În prezent există o gamă de medicamente care se folosesc atât pentru tratamentul colitei ulcerative, cât și pentru tratamentul bolii Crohn.

Medicamente administrate pentru colita ulcerativă și boala Crohn

Aminosalicilați (5ASA)

Sunt medicamente antiinflamatoare folosite în tratamentul formelor ușoare până la moderate, mai exact în faza 1 a tratamentului. De asemenea, acestea sunt folosite și ca tratament de prevenție a puseelor de boală.

Includ: sulfasalazina și mesalazina

Corticosteroizi

Fiindcă corticosteroizii scad imunitatea pacientului, aceste medicamente sunt folosite în faza a 2 a tratamentului, mai exact în cazul formelor de boală moderate până la severe.

Corticosteroizii prezintă efecte adverse atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. De aceea nu se administrează ca tratamente de menținere.

Includ: prednison, metilprednisolon și budesonid

Imunomodulatoare

Folosite doar în cazul formelor severe de boală, imunomodulatoarele sunt administrate doar atunci când alte medicamente au eșuat în tratarea colitei ulcerative sau a bolii Crohn și pentru a se evita efectele adverse cauzate de administrarea pe termen lung a corticosteroizilor.

Includ: azatioprina sau 6-mercaptopurina și ciclosporinele

Agenți Biologici

Agenții biologici, sau medicamentele anti-TNF previn inflamația acționând asupra unei proteine din organism numite Factor de Necroză Tumorală, prevenind atacul celulelor albe asupra celulelor din intestin.

Din păcate, se pare că 50%-70% din pacienții tratați cu agenți biologici dezvoltă imunitate la aceștia, necesitând apoi schimbarea tratamentului.

Includ: adalimumab și infliximab

Terapia combinată

Presupune administrarea unui tratament suplimentar, pe lângă cel ales de către medicul curant. Terapia combinată poate fi benefică pentru unii pacienți, tratamentul suplimentar crescând eficiența medicamentului principal. Din nefericire, există un risc crescut de apariție a toxicității sau altor reacții adverse.

Colita ulcerativă

Tratamente adjuvante

Pe lângă tratamentele clasice enumerate mai sus care sunt folosite atât pentru tratarea colitei ulcerative, cât și pentru tratarea bolii Crohn, mai există o serie de medicamente pe care medicii le prescriu bolnavilor de colită ulcerativă:

  • Medicație anti-inflamatoare
  • Medicație anti-diareică
  • Medicație laxativă sau anti-spastică (pentru bolnavii de colită ulcerativă ce suferă de constipație)
  • Unele antibiotice.

Boala Crohn

Tratamente naturiste

 

În cazul bolii Crohn se recomandă urmărirea unui regim alimentar strict bazat pe toleranța prezentată de pacienți la diferite alimente. Se recomandă consumul de alimente pe bază de amidon, unele lactate, produse bogate în protein și cantități mici de zaharuri și grăsimi.

Tratament chirurgical

 

Din păcate, tratamentul chirurgical nu vindecă boala, ci stopează efectele acesteia pentru o perioadă limitată de timp. Acesta ar trebui să fie considerat ultima soluție în tratarea bolii Crohn, numai atunci când tratamentul medicamentos nu mai are niciun efect și simptomele nu mai pot fi controlate.

Newsletter:

Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri referitoare la studiile clinice si progresul medicinei:

Informaţii: