Protocolul de studiu

Un studiu clinic este condus conform unui plan de cercetare ce poartă numele de protocol. Acesta are rolul de a răspunde specific la întrebările cercetătorilor și a persoanele implicate în menținerea sănătății participanților. Protocolul conține următoarele informații:

  • Obiectivul studiului
  • Condițiile pentru a fi introdus în studiu (criterii de eligibilitate)
  • Numărul necesar de participanți
  • Orarul testărilor, procedurilor și modul de administrare al medicamentelor
  • Durata studiului
  • Ce informații vor fi adunate despre pacienți

Cine poate participa în studiul clinic?

Studiile clinice au standarde bine definite în ceea ce privește persoanele care pot participa la studiu. Aceste standarde se numesc criterii de eligibilitate și se regăsesc în protocol. Anumite studii clinice caută participanți care suferă de patologia care urmează să fie studiată, iar alte studii se realizează cu participanți sănătoși. Și mai este o categorie aparte de studii care include categorii speciale de populație.

Toate centrele medicale care sunt incluse într-un anumit studiu clinic utilizează același protocol.

Eligibilitatea participării în studiile clinice

Factorii care permit includerea unei persoane într-un studiu clinic, se numesc criterii de includere, iar factorii conform cărora o persoană nu poate fi inclusă în studiu se numesc criterii de excludere. Aceste criterii se bazează pe anumite caracteristici precum vârsta, sexul, tipul și etapă bolii, tratamentul anterior sau alte patologii asociate.

Newsletter:

Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri referitoare la studiile clinice si progresul medicinei:

Testimoniale

Mă numesc  C.D și în decembrie 2016 am început să răgușesc și să-mi pierd vocea( disfonie). Timp de trei luni am făcut diverse controale la O.R.L și mi s-a spus că am corzile suprasolicitate și reflux laringofaringian. La insistențele mele am făcut o radiografie pulmonară si un computer tomograf pentru torace. Rezultatul la C.T a fost: proces expansiv pulmonar stâng postero-inferior, cu caractere de malignitate, adenopatii hilare pulmonare stângi și determinări secundare pulmonare bilaterale. Citiţi mai departe…

Partenerii Noștri: