Așa cum am promis, continuăm discuția despre fertilitate și boli inflamatorii intestinale, punând accent pe influența medicamentelor asupra posibilității pe care pacienții le au de a deveni părinți.

Nelăsând boala să vă controleze viața și luând măsurile necesare la timp, puteți să vă bucurați de o viață satisfăcătoare, fără a fi nicidecum lipsiți de bucuria de a aduce o viață nouă pe lume, de împlinirea de a vă întemeia o familie.

În nenumărate situații, tratamentele medicamentoase urmate de mamă sau tată pot avea un efect negativ asupra fertilității sau dezvoltării sănătoase a fătului. Astăzi vom discuta în detaliu despre interacțiunile care pot exista între tratamentele pentru boli inflamatorii și fertilitate, oferindu-vă totodată și o serie de alternative la medicație pe care să le luați în considerare.

V-ar putea interesa și Prima parte a articolului dedicat fertilității și bolilor inflamatorii intestinale.

Marea majoritate a tratamentelor pentru colita ulcerativă și boala Crohn nu par să afecteze fertilitatea și sunt considerate sigure pe timpul sarcinii. Există totuşi o serie de excepții, aşa cum veţi putea observa mai jos.

  • Este indicat să evitați puseurile de boală atunci când încercaţi să concepeți un copil și pe perioada sarcinii. Tocmai din aceasta cauză, marea majoritate a medicilor vor recomanda să continuați administrarea de medicaţie pe toata durata acestei perioade.

Acest lucru nu se va întâmpla decât în cazul în care există o contraindicație clară. Dacă medicamentele pe care le administrați nu sunt considerate total sigure, există de obicei o alternativă bună la acestea.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.

Tratamente specifice care pot influența fertilitatea

Sulfasalazina (Salazopirina), o substanță din clasa 5-ASA (5-aminosalicilaților), utilizată frecvent în tratarea bolilor inflamatorii intestinale, este știută că reduce fertilitatea la bărbaţi.

Acest efect este de regulă unul temporar și fertilitatea ar trebui să revină la normal în decurs de două-trei luni după întreruperea medicației.

  • Alternativa la sulfasalazină, care poate fi utilizată în locul acesteia, este mesalazina. Aceasta are efect similar asupra intestinului, dar nu reduce fertilitatea.
  • Sulfasalazina nu s-a dovedit că ar afecta și fertilitatea în rândul femeilor.

Metotrexatul, medicament imunosupresor, uneori prescris în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, poate crește riscul de defecte la naștere și avort, dacă este administrat de femei în perioada de concepție sau pe durata sarcinii.

Acesta poate afecta și procesul de formare a spermei, și tocmai din această cauză nu este recomandat nici bărbaţilor care încearcă să conceapă un copil. Urme de metotrexat pot rămâne în țesuturi pentru o perioadă lungă de timp, motiv pentru care cuplurile sunt de regulă sfătuite să evite sarcina un minim de 3-6 luni după întreruperea metotrexatului.

  • Azatioprina și mercaptopurina sunt medicamente imunosupresoare, despre care nu s-a demonstrat că ar avea efect asupra fertilității.

Unele studii din trecut sugerau că femeile care au conceput copii cu bărbaţi care urmau tratament cu unul dintre aceste medicamente au avut un risc crescut de avort. Din această cauză, mulţi medici sfătuiau bărbaţii să schimbe medicația înainte de a concepe un copil. Totuşi, studiile mai recente nu au putut demonstra aceste bănuieli.

În prezent, cei mai mulţi doctori recomandă continuarea tratamentului pentru a preveni o recădere a bolii, acest lucru fiind valabil și pentru femei.

V-ar putea interesa și articolul nostru referitor la Sarcină și boli inflamatorii intestinale.

Infliximab și Adalimumab sunt medicamente biologice, sau anti TNF-uri, utilizate din ce în ce mai mult pentru tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, în formele moderat-severe.

Cercetările privind influența acestora asupra fertilității continuă și în prezent.

  • Cele mai multe studii indică siguranța acestora pe durata concepției.

Deşi prospectele nu au fost încă schimbate, marea majoritatea a doctorilor recomandă utilizarea acestora atât în perioada concepției, cât și pe timpul sarcinii pentru minim 6 luni. Riscul pe care îl presupune un  puseu este mai mare decât riscul utilizării acestor medicamente în perioadele mai sus menţionate.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Vă invităm să ne adresați întrebări și comentarii referitoare la acest subiect în cazul în care doriți să aflați mai multe informații despre medicația pe care o luați în prezent dacă suferiți de o boală inflamatorie intestinală sau despre modul în care tratamentele pentru boli inflamatorii intestinale ar putea avea un impact negativ asupra concepției, a fătului, sau a nașterii.

Specialiștii noștri vă stau oricând la dispoziție cu detalii privind cele mai noi cercetări și studii referitoare la alternativele de tratament ale acestor boli, precum și la noile descoperiri în ceea ce privește colita ulcerativă, boala Crohn și noile medicamente care își dovedesc eficiența pe termen lung.

Nu uitați niciodată că deși astfel de boli par a avea un efect copleșitor asupra dvs. și a calității vieții dvs., cu intervențiile potrivite și cu sprijinul medicilor specialiști și a cercului de oameni apropiați, nu aveți nici un motiv să nu vă bucurați de minunatul privilegiu de a deveni părinți și de crește un bebeluș sănătos.