Boala Crohn este, așa cum am văzut, o boală inflamatorie intestinală, ce poate afecta întreg tractul gastrointestinal în profunzime. Maladia Crohn apare mai frecvent în populația tânără (15-35 de ani) și se manifestă cu simptome variind de la cele mai ușoare la cele mai severe.

Mai mult, un pacient poate experimenta o lungă perioadă de timp în care nu suferă de niciun simptom (perioada de remisie a bolii) sau poate suferi acut din cauza simptomelor în pusee ale bolii. Ca în cazul oricărei boli inflamatorii intestinale cronice, și în sindromul Crohn severitatea simptomelor depinde de tipul bolii și intensitatea acesteia.

Astăzi vom discuta împreună despre cele mai frecvente cinci tipuri ale bolii Crohn.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

1. Ileocolita

Ileocolita este cea mai întâlnită formă de boală Crohn, aceasta afectând ultima parte a intestinului subțire (ileonul) și intestinul gros (colonul).

Simptomele includ:

 • Diaree și crampe sau durere în partea de jos sau de mijloc a abdomenului.
 • În cele mai multe cazuri, acest tip de boală este însoțită și de scădere în greutate.

2. Ileita

In acest caz, afectarea se rezumă doar la nivelul ileonului, simptomele fiind aproximativ la fel cu cele ale ileocolitei.

Simptomele includ:

 • Diaree cu crampe abdominale sau durere în partea de mijloc a abdomenului sau în dreapta-jos (mai ales după mese).
 • Deși nu apare sângerarea în scaun, scaunele pot apărea mai închise la culoare, iar analizele de sânge pot arăta prezența unei stări incipiente de anemie.
 • În cazurile severe, complicațiile pot include fistule sau abcese inflamatorii în partea abdominală inferioară (de jos).

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare a publicului despre colită ulcerativă și boala Crohn.

3. Boala Crohn Gastroduodenală

Acest tip de boală afectează stomacul și începutul intestinului subțire (duodenul).

Simptomele includ:

 • Dureri, scăderea poftei de mâncare, scădere în greutate, greață și vărsături.
 • Analizele de sânge pot identifica prezența unei anemii.

4. Jejunoileita

În acest tip de boală Crohn, se întâlnesc zone de inflamație din loc în loc în prima parte a intestinului subțire (jejunul). Este o afecțiune prezentă mai ales la copii și tineri.

Simptomele includ:

 • Durere abdominală intensă și crampe după mese.
 • Analizele de sânge arată deficiența unor substanțe nutritive în organism și anemie.
 • Se pot înregistra pierderi de greutate.
 • În cazurile severe sau după perioade lungi de inflamație pot apărea fistule.

5. Colita Crohn Granulomatoasă

Acest tip de boală Crohn afectează numai colonul. Desigur, această formă de boală Crohn nu trebuie confundată cu colita ulcerativă, chiar dacă este vorba despre inflamația colonului.

Simptomele includ:

 • Diaree, cu sânge sau mucus.
 • Din cauza inflamației, colonul nu poate funcționa normal, așadar pacientul simte frecvent nevoia de a merge la toaletă.
 • Scaunele cu sânge sunt însoțite și de probleme în zona anusului (abcese, fistule, ulcerații).
 • Complicațiile care afectează pielea și articulațiile sunt mai des întâlnite în acest tip de boală.

Dacă ați fost diagnosticat cu boala Crohn, trebuie să știți că simptomele și complicațiile pot varia în funcție de întinderea și localizarea bolii.

Din acest motiv, este important să înțelegeți ce tip de maladie Crohn aveți de gestionat. Un diagnostic corect nu se poate realiza în lipsa unui set complet de analize și a unei discuții cu medicul de familie și medicii de specialitate.

Ceea ce trebuie să știți este că boala poate fi ținută sub control, iar dumneavoastră puteți să vă bucurați de o viață echilibrată un timp cât mai îndelungat.

Pentru a nu risca agravarea simptomelor, este bine să vă adresați medicului dvs. curant sau unui medic specialist în cazul în care experimentați simptomele inițiale. Așa cum ați văzut cu alte ocazii, boala Crohn, deși nu este cauzată de un stil de viață stresant, poate fi întreținută de acesta. Schimbarea este posibilă atunci când căutați alți oameni care să vă împărtășească din experiența lor. Mai mult, noile studii clinice din țara noastră arată rezultate promițătoare.

În concluzie, pentru a beneficia de o calitate crescută a vieții, este esențial să nu ignorați simptomele sau să considerați că reprezentați un caz izolat. Mai mult, abordarea simptomatologiei de unul singur, fără sprijinul unui medic, poate duce la remisiuni temporare dar nu și la o gestionare corectă a problemei.

Cu cât împărtășiți mai repede și mai deschis problemele care vă afectează, cu atât puteți beneficia de terapii mai eficiente și cu rezultate mai bune.