Bolile inflamatorii intestinale vă pot afecta calitatea vieții, mai ales în timpul puseelor de boală. Pentru că majoritatea simptomelor pot cauza neplăceri și în relația de cuplu, mai ales în ceea ce privește activitatea sexuală, astăzi v-am pregătit un material ce se concentrează asupra efectelor simptomelor bolilor inflamatorii intestinale asupra vieții sexuale ale pacienților împreună cu o serie de sfaturi pentru a îmbunătăți acest aspect.

Este foarte important să rețineți că bolile inflamatorii intestinale nu apar din vina pacientului. Mai mult, în timpul puseelor, este imperativ sprijinul celor apropiați. De aceea recomandăm ca, înainte de toate, să existe o discuție sinceră între parteneri, pentru o mai bună înțelegere a modului în care simptomele bolilor inflamatorii intestinale pot afecta activitatea sexuală a unui cuplu.

Oboseala și fatigabilitatea

Oboseala este un simptom comun la pacienții care suferă de boli inflamatorii intestinale. Diareea, crampele puternice, anemia, lipsa apetitului (poftei de mâncare) sau problemele de absorbție a nutrienților vă pot lăsa slăbiți și lipsiți de energie. Drept urmare, vă puteți simți mult prea obosiți pentru sex, în mod special în timpul unui puseu de boală și uneori puteți fi prea obosiți pentru a încerca să explicați ce se întâmplă cu dumneavoastră.

Dacă este posibil, încercați să discutați cu partenerul/partenera dumneavoastră aceste aspecte chiar dacă pentru o persoană sănătoasă poate fi foarte dificil de înțeles cât de epuizantă poate fi o boală inflamatorie intestinală.

Este bine să discutați și cu medicul dumneavoastră curant care vă poate fi de ajutor. Oboseala și fatigabilitatea, deși sunt foarte greu de tratat, pot fi reduse printr-o schimbare de medicație sau un tratament adjuvant cu fier sau vitamine.

Dacă vă simțiți foarte obosiți seara/noaptea, ar fi mai bine să încercați să întrețineți relații sexuale atunci când vă simțiți un pic mai bine și să încercați să găsiți moduri alternative de a fi intim cu partenerul sau partenera.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare a publicului despre colită ulcerativă și boala Crohn.

Fistule*/abcese

Unele persoane care suferă de o boală inflamatorie intestinală, în mod special boala Crohn, pot dezvolta fistule sau abcese sau pot rămane cu cicatrici în jurul anusului sau vaginului.

*fistula este un canal anormal care se formează între intestin și alte organe- piele, vezica, vagin, etc.

Aceste complicații pot cauza jenă la persoanele care suferă de colită ulcerativă sau boală Crohn și pot face ca în timpul relațiilor sexuale să apară durere severă sau să nu se poată face sex deloc. Dacă aveți cicactrici, abcese sau fistule, puteți utiliza un gel lubrifiant înainte de actul sexual.

În orice caz, sexul anal trebuie evitat dacă aveți o stenoză (strictură/îngustare) semnificativă la nivelul anusului sau dacă s-au format fistule sau abcese în această zonă. Asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe că aveți o fistulă sau un abces deoarece aceste complicații sunt de cele mai multe ori tratabile printr-o intervenție chirurgicală. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui cum să gestionați fistula în viața de zi cu zi și ce practici sexuale sunt sigure pentru dumneavoastră.

Incontinența

O frică majoră pentru pacienții diagnosticați este faptul că în timpul relațiilor pot suferi un „accident” (de exemplu un scaun diareic care nu poate fi controlat). Deși acest lucru nu se întâmplă, grija constantă că un accident s-ar putea întâmpla poate determina persoana afectată să-și țină partenerul/partenera la distanță. În cazul bărbaților, aceștia pot avea dificultăți în a avea o erecție din cauza anxietății.

Unele persoane observă ca utilizarea toaletei și golirea intestinului înainte de actul sexual poate să le crească încrederea în sine și să fie mai încrezătoare că nu vor păți un „accident”. Administrarea unui medicament antidiareic cum este loperamidul înainte de sex poate, de asemenea, să fie utilă și să țină diareea sub control. Trebuie, totuși, avută atenție cu astfel de medicamente care sunt contraindicate în timpul unui puseu și trebuie să vă consultați medicul înainte să le administrați.

Altă variantă care v-ar putea face mai încrezător ar fi să încercați să întrețineți relații sexuale într-o perioadă a zilei când intestinul dumneavoastră este mai puțin activ.

Dacă totuși nu reușiți să controlați teama de incontinență, discutați cu medicul dumneavoastră curant care vă poate îndruma către un alt medic, specializat pe probleme de continență. Acesta vă va putea da sfaturi mai detaliate despre modul în care puteți gestiona problema.

Sursa informațiilor

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Durerea abdominală

Bolile inflamatorii intestinale pot cauza durere cronică și sensibilitate dureroasă la atingere. Dacă acest lucru vi se întâmplă și dumneavoastră, este indicat să încercați să variați pozițiile sexuale. S-ar putea să vă fie mai ușor să controlați nivelul de mișcare și penetrarea în timpul sexului dacă dumneavoastră stați deasupra.

Este indicat să vă consultați cu medicul dumneavoastră în legătură cu opțiunile medicamentoase care v-ar putea atenua durerea, dar să fiți atent deoarece unele medicamente utilizate în tratamentul durerii cum sunt antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirină, ibuprofen, diclofenac, etc.) sunt contraindicate în bolile inflamatorii intestinale.

În general, este de înțeles dacă sunteți stresați să deschideți subiectul vieții sexuale cu persoane din jur- inclusiv medicul dumneavoastră, în  condițiile în care vă simțiți vulnerabili și simptomele bolii sunt foarte suparatoare. Totuși, dacă puteți, este indicat să vorbiți cu medicul dumneavoastră încă de la debutul relației sau a diagnosticului. Astfel, viitoarele discuții vor fi mult mai ușor de purtat. Pentru unele persoane poate fi util să vină la medic însoțite de partener, în felul acesta simțind că au parte de un suport mai bun.

V-ar putea interesa și Cum afectează tratamentul pentru bolile inflamatorii intestinale viața sexuală și fertilitatea.

Efectele chirurgiei

Tratamentul chirurgical în bolile inflamatorii intestinale presupune, în unele cazuri, îndepărtarea unei părți a intestinului subțire, sau a unei părți sau integral a colonului și rectului. În acest fel, medicul va putea face o ileostomă, o colostomă sau, în caz de rezecție totală a colonului și rectului, acesta creează un rezervor intern format din ultima parte a intestinului subțire care se leagă direct la anus (internal ileo-anal pouch).

*Stoma este un canal de comunicare realizat artificial (chirurgical) între un segment al tubului digestiv și piele.

Este foarte normal pentru persoanele care au stoma să existe îngrijorarea legată de relațiile sexuale și cum stoma ar putea să le afecteze. Fiecare persoană este diferită și trebuie să treacă timp pentru ca dumneavoastră și partenerul dumneavoastră să vă obișnuiți să trăiți cu prezența stomei și să devină parte din viața dumneavoastră de cuplu.

Totuși, existența stomei nu ar trebui să fie o barieră în calea unei vieți sexuale active. Există multe persoane care au parte de o viață sexuală împlinită în ciuda prezenței stomei. Singurul lucru la care ar trebui să fiți atent este ca punga de colectare să fie corect atașată, și în acest caz nu ar trebui să existe probleme, indiferent de poziția pe care o alegeți.

Există în prezent pe piață o varietate de pungi colectoare mici ca dimensiune și concepute să fie foarte discrete. Medicul sau asistenta vă pot da sfaturi utile, cum ar fi să vă asigurați că punga este golită înainte de a întreține relații sexuale sau utilizarea unei pungi mai mici sau a unui înveliș de protecție.

Studiile au demonstrat că la persoanele cu boli inflamatorii intestinale care au stoma crește libidoul (dorința sexuală) și satisfacția legată de sex. Probabil acest lucru se datorează faptului că nu mai au simptomele supărătoare asociate bolii.

Totuși, există și alte studii care au demonstrat că în urma intervenției chirurgicale se poate întâmpla să crească sensibilitatea peretelui abdominal sau a zonei din jurul rectului. Astfel, persoana poate simti mai multă durere la atingere.

Se poate întâmpla ca și restul organelor să își schimbe poziția în pelvis, lucru care poate face sexul să devină puțin confortabil, uneori chiar dureros. Cum a fost menționat mai sus, soluția poate veni din schimbarea poziției sexuale.

La bărbați, în special cei trecuți de vârsta de 50 de ani, chirurgia poate conduce la probleme de erecție și ejaculare. Un număr redus de bărbați diagnosticați cu o boală inflamatorie intestinală pot experimenta astfel de probleme și fără operație și desigur, acest lucru se întâmplă și la bărbați sănătoși. Aceste dificultăți pot fi temporare și se pot rezolva cu trecerea timpului, însă dacă persistă este bine să discutați cu medicul dumneavoastră care vă poate prescrie medicamente care să vă ajute, cum este Viagra.

La unele persoane, îndepărtarea rectului poate să aibă un impact important asupra activităților lor sexuale preferate cum ar fi sexul anal.

La orice pacient cu o boală inflamatorie intestinală care trece printr-o operație de rezecție poate să existe pe lângă afectarea fizică și afectare psihică, operația modificând modul în care ne percepem.

De aceea trebuie să rețineți că nu sunteți singuri în lupta cu colita ulcerativă sau boala Crohn. Ne dorim să fim sursa dumneavoastră de sprijin în încercarea de a duce o viață normală, ferită de puseele bolilor inflamatorii intestinale.

Sursa informațiilor