Așa cum promiteam zilele trecute, astăzi ne reîntâlnim pentru a continua discuțiile referitoare la tratamentul medicamentos al bolilor inflamatorii intestinale, răspunzând celor mai frecvente întrebări puse de pacienți. Dacă în rândurile trecute am abordat problema diverselor tipuri de substanțe disponibile, astăzi ne vom concentra pe administrarea propriu-zisă a tratamentului medicamentos, pe dozaj, discuțiile obligatorii cu medicul privind schema de tratament și pe evitarea potențialelor efecte secundare.

V-ar mai putea interesa și prima parte a articolului – Administrarea de medicamente pentru boli inflamatorii intestinale.

Așa cum veți vedea în rândurile de mai jos, colaborarea cu medicul dvs. este la fel de importantă cum este și o atitudine proactivă și asertivă cu privire la boală și la consecințele acesteia. Păstrându-vă optimismul și devenind o parte activă a propriului tratament, aveți mai multe șanse să puteți gestiona boala mai bine și să nu o lăsați să vă afecteze stilul de viață.

Are importanță dacă nu administrez medicamentele prescrise?

A intra într-o rutină de administrare a medicamentelor în fiecare zi poate fi o provocare. Inițial, atunci când medicamentele au un efect benefic rapid asupra simptomelor, poate să vi se pară uşor să vă amintiți să le luați exact aşa cum v-au fost prescrise.

Totuşi, odată ce vă simţiţi mai bine și vă stă gândul la boală mult mai puţin, puteţi să vă pierdeți concentrarea pe administrarea de medicaţie și să începeți să uitați să luați unele doze sau vă puteţi simţi tentat să întrerupeți medicația acum că vă simţiţi mai bine.

Multe persoane se satură să administreze medicamente în fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi, sau pur și simplu refuză să mai trăiască cu un lucru care le amintește în permanență de boala inflamatorie intestinală de care suferă.

V-ar mai putea interesa și cea de-a doua parte a articolului – Medicația în bolile inflamatorii intestinale.

Aceste sentimente sunt de înţeles. Cu toate acestea, bolile inflamatorii intestinale nu se vindecă, iar studiile au arătat că terapia de menținere (pacientul administrează medicaţie chiar dacă se simte bine) reduce şansele de apariție a unui nou puseu de boală.

Puseurile repetate nu doar cauzează simptome supărătoare, dar cresc și riscul de afectare intestinală ireversibilă, care se poate manifesta prin apariţia complicațiilor cum sunt stenozele (îngustări ale intestinului) sau abcesele. Administrarea constantă a terapiei de menținere poate însemna și faptul că vor exista mai puţine şanse să trebuiască să luați medicaţie suplimentară sau mai puternică.

Dacă opriți tratamentul și intraţi în puseu, există şansa ca medicația să nu mai funcționeze atât de bine sau să nu mai funcționeze deloc atunci când vă reapucați să o administrați. În aceste situaţii, este posibil să fie nevoie de medicamente mai puternice sau chiar de o intervenție chirurgicală pentru a controla inflamația.

 

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Este foarte important să fiți sincer cu medicul dumneavoastră curant și să îi spuneți dacă vă administrați medicația aşa cum v-a fost indicat. Ascunderea acestor informaţii poate avea un efect negativ asupra sănătății dumneavoastră.

Medicul vă va înţelege îngrijorarea și va încerca poate să vă ofere alternative. Dacă doriţi să întrerupeți medicația, acest lucru poate fi posibil dacă medicul vă sfătuiește în acest sens, iar forma dumneavoastră de boală este una uşoară și limitată la o zonă foarte restrânsă a intestinului dumneavoastră. De asemenea, ar trebui să faceţi o colonoscopie care să ateste vindecarea leziunilor și dispariția inflamației.

V-ar putea interesa și Campania noastră de informare despre colita ulcerativă și boala Crohn.

De asemenea, este important să vă administrați medicamentele la aceeaşi oră în fiecare zi. Dacă obișnuiți să săriți peste doze, încercaţi să includeți medicația în rutina zilnică, de exemplu, administrați tabletele la una din mese dacă acestea pot fi luate împreună cu mâncare.

Pot să îmi modific doza de unul singur?

Este important să nu opriți administrarea de medicaţie prescrisă fără să vă consultaţi în prealabil cu medicul care are grijă de dumneavoastră, chiar dacă simptomele s-au ameliorat. De asemenea, este esențial să luați medicamentele exact în doza în care v-au fost prescrise.

Pe lângă acestea, unele medicamente trebuie administrate în anumite moduri – de exemplu, la anumite ore ale zilei, pe stomacul gol, cu sau fără mâncare. Dacă stilul dumneavoastră de viaţă vă împiedică să faceţi aceste lucruri, este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră curant. Este posibil ca acesta să poată să vă ofere o alternativă. De exemplu, daca administrați un medicament 5-ASA, s-ar putea să se poată administra o singură dată pe zi, lucru mai uşor de respectat de către majoritatea pacienților.

Medicația dumneavoastră va fi de regulă prescrisă de către un medic gastroenterolog, dar este posibil să simţiţi la un moment dat că ştiţi mai bine ce funcţionează pentru dumneavoastră, în condiţiile în care trăiţi cu boala de o vreme îndelungată.

V-ar mai putea interesa și Întrebări frecvente în bolile inflamatorii intestinale.

S-ar putea să simţiţi nevoia să vă implicaţi activ și să fiți capabil să vă ajustați singur dozele atunci când este nevoie. Dacă acesta este cazul, discutați cu medicul dumneavoastră, care este posibil să fie încântat să includă această idee într-un plan de management al bolii în cazul în care apare un nou puseu.

Cât de sigure sunt medicamentele utilizate în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale?

Înainte ca medicamentele să ajungă în farmacii, ele trec prin controale riguroase și studii clinice efectuate pe mii de oameni. Acest proces poate dura ani de zile. Aprobarea de intrare pe piață în Romania este dată de către ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale), care este responsabilă să asigure că atât medicamentele, cât și dispozitivele medicale sunt eficiente și sigure.

Acest lucru impune standarde foarte înalte pentru producătorii de medicamente, licența fiind obţinută doar după ce medicamentul îndeplineşte toate cerințele de calitate și siguranţă.

Ce pot să fac dacă mă îngrijorează apariţia reacțiilor adverse?

Așa cum există potenţiale beneficii pentru fiecare medicament, la fel există și potenţiale reacții adverse care nu apar neapărat la toată lumea. Acestea pot fi ușoare în intensitate, și pot dispărea odată ce organismul dumneavoastră s-a obişnuit cu medicamentul, sau pot fi severe, acest lucru impunând intervenție medicală și oprirea tratamentului.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră legat de temerile pe care le aveţi cu privire la potențialele reacții adverse care pot apărea la medicamentul pe care îl administrați.

Medicul dvs. vă poate calma și uneori vă poate sugera schimbări care vă pot fi de ajutor. Uneori, schimbarea producătorului medicamentului sau a formei farmaceutice ar putea să vi se potrivească mai bine. În cazul anumitor medicamente, administrarea lor la o anumită oră a zilei poate face diferenţa – de exemplu, administrarea corticosteroizilor înainte de ora 11 dimineaţa poate reduce apariţia reacțiilor adverse, deoarece se pliază pe ritmul natural al steroizilor în organismul nostru.

Trebuie să fiu precaut în anumite privințe atunci când administrez medicaţie pentru boala mea inflamatorie intestinală?

Anumite medicamente utilizate în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale necesită să fiți mai atent la câteva aspecte care țin de stilul de viaţă. De exemplu, persoanele care administrează medicamente ce pot scădea imunitatea, cum sunt corticosteroizii, imuosupresoarele sau terapiile biologice, trebuie să acorde o atenţie deosebită la evitarea infecțiilor.

Azatioprina și mercaptopurina pot crește sensibilitatea pielii la radiațiile solare, prin urmare, persoanele care administrează unul dintre aceste medicamente sunt sfătuite să utilizeze creme cu factor de protecţie ridicat și să se acopere atunci când trebuie să stea în soare puternic.

Așa cum vedeți, o atitudine de implicare și o doză de optimism vă pot ajuta nu numai să urmați în mod adecvat tratamentul medicamentos al bolilor inflamatorii intestinale, dar și să ajungeți mai repede în etapa de menținere a bolii, în care puseurile nu vă mai dau bătăi de cap, iar dvs. vă puteți bucura de viață.

Informează-te despre noile tratamente disponibile pentru colita ulcerativă și boala Crohn.

Nu ezitați să ne contactați pentru și mai multe informații cu privire la noile medicamente și terapii ce se studiază în prezent pentru gestionarea bolilor inflamatorii intestinale. Vă stăm la dispoziție cu noutățile și rezultatele validate științific ale cercetărilor efectuate în țară și străinătate. Atâta timp cât nu lăsați boala să vă copleșească și urmați corect tratamentul medicamentos al bolilor inflamatorii intestinale, aveți toate șansele să vă bucurați de o viață satisfăcătoare.