Randomizarea

Majoritatea studiilor clinice cu grupuri de comparație folosesc randomizarea. Aceasta înseamnă alocarea întâmplătoare a pacienților în diferite grupuri de comparație.

Această metodă asigură faptul că diferențele observate în timpul studiului se datorează strategiilor diverse utilizate și nu diferețelor preexistente dintre pacienți. De obicei, împărțirea grupurilor este efectuată de un program computerizat.

Cine coordonează și cine plătește studiile clinice?

Fiecare studiu clinic este condus de către un investigator principal, care de obicei este un medic. Studiile clinice au de asemenea și  echipe de cercetare care includ doctori, asistente medicale și alți profesioniști din domeniul sănătății.

Studiile clinice pot fi sponsorizate (plătite) de către companii farmaceutice, centre din domeniul academic, grupuri voluntare sau alte organizații, dar și de agenții guvernamentale. Medicii sau alți profesioniști din domeniul sănătății pot de asemenea să sponsorizeze studiile clinice. 

Unde au loc studiile clinice?

Studiile clinice pot avea loc în mai multe locații precum spitale, universități, cabinete medicale și clinici. Locația este aleasă în funcție de persoana care coordonează studiul sau invers.

Cât de mult durează un studiu clinic?

Durata unui studiu clinic variază în funcție de ceea ce se dorește  a fi studiat. Înainte de înrolarea unui pacient, acestuia îi este menționată durata studiului.

Motive pentru a conduce un studiu clinic:

În general, studiile clinice sunt create pentru a descoperi noi informații medicale referitoare la tratament, diagnostic, dar și în scop de prevenție a unor patologii. În cele ce urmează sunt prezentate motive pentru a conduce un studiu clinic:

  • Evaluarea uneia sau mai multor intervenții (de exemplu medicamente, aparaturi medicale, terapia prin radiație, metode de operare) pentru a trata o anumită patologie, sindrom sau condiție.
  • Descoperirea unor metode pentru prevenirea dezvoltării sau recurenței unei patologii sau condiții. Acestea pot include medicamente, vaccinuri, sau modificări de stil de viață , pe langă alte moduri de abordare.
  • Evaluarea unor intervenții care au că scop identificarea sau diagnosticarea unei anumite patologii sau condiții.
  • Evaluarea metodelor pentru  identificarea unor condiții sau a factorilor de risc pentru acea condiție.
  • Descoperirea unor noi moduri de a îmbunătății calitatea vieții pentru persoanele cu boli cronice.

Mai multe despre avantajele studiilor clinice, tipurile de cercetare și medicamentele nou create, citiți aici.

Newsletter:

Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri referitoare la studiile clinice si progresul medicinei:

Testimoniale

Mă numesc  C.D și în decembrie 2016 am început să răgușesc și să-mi pierd vocea( disfonie). Timp de trei luni am făcut diverse controale la O.R.L și mi s-a spus că am corzile suprasolicitate și reflux laringofaringian. La insistențele mele am făcut o radiografie pulmonară si un computer tomograf pentru torace. Rezultatul la C.T a fost: proces expansiv pulmonar stâng postero-inferior, cu caractere de malignitate, adenopatii hilare pulmonare stângi și determinări secundare pulmonare bilaterale. Citiţi mai departe…

Partenerii Noștri: