Sarcina reprezintă o perioadă extraordinară pentru orice femeie, iar emoțiile și trăirile viitoarei mame nu se pot compara cu nimic. Uneori însă, faptul că suferiți de o boală inflamatorie intestinală vă poate umbri bucuria și vă poate pune pe gânduri. În astfel de momente, nu trebuie să cădeți pradă gândurilor negative sau să vă temeți de probleme insurmontabile. Specialiștii noștri sunt astăzi aici ca să răspundă și să analizeze câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știți despre relația dintre sarcină și bolile inflamatorii intestinale.

Așa cum discutam într-un articol anterior, șansele să aveți o sarcină normală și să vă bucurați de un copil sănătos sunt foarte mari, mai ales dacă traversați o perioadă de remisiune a bolii. Dar haideți să vedem împreună câteva aspecte în legătură cu care trebuie să fiți atentă.

1. Cum poate boala mea inflamatorie intestinală să îmi afecteze fertilitatea?

Mai multe detalii vor fi oferite într-un articol viitor cu tema Fertilitatea în bolile inflamatorii intestinale, însă chiar dacă suferiți de colită ulcerativă sau boala Crohn, șansele dumneavoastră de a avea un copil nu ar trebui să fie afectate de boală, mai ales dacă este inactivă.

Dacă însă boala dumneavoastră inflamatorie intestinală este activă, în mod special la pacientele cu boala Crohn, este posibil să aveți șanse ușor mai scăzute să concepeți un copil. Inflamația severă poate să afecteze tuburile falopiene, fiind posibil să rămâneți mai greu însărcinată. Există și bănuieli că boala Crohn la femeile peste 30 de ani poate afecta rezerva ovariană.

Chirurgia pentru tratamentul bolilor inflamatorii intestinale și în mod special operațiile prin care pacientul rămâne cu o anastomoză ileo-anală pot afecta fertilitatea. Este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră dacă vă planificați o sarcină.

2. Cum poate afecta sarcina boala inflamatorie intestinală de care suferiți?

Un număr considerabil de studii a urmărit efectele bolilor inflamatorii intestinale asupra sarcinii și nu toate lucrurile rezultate în urma cercetărilor pot fi afirmate cu siguranță. Cu toate acestea, există dovezi care stabilesc o posibilă legătură între boala inflamatorie intestinală activă și nașterea prematură, greutate scăzută la naștere și extrem de rar, avort.

Acestea fiind spuse, mulți oameni de ştiinţă cred că gradul de activitate al bolii reprezintă un factor foarte important. Mai multe studii au arătat că majoritatea femeilor care sunt în remisiune sau au o formă ușoară a bolii în momentul concepției au șanse foarte mari să aibă o sarcină normală și fără complicații.

V-ar mai putea interesa și articolul Sarcina și bolile inflamatorii intestinale.

Cu atât mai mult, pentru femeile care menţin remisiunea pe timpul sarcinii, riscul de avort este similar cu cel prezentat de o femeie sănătoasă. Din aceasta cauză, majoritatea doctorilor vă vor sfătui să încercaţi să vă controlați boala înainte de a vă hotărî să rămâneți însărcinată.

Cum a fost menţionat și anterior, cercetările sugerează că boala activă în momentul concepției sau puseele de boală în timpul sarcinii vă pot predispune la naștere prematură și copilul dumneavoastră ar putea avea greutatea scăzută la naștere.

Boala Crohn sau colita ulcerativă severă pot reprezenta un risc pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră. Totuşi, este important să știți că acest lucru nu se întâmplă întotdeauna și că există multe femei care au conceput un copil atunci când boala era activă sau au suferit un puseu în timpul sarcinii și până la urmă au avut parte de o sarcină normală și de copii sănătoşi. Opțiunea ideală totuşi rămâne cea în care pe timpul sarcinii menţineţi remisiunea.

3. Va afecta sarcina cursul bolii mele inflamatorii intestinale?

Pentru marea majoritate a femeilor, sarcina nu înseamnă o înrăutățire a bolii. Unele cercetări sugerează că ar putea avea un efect pozitiv asupra bolii pe termen lung. De exemplu, câteva studii au arătat că femeile diagnosticate cu o boală inflamatorie intestinală au avut mai puţine recăderi după ce au născut față de perioada anterioară sarcinii.

Cum urmează să se comporte boala dumneavoastră inflamatorie intestinală în timpul sarcinii depinde măcar parțial de cât de activă era aceasta atunci când aţi rămas însărcinată.

Dacă rămâneți însărcinată atunci când sunteţi în remisiune, aveţi șanse destul de mari să rămâneți în remisiune. Studiile arată că doar una din trei femei diagnosticate cu RCUH va intra în puseu pe timpul sarcinii dacă atunci când a conceput copilul era în remisiune. Rata de recădere este similară și pentru femeile care nu sunt însărcinate cât și pentru femeile diagnosticate cu boala Crohn. Unele femei, însă, declară că simptomele lor se îmbunătățesc pe măsură ce sarcina lor avansează.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Există femei care intră în puseu la scurt timp după ce au născut, și de aceea este foarte important să nu vă neglijaţi sănătatea punându-vă pe locul doi după apariţia copilului.

Multe femei care suferă de o boală inflamatorie intestinală se întreabă cum ar trebui să nască.

Marea majoritatea a femeilor care suferă de o boală inflamatorie pot fără probleme să aducă un copil pe lume pe cale naturală. Aceasta are marele beneficiu că evită o intervenție chirurgicală. Totuşi, uneori medicul dumneavoastră poate să vă recomande cezariana mai ales dacă aveţi boala Crohn cu afectare perianală.

Dacă optați pentru nașterea naturală dar aveţi țesut cicatricial în jurul anusului, medicul vă poate recomanda o epiziotomie (o incizie în locul unde se deschide vaginul). Acest lucru se recomandă pentru a evita rupturile ale căror consecințe pot fi greu de controlat.

Ghidurile sfătuiesc medicii să discute opțiunile cu fiecare femeie în parte, fiind indicat să se consulte atât medicul obstetrician, cât și medicul gastroenterolog atunci când se discută preferinţele dumneavoastră în legătură cu nașterea.

4. Nașterea atunci când aveţi stoma

La multe femei care au stoma, sarcina și nașterea pot fi normale. Daca aveţi ileostoma sau colostoma,  este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră încă de la începutul sarcinii. Acesta vă va explica schimbările care se aşteaptă pe timpul sarcinii. De exemplu, este posibil ca stoma dumneavoastră să îşi schimbe forma și să devină mai largă, însă de cele mai multe ori va reveni la normal odată ce aţi născut.

Rar, mărirea în dimensiune a uterului poate bloca temporar stoma, iar în acest caz schimbarea dietei poate fi utilă. De asemenea, este posibil să eliminaţi mai uşor prin stoma conținutul intestinal în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, însă acest lucru ar trebui să se rezolve de la sine după naștere. Multe femei care au stoma ar trebui să poată naște natural, însă medicul obstetrician recomandă uneori cezariana, de la caz la caz.

V-ar putea interesa și întrebări frecvente în bolile inflamatorii intestinale.

5. Puteţi alăpta atunci când suferiți de o boală inflamatorie intestinală? Poate aceasta sau medicamentele pe care la administrați să vă afecteze copilul?

Alăptarea este importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a sistemului imun al copilului dumneavoastră și este recomandată în cele mai multe cazuri.

Dacă suferiți de o boală inflamatorie intestinală și administrați medicamente pentru aceasta, alăptarea va depinde de ce medicament luați, daca acesta trece în laptele matern și în mod special de efectele acestuia asupra copilului nou-născut.

Marea majoritate a medicamentelor utilizate în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale nu s-au dovedit a fi nocive pentru copilul hrănit cu lapte matern. Cu toate acestea, foarte puţine au inclusă pe prospect permisiunea de administrare în timpul alăptării. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că nu se cunosc tot timpul efectele administrării pe termen lung a medicamentului.

Unele companii farmaceutice sunt precaute în a desfășura studii clinice pe femei care alăptează și preferă să sfătuiască împotriva utilizării lor în această situaţie.

Dacă vă doriţi să alăptați, este indicat să vă sfătuiți cu medicul dumneavoastră, care vă poate oferi informaţiile necesare în legătură cu schema dumneavoastră de tratament și efectele pe care aceasta le-ar putea avea asupra copilului dumneavoastră.

În general, marea majoritate a medicilor consideră următoarele lucruri despre clasele de medicamente administrate pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale pe timpul alăptării:

  • Derivații de acid salicilic (cum sunt mesalazina și sulfasalazina) sunt în general considerați a fi siguri pentru copilul dumneavoastră la administrare pe durata alăptării. Cercetările au arătat că aceste medicamente trec în laptele matern, însă în cantitate foarte redusă.
  • Derivații de cortizon (cum este prednisolona sau metilprednisolona) se transmit de asemenea în laptele matern în concentrații scăzute. În general, sunt consideraţi siguri, însă dacă administrați doze crescute, este posibil ca medicul să vă recomande să sistați alăptarea. Puteţi reduce efectele cortizonului așteptând aproximativ 4 ore înainte de a alăpta copilul.
  • Azatioprina și mercaptopurina trec în cantitate mică în laptele matern, însă nu s-a dovedit că acestea ar fi dăunătoare copilului și sunt incluse pe lista medicamentelor relativ sigure.
  • Deși studiile din trecut susțineau ca infliximabul si adalimumabul nu trec în laptele matern, cercetări mai recente au descoperit urme din aceste medicamente în laptele de mamă. Se cercetează în continuare posibilele efecte ale acestor medicamente biologice asupra copilului, mai ales pe termen lung. Cu toate acestea, mulţi medici nu interzic femeilor tratate cu aceste două medicamente să alăpteze.

Nu sunt recomandate pe timpul alăptării metotrexatul, micofenolatul mofetil sau ciclosporina. De asemenea, este indicat să nu alăptați atunci când urmați un tratament cu anumite antibiotice cum sunt ciprofloxacina sau metronidazolul.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Suntem siguri că mai aveți întrebări și nelămuriri în legătură cu modul în care interacționează sarcina și bolile inflamatorii intestinale. Nu uitați să suntem aici pentru a vă ajuta să găsiți răspunsurile pe care le căutați. Țineți minte că nu sunteți singură și puteți beneficia de sprijin din partea familiei, a medicilor specialiști și a celorlalte femei care trec prin situații similare.

Vă stăm la dispoziție cu orice informație legată de bolile inflamatorii intestinale, sarcină și perioada post-partum. Nu ezitați să ne contactați și să ne cereți informații legate de campania noastră de informare sau noile medicamente disponibile!