Așa cum am promis, revenim cu detalii despre unele teste și investigații care v-ar putea fi indicate de către medicul dumneavoastră curant pentru o diagnosticare corectă a bolilor inflamatorii intestinale-colită ulcerativă și boală Crohn.

Cum procedurile pot varia de la spital la spital acest articol este doar un ghid general. Pentru informații detaliate este indicat să va consultați cu medicul care vă tratează.

Teste de sânge

Uree și electroliți

-electroliții sunt săruri dizolvate în sânge cum sunt sodiu, potasiu, clor sau bicarbonat

-ureea care se formează prin scindarea proteinelor din mâncare

-creatinină care se formează prin scindarea musculară

Cantitatea de uree și de creatinină în sânge arată cât de bine funcționează rinichii. Testele pot fi utilizate pentru a verifica gradul de deshidratare (un efect comun al diareei acute). Teste de rutină care includ măsurarea ureei și creatininei sunt indicate la persoanele care suferă de o boală inflamatorie intestinală, mai ales dacă administrează anumite medicamente cum este mesalazina.

Feritină și Transferină

Pentru a diagnostica anemia prin deficit de fier , se măsoară nivelurile de feritină din organism și mai rar și de trasferină. Feritină este o proteină care se leagă de fier pentru a favoriza stocarea acestuia în celule. Transferina este proteina care transportă fierul în organism (îl scoate din intestine pentru formarea de depozite  sau îl poate duce în măduvă pentru a se putea produce globule roșii). Nivelurile de feritină și transferina reflectă cantitatea totală de fier stocată de către organism și sunt utilizate pentru a diferenția anemia prin deficit de fier de alte tipuri de anemie.

V-ar putea interesa și prima parte a acestui articolului Investigații comune în bolile inflamatorii intestinale (part 1)

Vitamina B12 și acidul folic

Vitamina B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, și acidul folic sau vitamina B9 sunt esențiale pentru menținerea sănătății. Acestea sunt vitamine care nu pot fi sintetizate de către organism deci trebuie să fie aduse în organism prin intermediul alimentelor. Printre multe alte roluri, acestea sunt utilizate și la sinteza de globule roșii. Absorbția de vitamina B12 și acid folic are loc la nivelul intestinului subțire și poate fi redusă la persoane care au avut nevoie de o intervenție chirurgicală la acel nivel sau la persoane care suferă de inflamație intestinală. Rezultatul este că mulți pacienți care suferă de boală Crohn și o parte din cei diagnosticați cu rectocolită ulcerohemoragica vor avea deficit de aceste două vitamine.

Atunci când faceți analize care să determine nivelul de vitamina B12 și de acid folic trebuie să îi spuneți medicului dumneavoastră curant despre toate medicamentele pe care le administrați deoarece unele dintre ele, cum sunt inhibitorii de pompă de protoni, contraceptivele orale sau metforminul, pot interfera cu rezultatele.

Vitamina D

Nivelurile de vitamina D sunt scăzute la pacienții cu boli inflamatorii intestinale din diferite cauze cum ar fi:consumul redus de alimente bogate în vitamina D – persoanele care suferă de o boală inflamatorie intestinală evita de multe ori produsele lactate din cauza intoleranței la lactoză, absorbția scăzută – din cauza inflamației sau în urmă intervențiilor chirurgicale

Organismul are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul. Persoanele care au deficit de vitamina D pot suferi de osteomalacie (decalcifieri ale oaselor). Vitamina D este probabil implicată și în menținerea imunității și testele de sânge care o măsoară sunt utilizate pentru măsurarea nivelului și pentru a monitoriza doza de supliment alimentar cu vitamina D de care este nevoie. Deși nu există ghiduri precise legat de momentul optim de măsurare a nivelului de vitamina D, unii medici consideră că este indicat ca acesta să fie măsurat în medie o dată pe an.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Tiopurin metiltransferaza

Nivelul acestei enzime ar trebui să fie măsurat înainte de inițierea tratamentului cu azatioprină. Tiopurin metiltransferaza scindează acest medicament deci la persoanele la care nivelul enzimei este scăzut, riscul de reacții adverse este mai mare și deci vor trebui să înceapă tratamentul cu o doză mai mică.

Testele de screening

Înainte de începerea tratamentului cu medicamente imunosupresoare ar trebui excluse o serie de infecții, inclusiv TBC, hepatită B, hepatită C și HIV. Unii medici recomandă și screeningul pentru virusul varicelei zoster dacă pacienții nu se știu cu istoric de vărsat de vânt. Dacă se demonstrează că nu aveți imunitate, este foarte posibil să primiți vaccinul.

Pentru oricare dintre aceste infecții, s-ar putea să fie nevoie să se trateze infecția în prima faza și apoi să se înceapă tratamentul cu imunosupresoare. Toate aceste proceduri de screening sunt importante deoarece imunosupresoarele reduc eficiența sistemului imun și acest lucru poate conduce la agravarea infecției și implicit a stării de sănătate.

V-ar putea interesa și articolul Administrarea de medicamente pentru boli inflamatorii intestinale

Testarea anticorpilor

Unii pacienți, cărora le-a fost prescrisă terapie biologică, dezvoltă un răspuns imun împotriva acestor medicamente, lucru care va deteramina scăderea eficienței medicamentului. Exemple de medicamente biologice sunt Humiraâ, Remicadeâ și biosimilarele lor.

Unele spitale oferă în prezent testare de rutină pentru verificarea concentrației de medicament și în cazul în care concentrația este scăzută, se testează prezența anticorpilor (proteine care identifică lucrurile nocive- ‘invadatorii’ pentru organism) împotriva medicamentului biologic. Dacă se identifica acești anticorpi, doza poate fi crescută sau se poate schimba cu totul tratamentul.

Alte teste de sânge

Alte teste de sânge care pot fi de ajutor în bolile inflamatorii intestinale includ:

-calciu și fosfați – ambele minerale sunt importante pentru sănătatea osoasă. Este posibil să aveți un aport scăzut de calciu și fosfați dacă suferiți de intoleranță la lactoză sau nu puteți absorbi nutrienți corespunzător

-magneziu – niveluri scăzute de magneziu (important pentru sănătatea musculară, osoasă și nervoasă) pot fi determinate de diareea continuă la pacienții cu boli inflamatorii intestinale

Alte elemente – zinc, seleniu, crom – sunt necesare organismului în cantitate scăzută pentru o funcționare normală. Ghidurile recomandă ca nivelurile lor să fie verificate periodic la persoanele care sunt hrănite cu nutriție intravenoasă.

-testul pentru boală celiaca- deoarece simptomele de boală celiaca (o formă de alergie la gluten) sunt similar cu simptomele de boală inflamatorie intestinală, este posibil ca medicul să vă propună să vă testati pentru această afecțiune. Testul va caută anticorpi prezenți în mod normal la persoanele cu boală celiaca.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.