ce este posibil să se întâmple în timpul studiului. Acestea sunt cele două organisme de stat care aprobă studiile clinice în România.

Înainte de a participa într-un studiu, vi se va da un document de semnat, numit consimțământ, în care vi se spun toate drepturile în calitate de participant, precum și detalii referitoare la studiu, incluzând și riscurile posibile. Semnarea acestuia înseamnă că ați înțeles că studiul este o cercetare și că aveți posibilitatea să renunțați oricând, fără să plătiți nimic.  Consimțământul este etapă în care dumneavoastră ați înțeles tot ce se întâmplă în studiul respectiv.

La ce ar trebui să mă gândesc înainte de a intra într-un studiu clinic?

Înainte de a intra într-un studiu clinic, este important să cunoașteți, să aflați cât mai multe informații despre acesta. Discutați toate întrebările și grijile dumneavostră cu personalul medical implicat în studiu. De asemenea, discutați despre studiu și cu medicul dumneavoastră de familie pentru a stabili dacă participarea la studiu este o idee potrivită, ținând cont de tratamentul dumneavoastră actual. Fiți siguri că ați înțeles:

  • Ce se întâmplă în timpul studiului
  • Tipul de îngrijire medicală de care veți beneficia
  • Toate costurile aferente o dată ce intrați în studiu
  • Avantajele și riscurile participării.

Ce este un placebo și ce implicații are în studiile clinice?

Un placebo arată aproape întotdeauna ca și medicamentul care se verifică și este pastilă, lichid sau praf, adesea numit “pastilă de zahăr”. În studiile clinice, deseori medicamentele sunt comparate cu placebo pentru a verifica dacă medicamentele au efect.

Este posibil să primesc placebo?

Adesea, când se folosește placebo, nu știu nici medicii, nici pacienții cine primește “pastilă de zahăr” și cine primește pastilă cu posibil efect.

Când este vorba despre studii pentru cancer și alte boli grave care pun viața în pericol, de obicei nu este administrat placebo. Întrebați coordonatorul studiului dacă este posibil să primiți placebo și discutați cu medicul despre opțiunile dumneavoastră.

Newsletter:

Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri referitoare la studiile clinice si progresul medicinei:

Testimoniale

Mă numesc  C.D și în decembrie 2016 am început să răgușesc și să-mi pierd vocea( disfonie). Timp de trei luni am făcut diverse controale la O.R.L și mi s-a spus că am corzile suprasolicitate și reflux laringofaringian. La insistențele mele am făcut o radiografie pulmonară si un computer tomograf pentru torace. Rezultatul la C.T a fost: proces expansiv pulmonar stâng postero-inferior, cu caractere de malignitate, adenopatii hilare pulmonare stângi și determinări secundare pulmonare bilaterale. Citiţi mai departe…

Partenerii Noștri: