Dacă ați fost diagnosticată cu o boală inflamatorie intestinală și vă gândiți să concepeți un copil, este posibil să fiți îngrijorată de modul cum poate afecta boala dumneavoastră sarcina. Altă îngrijorare ar putea apărea legat de modul cum o posibilă sarcină poate influența cursul bolii.

Vestea bună este că marea majoritate a femeilor diagnosticate cu o boală inflamatorie intestinală (colita ulcerativă sau boala Crohn) se pot aștepta să aibă o sarcină perfect normală și să dea naștere unui copil sănătos, mai ales dacă acestea traversează o perioadă de remisiune. De asemenea, la majoritatea femeilor, apariția unei sarcini nu influențează în mod negativ boala inflamatorie intestinală.

Acest material informativ răspunde la o serie de întrebări legate de sarcina la pacientele care suferă de colită ulcerativă și boala Crohn.

V-ar putea interesa și întrebări frecvente în bolile inflamatorii intestinale.

Cum puteți să vă creșteți șansele de a avea un copil sănătos?

Menținerea remisiunii

Trebuie să țineți minte că modul în care puteți să vă optimizați șansele de a avea un copil sănătos este să încercați să induceți/mențineți remisiunea.

Din aceasta cauză nu este indicat sa vă abateți de la planul de tratament instituit împreună cu medicul dumneavoastră.

Marea majoritate a medicamentelor care tratează bolile inflamatorii intestinale sunt sigure la administrarea în sarcină, așadar medicul dumneavoastră vă poate oferi o schemă adaptată la nevoile dumneavoastră.

Dieta

Pentru orice femeie însărcinată, menținerea unei diete echilibrate, care sa conțină suficiente vitamine, minerale și calorii este importantă pentru buna dezvoltare a copilului. În general, se aplică regulile de alimentație valabile la orice persoană care suferă de o boală inflamatorie intestinală, însă, există și o serie de particularități specifice sarcinii.

Daca sunteți diagnosticată cu o boală inflamatorie intestinală, nevoile nutriționale crescute din sarcină vor trebui acoperite prin suplimentarea dietei dumneavoastră, mai ales daca aveți greutate scăzută sau boală activă. Este indicat să vă consultați medicul privind aceste aspecte și acesta, la rândul lui, este posibil să vă direcționeze către un nutriționist.

V-ar putea interesa și campania noastră de informare a publicului despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Este posibil să fie indicat să administrați acid folic suplimentar. Acidul folic, cunoscut și ca vitamina B9, poate ajuta în reducerea riscului de defecte la naștere, cum este spina bifida.

Majoritatea femeilor însărcinate primesc recomandare să administreze acid folic în primele 12 săptămâni de sarcină. Recomandarea uzuală este de 400 micrograme pe zi. Inflamația la nivelul intestinului subțire și anumite medicamente care tratează bolile inflamatorii intestinale pot afecta absorbția de acid folic.

Prin urmare, dacă sunteți pe tratament cu sulfasalazine sau aveți boala Crohn cu afectare a intestinului subțire sau ați trecut printr-o intervenție chirurgicală în urma căreia vi s-a îndepărtat o parte a intestinului subțire, este posibil să aveți nevoie de o doză mai mare de acid folic, de exemplu se poate merge până la 5mg/zi. Trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră legat de stabilirea dozei care vi se potrivește. De asemenea, este posibil să aveți nevoie și de un supliment pe bază de vitamina B12 dacă administrați acid folic.

Nu este recomandat, în schimb, să administrați suplimentar vitamina A în sarcină decât dacă medicul dumneavoastră o recomandă expres. Cercetările arată că vitamina A în doze mari poate dăuna copilului și, de regulă, marea majoritate a femeilor însărcinate își iau toată cantitatea necesară de vitamina A din alimente pe timpul sarcinii.

Dacă vi s-a recomandat tratament cortizonic, este posibil ca medicul să vă indice să administrați calciu și vitamina D pentru a preveni pierderea osoasă.

De asemenea, deficiența de fier este destul de comună în bolile inflamatorii intestinale și s-ar putea să aveți nevoie de un supliment de fier pentru a acoperi nevoile crescute din sarcină. Medicul dumneavoastră vă va recomanda suplimentul care vi se potrivește.

Consumul de alcool

Consumul de alcool pe timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea copilului dumneavoastră. Medicii recomandă evitarea alcoolului dacă încercați să rămâneți însărcinată și, în mod special dacă sunteți deja însărcinată, pe parcursul primelor 3 luni de sarcină.

Fumatul în sarcină

Fumatul pe timpul sarcinii se știe că poate fi dăunător copilului. A fost demonstrat că poate avea legătură cu apariția unor defecte din naștere sau că poate mări riscul de avort. Fumatul poate afecta și sănătatea mamei, mai ales la femeile care suferă de boala Crohn. Cercetările arată că fumatul poate cauza înrăutățirea simptomelor de boală Crohn și poate crește riscul de apariție a unui puseu. Dacă sunteți diagnosticată cu rectocolită ulcero-hemoragică, efectul fumatului asupra bolii este în continuare dezbătut.

Deși se bănuiește că acesta ar putea ameliora simptomele bolii, acest lucru nu înseamnă că vă ajuta în mod real legat de evoluția bolii și ar putea cauza aceleași probleme în sarcină ca și la o femeie care nu suferă de o boală inflamatorie intestinală. Varianta acceptată de medici este cea în care indiferent de tipul de boală inflamatorie de care suferiți, este bine să nu fumați. Mai multe detalii vor fi expuse într-un articol separat despre fumatul în bolile inflamatorii intestinale.

Exercițiile fizice și oboseala

Exercițiile fizice moderate pot să vă ajute să vă mențineți sănătatea și sunt importante în sarcină. Exercițiile ușoare cum sunt mersul, yoga și înotul pot fi de real ajutor în sarcină. Acestea fiind spuse, deși este bine să practicați o formă de exerciții ușoară, este important să nu exagerați, mai ales dacă deja suferiți de oboseală provocată de boala inflamatorie intestinală activă. Indicat este să vă întrebați doctorul ce tipuri de exerciții ar fi potrivite pentru dumneavoastră.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Din păcate, nu există încă un remediu pentru bolile inflamatorii intestinale, dar există medicamente noi care au dat rezultate și care vă pot ajuta să gestionați boala inflamatorie cu care sunteți diagnosticați.

Vă stăm la dispoziție pentru orice întrebare legată atât de sarcina în bolile inflamatorii intestinale, cât și de campania noastră de informare. Suntem aici să vă ajutăm să nu lăsați boala să învingă.