Dacă sunteţi diagnosticat cu boala Crohn sau colită ulcerativă, mai mult ca sigur medicul dumneavoastră v-a indicat să administrați medicaţie pentru tratamentul acestora. În acest articol, vom încerca să răspundem la cele mai comune întrebări adresate de pacienți referitor la luarea de medicamente pentru boli inflamatorii intestinale.

De ce se dau medicamente pentru bolile inflamatorii intestinale?

Cum încă nu se cunoaşte ce cauzează bolile inflamatorii intestinale, administrarea de medicamente nu va vindeca boala. Totuşi, aceste medicamente pot fi foarte eficiente în tratarea simptomelor dumneavoastră și pentru prevenirea progresului bolii sau a apariției complicațiilor.

Inițial, scopul tratamentului va fi reducerea inflamației la nivel intestinal pentru a ameliora simptomele dumneavoastră și inducerea remisiunii. Aceasta se numește de fapt terapie de inducție. Chiar și după ce boala este ținută sub control, medicul dumneavoastră va continua să vă prescrie medicaţie pentru a vă ajuta să menţineţi remisiunea și să preveniți o recădere. Aceasta se numește terapie de menținere și se urmează de regulă pe termen lung.

Nu toate medicamentele funcţionează la fel pentru toată lumea, deci nu va fi întotdeauna posibil ca medicul dumneavoastră să îşi dea seama din prima ce medicament vi se potrivește cel mai bine.

V-ar mai putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.

De ce este posibil să aveţi nevoie să administrați mai multe medicamente?

Multe persoane care suferă de boli inflamatorii intestinale utilizează mai mult decât un medicament pentru a îşi putea controla boala. Aceasta este cunoscută sub denumirea de terapie combinată și se foloseşte adesea atunci când forma de boală este severă sau atunci când este nevoie de un răspuns rapid.

De exemplu, azatioprina începe să funcționeze după câteva luni. De multe ori sunt introduși corticosteroizii la începutul tratamentului pentru a reduce rapid simptomele până când azatioprina începe să funcționeze.

Terapia combinată este utilizată frecvent pe termen lung pentru a ajuta anumite medicamente să funcționeze mai bine. De exemplu, unele studii au arătat că persoanele care administrează un imunosupresor cum este azatioprina împreună cu un medicament biologic au şanse mai mari să se mențină în remisiune decât persoanele cărora li se administrează doar biologicul.

Totuşi, atunci când se iau mai multe medicamente concomitent, poate crește riscul de reacții adverse, iar de aceea este important să discutați cu medicul dumneavoastră toate aceste aspecte în vederea realizării unei evaluări serioase a riscurilor vs. beneficiilor.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Ce trebuie să cunoașteți înainte de a administra medicamente pentru boli inflamatorii intestinale?

Înainte să vă decideți să administrați orice medicament, este important să cunoașteți toate lucrurile care v-ar permite să faceţi o alegere informată. De exemplu, poate fi util să cunoașteți următoarele lucruri:

  • ce medicament este și de ce vi se recomandă;
  • potențialele beneficii și riscuri, inclusiv reacții adverse;
  • dacă există tratamente alternative;
  • modul de administrare (tablete, clisme, perfuzii, injecții, etc.) și dacă aveţi și opțiunea de a alege o altă formă farmaceutică ce vi se poate potrivi mai bine;
  • cât de frecvent se administrează și dacă este un moment optim în timpul zilei la care să se administreze;
  • cum să păstrați medicamentul pentru a-și menține proprietățile;
  • pentru cât timp trebuie să administrați medicamentul și cum se poate opri în siguranţă administrarea acestuia;
  • în cât timp începe să îşi facă efectul în general;
  • dacă în compoziția sa se găsesc substanţe la care sunteţi alergic/ă.

Dacă sunteţi însărcinată, alăptați, sau vă doriţi să concepeți un copil, este important să vă sfătuiți cu medicul dumneavoastră, deoarece unele medicamente pot să nu vi se potrivească.

V-ar mai putea interesa și articolul nostru 5 lucruri esențiale de știut despre sarcină și bolile inflamatorii intestinale.

De ce anumite medicamente au mai multe nume?

Fiecare medicament existent pe piață are o denumire farmaceutică decisă de către o comisie de experți. Multe medicamente sunt cunoscute după denumirea lor comercială, aleasă de către compania care produce medicamentul și care îl pune pe piață și îl vinde.

De exemplu, medicamentul adalimumab (denumire farmaceutică) este cunoscut și sub numele de Humira (denumire comercială). Unele medicamente sunt comercializate sub ambele denumiri: farmaceutică și comercială.

Dacă există mai multe companii care produc respectivul medicament, acesta va putea fi găsit sub mai multe denumiri. De exemplu, Salofalk și Pentasa sunt denumiri comerciale pentru medicamente care conțin mesalazină (denumirea farmaceutică).

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Are importanță care anume medicamente pentru boli inflamatorii intestinale administrați?

De regulă, medicamentele conțin și ingrediente inactive, numite și excipienți. Acestea sunt utilizate pentru a obţine medicamentul în forma farmaceutica dorită, cum ar fi tablete, cremă sau o formă lichidă. Excipienții pot fi utilizați și pentru a da medicamentului o anumită culoare sau gust, sau pentru a controla în cât timp se va dizolva medicamentul în intestin.

Pentru marea majoritate a medicamentelor, aceste diferenţe minore nu cauzează probleme. Fie că vă este prescris un medicament original sau genericul său (produs de altă companie și cu aceeaşi substanță activă), ar trebui să obțineți acelaşi efect terapeutic, atâta timp cât doza de substanță farmaceutică sau ingredient activ nu se schimbă.

Totuşi, pentru un număr redus de medicamente, diferențele de formulare (forme farmaceutice) pot avea un impact semnificativ. De exemplu, unele medicamente cu mesalazină pot funcţiona în mod uşor diferit. De aceea, medicul dumneavoastră s-ar putea să prefere mesalazina produsă de o anumită companie farmaceutică față de alta.

V-ar mai putea interesa și articolul nostru Tratamentul Bolii Crohn.

Pot exista diferenţe semnificative și în formularea biosimilarelor medicamentelor biologice.

Infliximab  (denumirea farmaceutică) a fost introdus pe piață sub denumirea de Remicade și a fost primul medicament biologic utilizat în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale. Patentul acestuia a expirat în anul 2015, ceea ce a permis și altor companii farmaceutice să producă versiunile lor de infliximab, cu alte denumiri.

Exemple de medicamente biosimilare care conțin infliximab sunt Inflectra și Remsima. Totuşi, prin comparaţie cu medicamentele clasice care conțin o substanță farmaceutică (chimică), medicamentele biologice sunt obţinute din celule vii, ceea ce înseamnă că procesul de obținere este unul mult mai complicat.

V-ar mai putea interesa și articolul nostru Opțiuni de tratament pentru bolnavii de colită ulcerativă.

Fiecare producător are linia lui unică de celule și un proces unic de obținere, lucru care înseamnă de fapt că produsele finale nu vor fi niciodată identice, deoarece sunt obţinute din celule diferite. Prin urmare, avem biosimilare, care sunt similare și nu identice cu medicamentul original.

Pentru ca un biosimilar să fie aprobat pentru utilizare, trebuie să întrunească standarde stricte care să arate că este la fel de eficient și sigur ca medicamentul biologic original.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Nu există nici un motiv pentru care să vă pierdeți speranța la o remisiune a bolii și la petrecerea unei vieți satisfăcătoare alături de cei dragi. Medicina face progrese importante cu privire la administrarea de medicamente pentru boli inflamatorii intestinale, iar specialiștii noștri vă stau oricând la dispoziție cu informații și noutăți cu privire la noile studii clinice și cercetări din domeniu.

Atâta timp cât vă păstrați optimismul și aveți o rețea de profesioniști, prieteni și membri de familie alături de dumneavoastră în această încercare, veți putea controla boala mai bine și vă puteți bucura de clipe minunate alături de cei dragi. Contactați-ne cu încredere dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la medicație, tratamente alternative sau stil de viață sănătos.