Revenim cu ultimul articol din seria Investigații comune în bolile inflamatorii intestinale. Prin aceste articole am încercat sa redăm o serie de teste și investigații medicale ce vă pot fi recomandate de medicul dumneavoastră pentru o corectă diagnosticare și urmărire a bolii inflamatorii intetsinale.

Cum procedurile pot varia de la spital la spital acest articol este doar un ghid general. Pentru informații detaliate este indicat să vă consultați cu medicul care vă tratează.

Tomografia computerizată (CT)

Un scanner CT este o dispozitiv care utilizează unele radiații X pentru a reda o imagine detaliată a corpului. Radiațiile sunt trimise în diferite unghiuri și imaginile suprapuse vor crea vederi bi- sau chiar tridimensionale ale corpului.

Enterografia CT este o metodă de imagistică combinată care îmbină scanarea CT cu substanța de contrast pentru a oferi persoanei care examinează mai mute detalii despre intestinul subțire.

Înaintea investigației, uneori, va trebui să beți câteva pahare de lichid care conține substanța de contrast. În alte situații, vi se va cere să beți numai apă și un tip diferit de substanță de contrast vă va fi injectată intravenos. Această metodă crește acuratețea diagnosticului și permite obținerea de imagini de foarte bună calitate a întregii grosimi a peretelui intestinal. Ocazional, se poate face enterocliză atunci când un tub de dimensiuni reduse aduce substanța de contrast în zona intestinală unde este nevoie.

V-ar putea interesa și a doua parte a articolului Investigații comune în bolile inflamatorii intestinale (part 2).

Avantajele CT-ului și a enterografiei CT sunt:

-scanări rapide (aproximativ 10 minute)

-permite examinarea intestinului subțire pe întreagă lui lungime

-permite examinarea copiilor fără sedare

-dispozitiv silențios

-se întâlnește frecvent

Pe lângă aceste beneficii, spre deosebire de RMN, CT-ul nu vă înconjoară întregul corp deci nu ar trebui să aveți o senzație de claustrofobie (teama de spații închise).

Dezavantajele includ expunerea la radiații. Este de dorit să se reducă pe cât posibil expunerea la radiații la persoanele care suferă de o boală inflamatorie intestinală deoarece acestea s-ar putea să aibă nevoie de multe investigații de imagistică, lucru care poate conduce la o doză mare de radiații în organism.

 

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Rezonanță magnetică nucleară (RMN)

RMN -ul utilizează câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a reda imagini cu interiorul corpului. RMN-ul nu utilizează raze X. Aparatul arată ca un tub lung sau ca un tunel și veți fi rugat să va întindeți pe o masă mobilă care va intra în interiorul aparatului.

Enterografia RM este un tip special de rezonanță magnetică care se face cu substanță de contrast. Va trebui ca înainte de procedură să beți un tip de substanță de contrast iar în timpul investigației vi se va injecta intravenos un alt tip de substanță de contrast. Această metodă crește acuratețea cu care se pune diagnosticul și permite obținerea unei imagini bune a întregii grosimi a peretelui intestinal.

Aparatul poate fi zgomotos deci s-ar putea să primiți dopuri de urechi sau căști pe timpul investigației.

Scanarea poate dura între 15 minute și până la o ora și jumătate. Acest lucru poate fi neplăcut pentru anumite persoane, mai ales dacă suferă de claustrofobie. Totuși, în cazul pacienților cu boli inflamatorii intestinale la care se examinează de obicei abdomenul, este posibil să nu trebuiască să între și cu capul în interiorul aparatului. Dacă simțiți anxietate, rugați pe cineva din echipa care se ocupă de dumneavoastră să va administreze un sedativ înainte de începerea acesteia. Este important să stați nemișcat în timpul investigației pentru a preveni ca imaginile să devină blurate și va trebui să urmați anumite instrucțiuni, cum ar fi să vă țineți respirația din când în când.

Avantajele acestor metode includ lipsa radiațiilor și posibilitatea de a explora întreaga lungime a intestinului subțire. RMN-ul utilizează magneți, prin urmare nu este potrivit pentru persoanele care au implantate dispositive electronice cum este pace-makerul sau implanturi metalice (cum sunt articulațiile artificiale).

Colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică(MRCP)

Prin această metodă se obțin imagini detaliate a ficatului, vezicii biliare, cailor biliare și a pancreasului. Această tehnică poate fi utilizată pentru a diagnostica colangită sclerozantă primitivă.

V-ar putea interesa si a treia parte a articolului Investigații comune în bolile inflamatorii intestinale (part 3).

Ultrasunetele

Această investigație poate fi de asemenea de ajutor în investigarea bolilor inflamatorii intestinale. Pentru a crea o imagine, aparatele cu ultrasunetele funcționează pe baza de sunete de înalta frecvența. Cu ajutorul unui senzor pe care medicul îl ține în mâna și îl plimbă pe suprafață pielii trimite sunetele care ricoșează de organele interne. Aparatul captează ecoul și îl convertește într-o imagine. Aparatul cu ultrasunete poate să arate îngroșarea peretelui intestinal, eventuale fistule (canale anormale care pot lega intestinul de alte organe), abcese sau stenoze.

Avantajele ultrasunetelor includ lipsa de expunere la radiații, accesul ușor și confortul pacientului pe timpul investigației. Înainte să înceapă investigația va trebui să beți o cantitate mare de lichide și să evitați mâncarea pentru câteva ore. Administrarea unei substanțe de contrast înainte poate ajuta la detectarea inflamației.

Endoscopia cu ultrasunete implică utilizarea unui tip special de endoscop care are atașat în vârf un transmițător de ultrasunete Că și în cazul unui endoscop normal și acesta este introdus pe gură pentru examinarea tractului digestive superior sau prin orificiul anal pentru a se putea examina colonel sau ileonul. Pentru procedura de regulă vi se va oferi un sedative sau un anestezic local.

Diagnosticul de boală inflamatorie intestinală

Nu există o investigație unică pentru a diagnostica colita ulcerativă sau boala Crohn. În schimb medicul dumneavoastră va lua în considerare toate simptomele, împreună cu rezultatele la colonoscopii, biopsiile, testele de sânge și de scaun și investigațiile de imagistică. Pentru a se ajunge la un diagnostic de regulă echipa este formată dintr-un medic gastroenterolog, un radiolog și un anatomopatolog. Poate să ia timp mult pentru a confirma un diagnostic de boală inflamatorie intestinală deoarece trebuie excluse alte afecțiuni cum ar fi sindromul de colon iritabil, boală celiacă sau infecțiile intestinale.

Colonoscopia arată la nivel macroscopic (vizibil ochiului uman) aspectul intestinului. Boala Crohn poate fi identificată prin prezența unor arii izolate de inflamație pe când colita ulcerativă prezintă de regulă zone continue de inflamație, fără spațiu între ele. Biopsiile recoltate în timpul procedurii vor fi examinate la microscop și se vor căuta trăsături distincte pentru boală Crohn sau colita ulcerativă.

În general, investigațiile de imagistică și radiografiile arată localizarea și extinderea inflamației. Acest lucru ajută medicii să distingă între boală Crohn (care poate afecta orice parte a sistemului digestiv de la gură la anus) și colita ulcerativă (care afectează exclusive colonul). Imagini în secțiune, obținute prin CT sau RMN pot arăta dacă ulcerațiile s-au extins în toate straturile peretelui intestinal (cum se întâmplă în boala Crohn) sau dacă este afectat doar stratul interior (cum se întâmplă în colita ulcerativă).

V-ar putea interesa si a patra parte a articolului Investigații comune în bolile inflamatorii intestinale (part 4).