Oboseala se întâlnește adeseori în bolile inflamatorii intestinale, indiferent dacă sunteți în timpul unui puseu de activitate al bolii sau treceți printr-o perioadă de remisiune. Este important să știți că nu sunteți singurii care trăiesc cu acest simptom.

Studiile au demonstrat că trei sferturi din pacienții care suferă de boli inflamatorii intestinale se confruntă cu oboseala/fatigabilitatea. Este descrisă ca și o lipsă de energie sau ca o epuizare care nu dispare chiar dacă pacientul se odihnește (doarme) suficient. Este mult mai intensă decât oboseala obișnuită pe care o resimte orice persoană sănătoasă după un efort fizic sau mental intens.

La persoanele cu boli inflamatorii intestinale simptomele pot fi fizice (lipsa de forță sau energie), mentale (lipsa motivației, a concentrării sau scăderea timpului de reacție) sau o combinatie de cele două.

Oboseala poate fi foarte imprevizibilă, variind de la o zi la alta sau de la ora la ora. Poate apărea inopinant fără niște simptome premergătoare sugestive.

Ce cauzează oboseala în bolile inflamatorii intestinale?

Există mulți factori care favorizează apariția oboselii în bolile inflamatorii intestinale. Este foarte probabil ca acești factori să se influențeze reciproc, întâmplându-se frecvent ca o combinație de doi sau mai mulți factori să conducă la apariția fatigabilității.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare a publicului despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Inflamația

În timpul unui puseu de activitate a bolii, fatigabilitatea poate fi cauzată de răspunsul organismului la boală și inflamație. Substanțele chimice care se produc în organism în contexul inflamației acționează direct asupra creierului cauzând comportamente tipice pentru aceste boli cum ar fi lipsa de motivație, oboseala și pierderea apetitului.

Durerea

Durerea este un simptom comun la persoanele care suferă de boli inflamatorii intestinale și poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv inflamația, obstrucțiile intestinale (blocajele) și senzația de balonare. Durerea poate fi localizată și în alte zone afectate de boala inflamatorie intestinală cum ar fi articulațiile (complicații ale bolii).

Uneori, durerea apare și în perioadele de remisiune, poate fi epuizantă pentru pacient și contribuie la instalarea fatigabilității prin somnul puțin și de proastă calitate, reducerea sau evitarea activității fizice și prin componenta emoțională (disconfortul psihic al pacientului).

Deficiențele nutriționale

Deficiențele de nutrienți și vitamine care apar la persoanele cu boli inflamatorii intestinale pot fi cauzate de diaree, scăderea apetitului (poftei de mâncare) și a absorbției scăzute de la nivel intestinal în contextul inflamației.

Anemia este o complicație întâlnită foarte des în bolile inflamatorii intestinale și poate accentua senzația de oboseală. Persoanele care suferă de anemie transportă mai puțin oxigen prin sânge, ceea ce conduce la instalarea ușoară a oboselii.

La persoanele cu boli inflamatorii intestinale anemia poate apărea din următoarele motive:

-nivelul constant scăzut al hemoglobinei, o proteină care transportă oxigenul în sânge, poate apărea datorită absorbției scăzute a fierului la nivel intestinal;

-numărul scăzut de globule roșii poate fi cauzat și de pierderea de sânge din intestin sau de deficiențele de vitamina B12 și de folați;

Nivelul scăzut de vitamina D poate, de asemenea, să contribuie la oboseală, vitamina D fiind implicată în menținerea sănătății oaselor, mușchilor și a sistemului imun.

Stresul emotional/ tulburările psihologice

Anxietatea, depresia și stresul sunt asociate constant cu fatigabilitatea la persoanele cu boli inflamatorii intestinale. Totuși, nu este clar dacă anxietatea, depresia și stresul cauzează fatigabilitate sau acestea sunt un rezultat al oboselii.

Stresul emoțional și psihologic poate cauza inflamație și durere și, așa cum a fost descris mai sus, acești factori contribuie la instalarea oboselii.

Medicația

Coarticosteroizii și alte medicamente pot afecta sistemul imun – printre acestea enumerându-se azatioprina, mercaptopurina și metotrexatul – și au fost asociate cu oboseala care apare în boală.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Lipsa somnului de calitate

Lipsa somnului de calitate poate apărea ca rezultat al durerii care apare în bolile inflamatorii intestinale sau ca și consecință a utilizării frecvente a toaletei în timpul nopții.

Alte cauze posibile

Este neclar de ce fatigabilitatea nu se ameliorează tot timpul în situațiile în care și simptomele bolii se ameliorează și de ce continuă de multe ori și în perioadele de remisiune. În anumite cazuri, unii pacienți pot fi tentați să creadă ca sunt în remisiune în lipsa simptomelor evidente de boală activă (scaune diareice și sângerare rectală). În multe situații, inflamația poate persista la nivelul peretelui intestinal și poate constitui cauza oboselii.

Alti factori posibili:

-dieta și consumul de alcool;

-persoanele supra sau subponderale;

-alte probleme de sănătate;

-temperaturile extreme;

-lipsa de suport sau de înțelegere.

Acești factori pot fi răspunzători pentru instalarea fatigabilității și, totuși, la anumite persoane nu se poate identifica o cauză evidentă.

Sindromul de oboseala cronica/ encefalomielita mialgica

Sindromul de oboseală cronică este o afecțiune care se caracterizează printr-o serie de simptome cum ar fi oboseala extremă și o stare generală precară. Se poate pune diagnosticul de sidrom de oboseală cronică la pacienții care suferă de oboseală pe termen lung fără existența unei cauze aparente. Există dovezi ca inflamația la nivel intestinal poate să favorizeze apariția sindromului de oboseală cronică.

Am nevoie de ajutor/sfaturi cu privire la oboseala si lipsa de energie pe care le resimt

În primul rând nu trebuie să vă simțiți singuri sau vinovați pentru oboseala dumneavoastră. După cum ați aflat în acest articol, oboseala este un simptom al bolilor inflamatorii intestinale, o problemă medicală care necesită atenție.

Este esențial să știți că nu sunteți singuri în această luptă. Noi suntem alături de dumneavoastră în lupta cu colita ulcerativă și boala Crohn. Ne puteți contacta oricând pentru informații suplimentare despre tratamentele disponibile în spitale în acest moment sau pentru orice detalii legate de bolile inflamatorii intestinale. Apelurile vor fi preluate de către farmaciști sau medici specializați.

 

Sursa informațiilor