Considerații privind participarea în studii clinice

De ce să luați în considerare participarea la un studiu?

Participarea la un studiu clinic contribuie la  descoperirea de noi informații medicale.  Rezultatele acestor studii  pot face diferențe în modul în care vor fi îngrijiți pacienții prin aducerea de noi informații despre beneficiile și riscurile tratamentului, prevenției și diagnosticului.

Studiile clinice stau la baza dezvoltării  unor noi medicamente, produse biologice și dispozitive medicale. Uneori, datele referitoate la siguranța și eficacitatea celor studiate nu se cunosc în totalitate de la începutul studiului.  Unele studii pot oferi participanților o siguranță în ceea ce privește beneficiile studiului, pe când altele nu.

Majoritatea studiilor includ unele riscuri, dar care nu trebuie să fie mai mari decât riscurile medicației care deja există pe piață sau mai mari decât riscurile progresiei bolii. Studiile clinice în România sunt aprobate de Comisia Națională de Etică ceea ce înseamnă că riscurile participării la studiile clinice respective sunt minime și sunt rezonabile în raport cu beneficiile.

Multe studii clinice cer participanților să facă anumite teste, proceduri suplimentare conform protocolului. Aceste cereri sunt descrise și în consimțământ. Un potențial participant trebuie să discute despre aceste aspecte atât cu echipa studiului clinic, dar și cu medicul său de familie.

Newsletter:

Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri referitoare la studiile clinice si progresul medicinei:

Testimoniale

Mă numesc  C.D și în decembrie 2016 am început să răgușesc și să-mi pierd vocea( disfonie). Timp de trei luni am făcut diverse controale la O.R.L și mi s-a spus că am corzile suprasolicitate și reflux laringofaringian. La insistențele mele am făcut o radiografie pulmonară si un computer tomograf pentru torace. Rezultatul la C.T a fost: proces expansiv pulmonar stâng postero-inferior, cu caractere de malignitate, adenopatii hilare pulmonare stângi și determinări secundare pulmonare bilaterale. Citiţi mai departe…

Partenerii Noștri: