Ce sunt studiile “blind” sau “mascate”?

În multe studii clinice, un grup de pacienți va primi un medicament sau tratament experimental, în timp ce un alt grup de control va primi tratamentul standard petru afecțiunea vizată sau un placebo (un medicament “fals”, inofensiv, o ‘pastilă de zahăr’) sau niciun tratament.

Uneori, studiile clinice sunt “dublu-orb” sau “dublu-mascate”. În această situație însemnând că nici participanții, nici membri echipei de cercetare nu știu cine primește medicamentul experimental și cine este în grupul de control. Studiile sunt efectuate în acest fel pentru ca nici așteptările medicilor, nici ale pacienților să nu  influențeze observațiile și rezultatele.

Pași pentru evitarea influențării rezultatelor

Cercetătorii implicați în studii clinice urmează anumiți pași pentru a evita influențarea, această referindu-se la deciziile umane sau alți factori ce nu au legătură cu protocolul dar care pot afecta rezultatele studiului.

Aflați mai multe și despre grupurile de comparație și randomizarea în studii clinice.

Newsletter:

Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri referitoare la studiile clinice si progresul medicinei:

Testimoniale

Mă numesc  C.D și în decembrie 2016 am început să răgușesc și să-mi pierd vocea( disfonie). Timp de trei luni am făcut diverse controale la O.R.L și mi s-a spus că am corzile suprasolicitate și reflux laringofaringian. La insistențele mele am făcut o radiografie pulmonară si un computer tomograf pentru torace. Rezultatul la C.T a fost: proces expansiv pulmonar stâng postero-inferior, cu caractere de malignitate, adenopatii hilare pulmonare stângi și determinări secundare pulmonare bilaterale. Citiţi mai departe…

Partenerii Noștri: