Principalul obiectiv în tratamentul colitei ulcerative îl reprezintă aducerea la normal a sistemului imunitar. Așa cum am mai discutat, funcționarea problematică a sistemului imunitar reprezintă unul dintre factorii cauzatori ai acestei boli.

Deși nu există o terapie definitivă pentru colita ulcerativă, iar puseele de boală pot reapărea de-a lungul vieții, există o serie de  opțiuni de tratament ce pot ține sub control simptomele bolii și vă pot ajuta să duceți o viață normală. În prezent, la noi în țară se desfășoară o serie de studii clinice al căror scop îl reprezintă identificarea de tratamente eficiente ale retrocolitei.

Opțiuni de tratament existente în prezent

Tratamentul colitei ulcerative și al altor boli inflamatorii intestinale include utilizarea de medicamente, modificarea dietei și uneori operații chirurgicale de reparare sau îndepărtare a porțiunilor de colon afectate de boală. Tratamentul colitei ulcerative are două scopuri principale:

 • Ușurarea simptomelor și oferirea de șanse reale colonului ca să se vindece;
 • Împiedicarea apariției puseelor.

Pentru a atinge aceste obiective, medicul dvs. poate să vă recomande o terapie sau o combinație de tratamente, în funcție de istoricul dvs. medical, vârsta, severitatea simptomelor, alte afecțiuni asociate, și multe altele. Haideți să vedem împreună principalele opțiuni de tratament pentru bolnavii de colită ulcerativă.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Medicația în colita ulcerativă

Medicația pentru colita ulcerativă are rolul de a reduce inflamația colonului, permițându-i acestuia să se vindece.

 • Medicația potrivită poate reduce, de asemenea, și simptomele care alterează în mod sever calitatea vieții pacienților și starea lor de confort fizic și psihic: diareea, sângerarea rectală și durerile abdominale.
 • Pe lângă controlarea și eliminarea simptomelor (intrarea în remisiune), medicația poate fi folosită  și pentru ca puseele de boală să apară mai rar (menținerea remisiunii).
 • Cu un tratament potrivit, perioadele de remisiune se pot prelungi ani de zile, în timp ce durata puseelor poate fi foarte mult micșorată.

În prezent, în tratamentul colitei ulcerative sunt utilizate diferite tipuri de medicație.

1. Aminosalicilați (5-ASA)

Aceste tipuri de medicamente pot acționa la suprafața intestinului gros, având scopul de a reduce inflamația. Sunt medicamente considerate potrivite pentru tratamentul formelor ușoare până la moderate de colită ulcerativă și folositoare ca tratament de menținere pentru reducerea riscului de reapariție a puseelor de boală.

 • Exemple: sulfasalazina, mesalazina în forme orale (medicamente care se administrează pe gură – tablete , comprimate, siropuri, etc.) și rectale (medicamente care se administrează prin rect –supozitoare, clisme, etc.)

2. Corticosteroizi

Aceste medicamente scad imunitatea în mod nespecific și sunt folosite pentru tratamentul formelor de boală moderată până la severă.

 • Prin termenul de “nespecific” ne referim la faptul că aceste medicamente nu acționează pe anumite părți ale sistemului imunitar care sunt implicate în apariția colitei ulcerative, ci scad sistemul imun în general.

De aceea, aceste medicamente au efecte adverse pe termen scurt și lung și nu ar trebui folosite ca și tratamente de menținere.

Din păcate, deoarece aceste medicamente dereglează (încetinesc sau opresc) glandele suprarenale care produc în mod natural cortizon în organismul nostru, tratamentul cu corticosteroizi nu poate fi întrerupt brusc.

În cazul în care după întreruperea tratamentului nu se poate menține remisiunea bolii, este posibil ca medicul dvs. să trebuiască să adauge încă un medicament în schema dumneavoastră de tratament (de exemplu, un imunosupresor), sau, mai frecvent, să se orienteze către un alt tip de medicament, un așa-zis agent biologic.

 • Exemple: prednison, metilprednisolon și budesonid. Aceștia sunt derivați de cortizon care pot fi găsiți în forme orale și rectale. Dintre aceste medicamente, Budesonida s-a remarcat ca fiind un corticosteroid utilizat pentru inflamația de la nivelul colonului, având avantajul unui risc mai mic de producere a unor efecte adverse.

3. Imunomodulatoare

Terapia cu imunomodulatoare se recomandă atunci când simptomele sunt severe, iar alte tipuri de medicamente nu pot controla eficient boala. Imunomodulatorii sunt folosiți și pentru a se evita folosirea pe termen lung de steroizi.

 • Exemple: zatioprina sau 6-mercaptopurina, ciclosporinele.

4. Agenți Biologici

O clasă nouă de medicamente în tratamentul colitei ulcerative o reprezintă agenții biologici. Cunoscuți sub denumirea de medicamente anti-FNT, agenții biologici vizează o proteină din organismul nostru, denumită Factor de Necroză Tumorală, prevenind astfel inflamația. Alți agenți biologici acționează prin prevenirea celulelor albe să atace celulele intestinului și să cauzeze inflamații.

 • Exemple: adalimumab, infliximab.

Din nefericire, unele studii arată că 50%-70% dintre pacienți dezvoltă imunitate la agenții biologici, necesitând alte tipuri de tratamente.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare a publicului despre colită ulcerativă și boala Crohn.

Terapia Combinată

În anumite situații, medicul dumneavoastră vă poate recomanda și un tratament suplimentar, care să funcționeze cu tratamentul medicamentos principal și care să îi crească efectul acestuia.

 • De exemplu, în tratamentul cu imonusupresoare se poate adăuga și un agent biologic.

Terapia combinată are, ca orice tratament, avantajele și dezavantajele ei. Această metodă poate crește eficiența în tratamentul colitei ulcerative, dar poate duce și la apariția unui risc crescut de reacții adverse și toxicitate. Medicul dumneavoastră va decide care este cea mai bună variantă de tratament pentru dumneavoastră.

Tratamente Ajutătoare

Chiar dacă aceste tratamente și terapii nu elimină problema inflamației intestinale și nu rezolvă cauza colitei ulcerative, medicul dvs. vi le poate prescrie pentru a vă ușura simptomele și a vă îmbunătăți calitatea vieții:

 • Evitarea consumului unor produse alimentare, care, deși nu cauzează colita ulcerativă, îi pot înrăutăți simptomele;
 • Schimbarea planului alimentar sau adăugarea unor suplimente alimentare pentru a contracara pierderile de vitamine și minerale, simptomele anemiei etc.;
 • Medicație anti-diareică și anti-inflamatoare;
 • Medicație anti-spastică sau laxativă (în tipurile de colită ulcerativă cu constipație);
 • Antibiotice în unele cazuri.

Concluzie

În prezent, se cercetează cu ajutorul studiilor clinice o varietate mare de tratamente care vă pot ajuta să duceți un stil de viață normal și satisfăcător, ținând boala sub control. Operațiile chirurgicale reprezintă ultima prioritate a pacienților, deoarece, în comparație cu generațiile trecute, ei au acum la dispoziție nenumărate surse de informare și posibilități de intervenție. Discutați cu medicul dvs. curant, cereți-i informații despre studiile clinice și noile terapii disponibile și nu lăsați boala să vă controleze calitatea vieții!