Pentru boala inflamatorie intestinală în general nu există un tratament unic, ci mai degrabă un complex de tratamente. Tratamentul se recomandă numai după ce pacientul a primit un diagnostic clar în urma unor analize riguroase.

De asemenea, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le știți despre boala Crohn – tratament și terapii – este că acestea din urmă vor depinde în foarte mare măsură de severitatea simptomelor și de localizarea afecțiunii.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă boala Crohn se poate vindeca. Răspunsul optimist la această întrebare este acela că o terapie este considerată eficientă atunci când perioadele de remitere ale bolii sunt foarte lungi.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare a publicului despre colită ulcerativă și boala Crohn.

Boala Crohn – Tratament

O combinație potrivită de tratament vă poate ajuta să vă controlați boala și să duceți o viață perfect normală. Trebuie însă să țineți minte că nu există un tratament care să funcționeze identic la orice pacient, iar fiecare persoană este diferită. Prin urmare, tratamentul adecvat va fi stabilit de către medic de la caz la caz.

În general, tratamentul pentru boala Crohn și alte boli inflamatorii intestinale poate include utilizarea de medicație, regim alimentar, uneori intervenții chirurgicale care să repare sau să îndepărteze părțile afectate din intestin – sau o combinație între ele.

Scopul tratamentului în Boala Crohn

Pe lângă controlarea și eliminarea simptomelor (intrarea în remisiune), medicația poate fi folosită  pentru ca puseele de boala să apară mai rar sau să se prevină reapariția lor (menținerea remisiunii). Cu un tratament potrivit,  perioadele de remisiune se pot prelungi, iar perioadele de puseu pot fi reduse ca durată și intensitate. Diferite tipuri de medicație pot fi utilizate pentru tratamentul bolii Crohn în prezent, similar cu tratamentul colitei ulcerative.

 1. Boala Chron – Tratament medicamentos

Medicația pentru boala Crohn poate scădea inflamația intestinului, permițându-i acestuia să se vindece. Prin scăderea nivelului de inflamație, dispar și simptomele ca febra, diareea și durerea. Dacă ați citit ultimele noutăți despre rectocolita ulcero hemoragică, atunci știți că există tratamente medicamentoase în bolile inflamatorii intestinale care arată rezultate foarte pozitive. Studiile arată că unele dintre cele mai frecvent utilizate terapii medicale în maladia Crohn sunt:

 • Aminosalicilați (5-ASA) – cu rolul de a reduce inflamația;
 • Corticosteroizii – cu rolul de a bloca substanțele care provoacă reacții alergice și inflamatorii;
 • Imunosupresoarele – cu efect asupra sistemului imunitar, reducând inflamația;
 • Unele antibiotice – mai ales în cazul prezenței unor abcese sau fistule sau în tratamentul post-operator;
 • Agenții biologici – în special ustekinumab – o clasă nouă de tratament studiat în boala Crohn care are efect asupra sistemului imunitar și al inflamației.

Alte medicamente utilizate în controlul simptomelor ușoare ale bolii Crohn sunt anti-diareicele, unele medicamente de bilă, unele laxative și unele antispastice sau unele medicamente antiinflamatorii.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

 1. Boala Crohn – Terapia Combinată

În anumite situații, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament suplimentar, care poate funcționa în combinație cu tratamentul dumneavoastră medicamentos principal, mărind efectul acestuia din urmă

 • Spre exemplu, se poate adăuga un agent biologic în completare la tratamentul cu imunosupresoare.

Ca în orice tratament, terapia combinată prezintă și avantaje și unele riscuri. Terapia combinată poate duce la eficientizarea tratamentului bolii, dar poate în acelaşi timp să creeze riscul unor reacții adverse sau toxicitate. Medicul dumneavoastră specialist va decide care este cea mai bună variantă de tratament pentru dumneavoastră.

 1. Boala Crohn – Tratament Naturist

Deși boala Crohn nu apare după consumul anumitor alimente, pacientul trebuie să acorde o atenție sporita dietei, deoarece acest lucru ar putea reduce simptomele și ar putea acoperi niște lipsuri ale organismului accentuate în urma bolii.

Dacă ați primit un diagnostic de boală Crohn, este foarte important să mâncați în cantitate suficientă, deoarece boala provoacă adeseori scăderea poftei de mâncare (deși nevoia de energie este mai mare).

Simptomele ca diareea pot scădea absorbția substanțelor necesare organismului (nutrienți), cum ar fi proteinele, grăsimile, carbohidrații. Tot din această cauză, este posibil să înregistrați și deficite de apă, vitamine și minerale.

În general, pacienților cu boala Crohn li se recomandă o dietă echilibrată, care să conțină următoarele ingrediente, în proporții echilibrate:

 • Unele fructe și legume;
 • Unele produse pe bază de amidon (legume, orez, cereale, paste, pâine);
 • Unele produse lactate (dacă sunt tolerate) sau echivalentele lor vegetale;
 • Unele produse bogate în proteine;
 • Cantități mici de grăsimi și zaharuri
 1. Boala Crohn – Tratament chirurgical

Deși urmează un tratament medicamentos și țin un regim adecvat, destul de mulți pacienți diagnosticați cu maladia Crohn vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală în timpul vieții lor. Deși chirurgia nu vindecă boala, aceasta poate să ajute la menținerea sănătății unor părți din intestinul dumneavoastră și să vă permită să duceți o viață mai bună.

Intervențiile chirurgicale devin necesare atunci când medicația nu își mai face efectul și nu mai poate controla simptomele. Aceasta se recomandă și în cazul în care apar fistule, fisuri, sau stenoze (obstrucții, blocaje) intestinale.

Prin intervenție chirurgicală se elimină de regulă partea afectată a intestinului, chirurgul unind apoi cele două parți sănătoase rămase (anastomoză). Deși chirurgia poate ajuta ca simptomele să dispară pentru mulți ani, boala Crohn este posibil să reapară în foarte multe cazuri mai târziu.

Chirurgia a fost considerată mult timp una dintre cele mai de încredere intervenții în bolile inflamatorii intestinale. Cu toate acestea, accentul în medicina modernă se pune pe găsirea de terapii medicamentoase eficiente, care să nu supună pacientul traumei intervenției chirurgicale. Mai mult, unele studii arată că la aproximativ 30% din pacienții care trec printr-o intervenție chirurgicală pentru boala Crohn simptomele reapar în următorii trei ani, iar la aproximativ 60% reapar în următorii 10 ani.

Concluzie

Noile studii clinice se concentrează pe găsirea soluțiilor terapeutice care pot ține boala sub control luni și ani la rând, fără a împiedica pacientul să ducă o viață normală, fără efecte secundare și fără a influența în nici un fel stilul de viață al persoanei.

Intervenția chirurgicală, deși este o metodă des utilizată, este din ce în ce mai puțin solicitată de către pacienți, pentru că acum ei au la dispoziție o plajă largă de resurse de informare și suport.

Cu cât sunteți mai informat și mai educat cu privire la boala Crohn și bolile inflamatorii intestinale în general, cu atât aveți mai multe șanse să vă recâștigați calitatea vieții. Discutați cu medicul dvs. de familie sau cu medicul specialist, cerându-i informații despre studiile clinice și noile terapii disponibile și nu lăsați boala să vă umbrească viața!