Oboseala si dispnea sunt doua dintre cele mai frcvente simptome asociate cu cancerul avansat.

Oboseala  apare la ≤ 90% din pacientii tratati cu chimioterapie.

Oboseala este uneori mentionată ca astenie,lipsă de energie, slăbiciune si epuizare.

S-a demonstrat  ca activitatea fizică  poate fi eficace în îmbunătătirea oboselii legate de cancer în special la pacientii cu cancer incipient si la supravietuitorii de cancer. Studiile sugereaza ca exercitii aerobice moderate pina la intens (55% până la 75% din ritmul cardiac maxim) timp de 10 – 90 de minute, 3-7 zile pe săptămână sunt  sigure si eficiente.

Atunci când este cazul, la pacientii cu cancer avansat, terapia fizica poate încuraja cresterea activitătii si se oferă o gamă activa de miscare pentru a preveni retractia dureroasa a tendonoanelor.

Consilierea (mai precis, terapia cognitiv comportamentala) pentru managementul stresului, depresiei, anxietatii poate reduce stresul si oboseala precum si îmbunătătirea starii de spirit.

Dispneea a fost definita ca o constientizare incomoda a respiratiei. Este o senzatie subiectivă si nu se corelează neapărat cu datele clinice la un anumit pacient. Ea apare la ≤ 75% din pacientii cu cancer avansat, terminală. Frecventa lipsei  de aer creste rapid odata cu progresia bolii la pacientii cu cancer avansat.

La pacientii cu cancer avansat, există multe cauze de dispnee, cum ar fi embolia pulmonară, metastaze pulmonare, pleurezie, insuficientă cardiacă congestivă, anemie, stres psihologic, pneumonie, slăbiciune musculară si boala pulmonara preexistenta.

Dispneea este un simptom variabil si este exacerbată de activitătile fizice. Pacientii si familiile ar trebui să fie educati astfel încât să poată identifica factori care o pot agrava .

Sursa: Centrul oncologic severin