Continuăm astăzi discuția legată de medicația în bolile inflamatorii intestinale cu câteva precizări privind formele farmaceutice și modul de administrare a tratamentelor medicamentoase pacienților care suferă de colită ulcerativă sau de boala Crohn.

Dorim pe această cale să vă reamintim că ne puteți contacta pentru orice întrebare aveți sau informație suplimentară doriți. Suntem aici pentru a vă ajuta să găsiți cele mai folositoare și potrivite resurse pentru a vă controla boala și a duce un stil de viață satisfăcător.

Săptămâna viitoare vom reveni și cu partea a treia a acestei prezentări legate de medicația în bolile inflamatorii intestinale, răspunzând la un nou set de întrebări venite din partea dumneavoastră.

De ce apar medicamentele în mai multe forme farmaceutice?

Unele medicamente prescrise în bolile inflamatorii intestinale pot fi găsite în farmacii sub diferite forme – de exemplu tablete, granule, lichide, spume, supozitoare, etc. Acest lucru se datorează faptului că sunt prevăzute a fi administrate într-un mod în care să le crească eficiența.

De obicei, medicația în bolile inflamatorii intestinale se administrează oral, însă unele medicamente pot fi aplicate și topic (direct pe corp) sau administrate prin injectare. Calea cea mai bună va depinde parțial de segmentul de intestin care este afectat de boală și parțial de natura medicamentului.

V-ar mai putea interesa și prima parte a articolului nostru Administrarea de medicamente în boli inflamatorii intestinale.

Medicamentele care se administrează oral

Multe dintre medicamentele utilizate în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale se găsesc sub formă de tablete, capsule sau granule și se administrează pe gură. Acesta este de regulă un mod convenabil prin care vă puteţi lua medicația, fiind uşor și pentru medicul dumneavoastră să modifice doza dacă este necesar.

Totuşi, ca orice lucru înghițit, aceste medicamente vor începe să se dizolve rapid, și tocmai din această cauză majoritatea tabletelor sau capsulelor vor avea un înveliș special gastrorezistent (pentru a nu se dizolva în stomac). Acest lucru ne asigură că medicamentul va fi eliberat în partea potrivită a sistemului digestiv (de cele mai multe ori, în intestinul subțire dar și în intestinul gros).

Din acest motiv, este indicat să încercaţi să înghițiți tabletele și capsulele întregi și să nu le rupeți sau sfărâmați.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Tratamentele topice

Administrarea topică a unui medicament înseamnă aplicarea directă a acestuia la locul afectat. Acest lucru poate face medicamentul să acționeze mai eficient. Tratamentul topic, de regulă, este însoțit de mai puţine reacții adverse, deoarece medicamentul nu intră în cantitate semnificativă în sânge și prin urmare va afecta alte părţi din organism mult mai rar.

Când vorbim despre medicația în bolile inflamatorii intestinale, trebuie să știm că tratamentul topic este mai potrivit atunci când inflamația se întâlnește în mod special la nivelul rectului (afecţiune cunoscută și sub denumirea de proctită) sau în partea terminală a colonului.

V-ar mai putea interesa și Întrebări frecvente în bolile inflamatorii intestinale.

O modalitate de a aplica tratament topic în această zonă este prin administrarea de supozitoare. Medicamentul este formulat sub formă de glonț de cele  mai multe ori, cu ajutorul unei substanţe ceroase care va permite dizolvarea la temperatura corpului. Supozitorul va fi introdus direct în rect prin orificiul anal. Pe măsura ce se dizolvă, substanța va fi eliberată în zona potrivită.

O altă modalitate de a administra un medicament în rect și colon este să îl administrați sub formă de clismă. Acestea se pot găsi atât sub formă lichidă cât și sub formă de spumă și se administrează prin orificiul anal cu ajutorul unui sistem aplicator special conceput pentru acest lucru.

Clismele sub formă de spume pot fi mai uşor de reţinut în zona respectiva față de clismele lichide, din acest motiv putând fi de mai mare ajutor la începutul unui puseu, atunci când intestinul este mai sensibil. Pe de altă parte, clismele lichide pot străbate mai uşor colonul, ajungând astfel în mai multe zone afectate de inflamație, mai ales sunt administrate înainte de a vă întinde în pat.

Dacă inflamația este la exterior (boala Crohn), puteţi administra topic unguente sau creme care pot fi de ajutor în acel loc.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Injecțiile și perfuziile

Unele medicamente sunt injectate subcutanat (sub piele, de obicei în coapsă sau în abdomen), intramuscular (într-un muşchi) sau intravenos (într-o venă). Acest lucru se datorează faptului că sistemul digestiv ar distruge medicamentul dacă acesta ar fi administrat pe gură, tratamentul ne mai ajungând să îşi facă efectul.

Medicamentele biologice, precum adalimumab și infliximab, nu pot fi administrate pe cale orală, prin urmare pacienţii le vor primi sub formă de perfuzie sau injecţie. Și corticosteroizii, dar și unele imunosupresoare pot fi administrate intravenos pentru obţinerea unui răspuns rapid atunci când pacientul are un puseu sever de boală.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Pot să vă afecteze alte medicamente în combinație cu schema dumneavoastră de tratament pentru boala inflamatorie de care suferiți?

Este posibil ca anumite medicamente să interacţioneze cu medicația în bolile inflamatorii intestinale pe care o administrați. Acest lucru poate face ca tratamentul dumneavoastră să fie mai mult sau mai puţin eficient sau îl poate face să genereze mai multe sau mai puţine reacții adverse.

  • De exemplu, alopurinolul, un medicament care se prescrie în gută, poate să crească efectele nedorite ale azatioprinei.

Din această cauză, este esențial să îi spuneți medicului dumneavoastră despre toate terapiile pe care le administrați. Acestea vor include și medicamente utilizate pentru tratamentul altor afecțiuni, dar și suplimentele alimentare sau produsele din plante care se eliberează în farmacii fără rețetă.

Este indicat să vă faceţi o listă cu ce administrați, inclusiv cu dozele luate, pe care să o aveţi atunci când vă prezentați la consult.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Așa cum puteți vedea, există o serie de tratamente disponibile pentru bolile inflamatorii intestinale ce vă pot facilita un control mai bun asupra afecțiunii specifice de care suferiți și vă dau șansa la o viață liniștită și satisfăcătoare. În cadrul studiilor clinice moderne, cercetările se axează pe găsirea de soluții mai bune privind medicația în bolile inflamatorii intestinale, care să îi asigure oricărui pacient o ameliorare semnificativă a bolii.

Nu ezitați să ne contactați indiferent ce întrebări sau nelămuriri aveți cu privire la tratamentele deja existente sau la cele noi în curs de cercetare. Suntem aici pentru a vă oferi informațiile de care aveți nevoie. În articolul viitor ne vom ocupa mai pe larg de medicația în bolile inflamatorii intestinale din perspectiva dozajelor adecvate și evitării riscului apariției efectelor secundare, printre altele.