Prin acest material vom încerca să expunem unele teste medicale și investigații care v-ar putea fi indicate de către medicul dumneavoastră curant dacă suferiți de colită ulcerativă sau de boală Crohn. Rezultatele acestor analize vă vor ajută să știți dacă ați fost corect diagnosticat și dacă tratamentul prescris este bazat pe informații de bună calitate.

Cum procedurile pot varia de la spital la spital acest articol este doar un ghid general. Pentru informații detaliate este indicat să vă consultați cu medicul care vă tratează.

Ce teste v-ar putea fi indicate?

Este foarte posibil să aveți nevoie doar de o parte dintre aceste analize și șansa să le faceți pe toate odată este foarte mică. Totuși, bolile inflamatorii intestinale sunt destul de imprevizibile și de aceea este foarte probabil să trebuiască să repetați anumite teste sau proceduri din când în când. După diagnosticul inițial s-ar putea să trebuiască să mai faceți o serie de investigații pentru a se putea determina ce tratament este potrivit pentru dumneavoastră sau cât de bine răspundeți sau dacă boală este în remisiune.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Teste de sânge

Există o serie de teste de sânge care sunt utilizate ca suport în diagnosticul bolilor inflamatorii intestinale sau pentru a le monitoriza efectele și tratamentul.

Probele de sânge sunt recoltate de obicei din venă de la nivelul brațului. Pentru anumite teste, este posibil să fiți rugat să nu mâncați un număr de ore înainte de recoltare. Printre cele mai frecvente teste putem regăsi:

Hemoleucograma

Hemoleucograma este o analiză prin care se măsoară concentrația a trei mari tipuri de celule sangvine. Este utilizată pentru a oferi informații asupra stării dumneavoastră generale de sănătate și dacă este cazul, poate oferi indicii privind unele probleme de sănătate. Cum la unele persoane se întâlnesc în mod normal nivele mai ridicate sau mai scăzute pentru anumite tipuri de celule sangvine, medicii utilizează anumite intervale. Hemoleucograma oferă informații privind:

Globulele albe- numărul lor poate crește atunci când în organism există inflamație sau în cazul unei infecții sau poate scădea la administrarea anumitor medicamente cum este azatioprina.

Trombocitele – nivele crescute pot de asemenea să indice inflamație

Globulele roșii – pentru aceste celule care transporta oxigenul în organism se fac o serie de determinări. Acestea includ numărul total de globule roșii și nivelul hemoglobinei (pigmentul care transporta oxigenul din hematii). Aceste măsurători indică dacă aveți anemie. Această apare atunci când hemoglobina și/sau numărul de globule roșii sunt în cantitate scăzută.

Estimările sugerează că anemia afectează una din patru persoane care suferă de boală Crohn și una din cinci care suferă de colită ulcerativă. Anemia vă poate face să vă simțiți obosit sau să aveți senzația că nu puteți respira. Aceasta poate fi cauzată de sângerarea intestinală, absorbția scăzută a fierului și de consum insuficient de alimente. Este recomandat ca persoanele care suferă de o boală inflamatorie intestinală să verifice periodic să nu sufere de anemie.

Unele medicamente utilizate în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, cum este azatioprina, pot afecta măduva osoasă (locul unde se produc elementele sangvine) și pot reduce nivelul de globule roșii, globule albe și trombocite. Persoanele care utilizează azatioprina trebuie să își facă hemoleucograma în mod regulat.

Analiza markerilor de inflamație

Inflamația poate crește nivelele anumitor tipuri de proteine care se găsesc în sânge. Testul pentru proteina C reactivă poate fi utilizat pentru detectarea inflamației. Deși acest test poate fi util pentru monitorizarea răspunsului la tratament, el nu este unul specific intestinului. Proteină C reactivă poate crește și atunci când există inflamație în altă parte în organism. De asemenea, un nivel normal pentru proteina C reactivă, nu exclude prezența inflamației. Din această cauza, testele de măsurare a inflamației din scaun, cum este calprotectina, sunt de regulă considerate mai sensibile. Veți putea află mai multe la secțiunea care se referă la testele de scaun.

Testele de monitorizare a funcției hepatice

Aceste teste va ajută să aflați cât de bine funcționează ficatul dumneavoastră. Sunt utilizate de asemenea pentru a diagnostica complicații rare a bolilor inflamatorii intestinale cum este colangita sclerozantă primitivă. Aceasta este o boală în care canalele care transportă sucurile biliare din ficat în intestin se inflamează.

Testele pentru funcția hepatică măsoară nivelul de enzime (proteine care favorizează reacțiile chimice din organism) care sunt produse la nivelul ficatului și a căror număr crește în caz de probleme hepatice. Aceste teste măsoară și nivelul albuminei (o proteină sintetizată în ficat care menține nivelul corect al presiunii exercitate de către proteinele din plasmă). Producția de albumină este scăzută în anumite afecțiuni hepatice. Niveluri scăzute de albumină pot indică anumite afecțiuni hepatice.

Anumite medicamente administrate pentru tratamentul bolilor intestinale inflamatorii (de exemplu azatioprina) pot să cauzeze ocazional complicații hepatice. Prin efectuarea testelor hepatice se poate verifica acest lucru.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.