Articol primit și tradus prin curtoazia partenerului nostru cu Crohn’s@Colitis UK

Lucrăm împreună cu persoanele care suferă de Boală Crohn și Colită Ulcerativă, pentru a obține noi medicamente aprobate și ne bucură această nouă opțiune de tratament pentru persoanele cu Colită Ulcerativă, persoane pentru care alt tratament nu mai funcționează.

Tofacitinib oferă o nouă speranță persoanelor cu Colită pentru care terapia biologică, cum ar fi Infliximab sau Adalimumab a eșuat sau pentru persoanele care doresc să evite intervenția chirurgicală.

Ca parte a procesului de aprobare al Comitetului de Evaluare al NICE s-au înaintat dovezi, inclusiv mărturii puternice ale persoanele cu Colită Ulcerativă care au luat parte la studiile clinice cu Tofacitinib.

“In ultimii doi ani, înainte de a ma alătura studiului clinic cu tofacitinib, am avut mai multe încercări eșuate cu alte medicamente, boala afectandu-mi studiile, munca și viața socială,. Am fost în acest tratament cu succes timp de doi ani și jumătate, timp în care am terminat studiile și m-am calificat ca asistentă medicală. M-am simțit mai bine decât m-am simtit vreodată in ultimii ani” spune Lottie Hughes, Pacient Expert.

“În momentul în care mi s-a oferit să particip în acest studiu clinic, am fost disperat să găsesc ceva care să-mi redea inapoi macar putin calitatea vieții. Pot spune cu sinceritate ca tofacitinibul mi-a schimbat complet viata, este ca si cum aș fi o persoana cu totul noua și acum sunt in remisie de peste trei ani” spune Shirley Leather, Pacient Expert.

Tofacitinib (denumirea comercială Xeljanz) face parte din clasa de medicamente denumite inhibitori ai enzimei JAK (Janus Kinase), care sunt utilizați în prezent pentru tratarea artritei. JAK sunt enzime care joacă un rol în activarea răspunsului imun al organismului și Tofacitinib blochează acest proces, ceea ce poate opri procesul inflamator în Colita Ulcerativă. Deoarece medicamentul este o moleculă mică, este mai puțin probabil să nu mai lucreze în timp, ceea ce reprezintă un alt beneficiu.

Tofacitinib se administrează pe cale orală, comparativ cu medicamentele biologice care sunt administrate prin perfuzii și injecții. Acesta este un lucru bun pentru persoanele care preferă tabletele, fiind mai ușor și mai plăcut de administrat. Medicamentul va fi administrat de două ori pe zi, timp de opt săptămâni, de obicei scăzând la o doză mai mică pentru întreținere.

Suntem încântați că NICE a aprobat utilizarea Tofacitinibului pentru persoanele cu Colită Ulcerativă care nu au răspuns sau si-au pierdut răspunsul la alte tratamente. Simptomele colitei pot fi debilitante, iar anxietatea intervențiilor chirurgicale poate afecta foarte mult persoanele care au epuizat alte opțiuni. Tofacitinib oferă o cantitate imensă de speranță pacienților care au nevoie de o altă opțiune, spune Sarah Berry, Ofiter pentru Politica în domeniul sănătății și pentru afaceri publice, Crohn & Colitis UK.

Alegerea tratamentului dintre Tofacitinib, medicamente biologice și intervenții chirurgicale trebuie făcută individual, după ce ați discutat cu medicul dumneavoastră despre avantajele și dezavantajele opțiunilor. Medicamentul va fi pus la dispoziția NHS până la începutul anului 2019.

 În Irlanda de Nord, aprobarile NICE sunt supuse unui proces de analiză locală, care începe odată ce NICE a eliberat avizele sale.

În Scoția, Scottish Medicines Consortium nu a revizuit încă Tofacitinibul pentru Colita și este de așteptat să îl avizeze în luna Februarie 2019. Crohn & Colitis UK au depus deja dovezi ca răspuns la apelul lor.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.